Handige tips met citroen

19 Juli 2018

handige-tips-met-citroen-1

In de oudheid werd al lavendelwater op een doek aangebracht om het voorhoofd mee te bevochtigen. Hierdoor konden innerlijke onrust, nervositeit en spanning worden behandeld.

Deze combinatie helpt om spanning te verlichten, hoofdpijn te verminderen en angst te vermijden. Echter, je moet wel een beetje geduld hebben, want alleen als je ontspannen bent, kan dit drankje zijn volledige effect ontvouwen. Ga er dus rustig mee zitten op de bank en relax. Dit op zich zal al helpen, maar het aftreksel zal het effect versterken.

Lavendel en citroen zijn een unieke combinatie omdat citroen het effect van lavendel kan versterken. De vitamine C in de citroen en tal van andere mineralen zorgen voor een uitgebalanceerde elektrolytenbalans en stimuleren de bloedsomloop.

 

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels gedroogde lavendel, ca. 30 gram
  • 1 liter water
  • 2 citroenen
  • 1 eetlepel honing, ca. 25 gram
  • ijsblokjes

Breng 1/2 liter water aan de kook en voeg er de lavendel aan toe. Laat dit 15 tot 20 minuten koken.

Laat daarna 20 minuten staan, zeef de lavendel eruit en voeg de andere helft van het water toe.

Knijp de citroenen uit en rasp de schil. Voeg het sap, de schil, de honing en de ijsblokjes toe.

Het drankje kan alleen zijn volle effect ontvouwen als je minstens 30 minuten rust neemt.

Kinderen jonger dan 6 jaar, maar ook mensen die lijden aan de ziekte van Crohn, of gastritis of zweren hebben, mogen deze drank niet drinken.

 

 

Citroenolie

Uit de schil van de citroen wordt ook citroenolie gehaald. Dit doet men door de schillen koud te persen. Je kan de olie gebruiken om het te verdampen in een aromalampje, het kan gebruikt worden als massageolie of als cosmetica om je huid en lichaam te behandelen en te verzorgen. Ook in het huishouden kan het gebruikt worden.

Er zijn verschillende lichamelijke klachten die behandeld kunnen worden met citroenolie. Het helpt bij brandend maagzuur, winderigheid en verstopping, het helpt de lever om afvalstoffen te verwijderen en het bloed te zuiveren. Het is aan te raden om citroen te drinken wanneer we onder andere een verkoudheid, pijnlijke keel of sinusitis hebben. Omdat het een antibacteriële werking heeft kan het gebruikt worden bij griep en verkoudheid. Ook een paar druppeltjes olie op je tandvlees wrijven kan helpen tegen ontstoken tandvlees.

Ook huidproblemen kunnen verholpen worden. Zo bestrijdt het de schimmel van nagels en versterkt het je nagels. Heb je last van verharde huid op handen en voeten, likdoorns of eeltknobbels, dan kan citroenolie helpen om de huid te verzachten.


In het huishouden kan je de olie gebruiken door het te verdampen. Dit heeft een desinfecterende werking op de lucht in de kamer. Maak een spray met water en een paar druppels citroenolie om nare geurtjes te verwijderen uit bijvoorbeeld de koelkast of schoenen.

Citroenolie is ook een goede ontvetter. Je kan er je handen mee wassen of er vetvlekken mee uit je kleren halen. Met een paar druppels kan je er ook lijm, olie, kauwgum en stickers van de meeste oppervlakten mee verwijderen.

Gebruik het ook om allerlei keukenspullen mee schoon te maken, zoals de afzuigkap, werkbladen van tafels of het aanrecht en vloeren.Het is dus bijna een onmisbaar product in elk huishouden.

Kosta redactie