Golf, een gezonde verslaving?

5 December 2018

golf-een-gezonde-verslaving-1Uit diverse onderzoeken is gebleken dat golfers langer leven. Conclusie is: hoe lager de handicap, hoe hoger de levensverwachting. Een logische conclusie uiteraard, omdat mensen die een lage handicap hebben ook vaker spelen. Meer golfen, meer beweging en meer buiten zijn draagt dan ook bij aan een hogere levensverwachting.

Maar wat maakt golf nou zo verslavend?

Voor u als golfer zal dit dan ook niet vreemd zijn. Het fantastische gevoel op het moment dat u de bal echt goed raakt met dat heerlijke geluid, want wat is er nou leuker dan de bal in de hole zien te gaan voor een birdie of nog beter... We willen allemaal een keer die hole in one. De continue uitdagingen en de ontwikkeling van je techniek om je handicap te verlagen maakt golf zo verslavend!

Vandaag gaat u spelen op een van de zovele fantastische banen die de Costa del Sol te bieden heeft. Om het „gevoel” te krijgen en onze spieren op te warmen gaan we in de vroege ochtend eerst een mandje met balletjes slaan op de driving range. En oké, hier slaan we mooie ballen, mooi recht, precies wat we willen en we gaan met volle moed de baan op. Op de 1e hole, met zijn nogal smalle fairway, vele hoge bunkers en je medespelers bij wie je niet onder wilt doen, wordt op de teebox de druk wat opgevoerd. Tja toch net even iets anders dan op de driving range. Na een goed gespeelde hole denken we de „Swing” gevonden te hebben en natuurlijk gaan we nu elke hole fantastisch spelen, want zie je wel, ik kan het wel!

Een dan komt de frustratie

De bal is niet meer terug te vinden. Je slaat bijna elke bal mis. Oh nee, een bunker. En je denkt; waarom? Maar we gaan gewoon terug naar de basis, blijven rustig en vooral niet balen en tieren en gewoon op naar de volgende hole. We geven niet op en accepteren onze fouten niet. En daar is weer die (gezonde?) verslaving, de confrontatie met jezelf, het spelletje tegen jezelf.

Na afloop nemen we gezellig een drankje in het zonnige clubhuis en bespreken alle positieve slagen en vergeten snel de slechte momenten. Zo’n klein balletje raken met zo’n klein slagvlak blijft verdomd lastig, maar golf is nou eenmaal een technische sport, wat veel oefening vergt.

Om onze verslaving op peil te houden gaan we weer de driving range op of nemen we een les en gaan we die „slechte momenten” weer even bovenhalen en hopen dat deze frustraties ons de volgende keer passeren. En het cirkeltje is weer rond, want golf is nou eenmaal een sport waar men continu aan de techniek moet blijven werken.

U bepaalt voor u zelf: is golf een verslaving of een passie?

Ik denk persoonlijk dat voor mij golf geen verslaving is maar een passie waar ik mijn beroep van heb kunnen maken. Vanaf mijn 8e jaar geniet ik nog iedere dag van deze passie. In mijn carrière heb ik op vele mooie golfparadijzen met heel veel „verslaafden” mogen werken en vind het fantastisch om deze geweldige sport over te dragen en te zien hoe voor deze mensen deze fantastische sport een passie is geworden.

U, die hier aan de Costa del Golf woont of regelmatig verblijft, kunt er toch niet omheen. Alles wat hier ademt is golf. Wat natuurlijk uw verslaving of passie ten goede komt.

Mike Ross