Grazalema

25 Maart 2019

grazalema-1

In de Romeinse tijd heette Grazalema Lacidulo. De huidige naam is afgeleid van het Arabische ‘Ben–Zalema’ (zoon van Zalema).

Als je uit Ronda vertrekt loopt de A372 door zeer dichte vegetatie naar de bergpas Los Alamillos. Plotseling rijst voor je de majestueuze piek van de Peñón Grande op. Het witte dorp ligt tegen de flank aangeplakt.

Alvorens een reis naar hier te overwegen is het beter eerst de weersomstandigheden na te gaan. Grazalema staat bekend als het dorp met de zwaarste regenval van Spanje (2.200 l/m2 per jaar).

grazalema-2

In de Moorse tijd waren het vooral Berbers met hun schapen die de streek bevolkten. Van hen stammen de ‘Telares Manuales’ (weverijen) af. De textielnijverheid bereikte haar hoogtepunt in de 18de eeuw. Nu is er nog slechts één weverij aan de ingang van het dorp. Ze is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur. Een stop waard om de aloude traditionele wijze van weven en wolverven te bekijken. Buiten nog een weverij in Galicië is dit de enige die wollen stoffen van hoogstaande kwaliteit op de Spaanse en internationale markt brengt. De kwaliteit benadert de beroemde Solo Mio uit Vlaanderen (ondertussen reeds enkele decennia van de markt verdwenen). In het kantoortje van de weverij kan je een mooie poncho, jas, deken of sjaal kopen maar voor een grotere keuze is de winkel van de weverij in het dorp aan te raden (winkel sluit tussen 14.00 en 17.00 uur). Een tip voor de heren: neem uw bankkaart mee als mevrouw wat wil kopen want de prijzen zijn aan de hoge kant.

grazalema-3

Het dorp heeft verder twee kerken waarvan de meest recent gebouwde aan het gezellige dorpsplein met zijn restaurantjes paalt. Voor de lunch is het restaurant ‘Cadiz el Chico’ voor de lekkere streekgerechten aan te bevelen. De naam van het restaurant verwijst naar de geschiedenis van Grazalema toen in de 18de eeuw de grandeur van dit dorp met de stad Cadiz werd vergeleken.

Wie sportief is kan ik een wandeling in de Sierra de Grazalema warm aanbevelen. Vooral in het voorjaar zijn er meer dan 1300 diverse planten waaronder een groot aantal orchideeën te bewonderen. Kijk ook regelmatig naar de hemel en geniet van de majestueuze glijvluchten van de arenden. Voor hen die na de lunch met de auto de streek verder willen verkennen is de weg CA9104 naar Zahara de la Sierra een sterke aanrader. Via de spectaculaire bergpas van Las Palomas, waarvan het uitzicht op de omgeving adembenemend is, kom je in het dorp gedomineerd door een machtig fort. Zahara de la Sierra ligt aan het stuwmeer en voor de terugweg naar Ronda neem je de A2300 vanwege de mooie vergezichten.

grazalema-4

Heb je nog even de tijd dan kan je Ronda la Vieja bezoeken. Op een hellend plateau liggen de ruïnes van de Romeinse nederzetting Acinipo. Alleen het imposante amfitheater op de top is grotendeels over gebleven. Op het terrein vind je alleen hoopjes stenen en hier en daar nog een sokkel met inscripties over het beeld dat er ooit bovenop heeft gestaan. De toegang is gratis voor EU burgers en meestal ben je alleen omdat Acinipo niet erg bekend is. De nederzetting werd door Julius Caesar gebouwd om zijn trouwe gepensioneerde legioensoldaten en hun familie een mooie oude dag te gunnen. Het bezoek duurt maximum een half uur.

Tijd om naar Ronda terug te gaan om deze mooie dagtrip af te sluiten.

Dauwe Marc