Grappig pessimistisch

31 Januari 2018

grappig-pessimistisch-1
Kosta brengt positieve berichten. Negativiteit is er al genoeg in de wereld. Het bericht over de “Pessimistengids 2018” van Bloomberg is echter zó grappig dat het weer een leuk bericht wordt.

In deze gids zet het financiële nieuwsagentschap enkele pessimistische scenario’s uiteen voor de komende jaren. Een van de scenario’s maakt gewag van een splitsing van België in drie delen in 2028. Bloomberg zegt dat de scenario’s niet bedoeld zijn als voorspellingen. Het zijn provocatieve ideeën die u moeten doen nadenken over hoe snel onze wereld aan het veranderen is.

In de gids van 2015 waren de overwinning van Donald Trump en de brexit twee scenario’s van de Pessimistengids die wel werkelijkheid werden. Andere scenario’s zijn er onder meer over de bitcoin als vervanger van de banken, een aanval van Noord-Korea, de ondergang van Facebook door “fake news” en de handelsoorlog met China.

In een scenario over Europa valt Europa verder uiteen. In 2022 kiest Schotland ervoor om zich af te scheiden van Groot-Brittannië en in 2024 stemmen de Catalanen voor een scheiding met Spanje, dat tegen die tijd te arm geworden is om militair te reageren op de afscheiding.

Het Bloomberg-scenario over Europa sluit af in 2028 met de splitsing van België in een Franstalig, een Vlaams en Brussels deel.

Kosta redactie