Her en der in Spanje - Oktober 2020
8 Oktober 2020Botero in Madrid
De werken van Fernando Botero, de Columbiaanse schilder van het volumineuze zijn tot 7 februari 2021 in Madrid te bewonderen. De tentoonstelling genaamd 'Botero, 60 años de pintura' bevat 67 doeken van groot formaat die te zien zijn in het Palacio de Cibeles.
Ronde vormen, overdreven afmetingen van zowel mensen als voorwerpen die het geheel een betoverende indruk geven, dat is de wereld van Botero. Hij ziet zijn volle vrouwenfiguren niet als vet en wil juist de schoonheid van de ronde vormen benadrukken.
Wat zie ik in het struikgewas
In deze benarde tijden heeft een wandeling in de natuur een heilzame werking op lichaam en geest. Het grotere aantal wandelaars heeft ook een toename gezien van het waarnemen van wilde dieren die voorheen slechts in afgesloten natuurparken of dierentuinen te zien waren.
Na een lynx die in juni in de bossen bij Juzcar was waargenomen is er nu een zwarte panter gezien in de omgeving van Ventas de Huelma, een dorpje in de provincie Granada. Men dacht eerst nog dat het een grote kat kon zijn tot uiteindelijk een fietser er in slaagde een foto van het roofdier te maken. Kort daarna bleek het waarschijnlijk toch om een enorme zwarte kat te gaan die uiteindelijk niet meer werd waargenomen.
Actrices van buitengewone schoonheid ongewenst
De Spaanse minister voor Gelijkheid, Irene Montero (echtgenote van eerder genoemde Pablo Iglesias maar dit geheel en al terzijde) heeft een studie over stereotypen gepubliceerd. Het 'Instituto de la Mujer', onderdeel van het Ministerio de Igualdad heeft, samen met de 'Asociación de Mujeres Cineastas', een rapport van 80 bladzijden gepubliceerd waarin men kan lezen over de relatie tussen mannen en vrouwen op het witte doek.
Daar schijnt nogal wat aan te mankeren en vaak worden vrouwen neergezet als voorwerpen van begeerte en zijn dan van een uitzonderlijke schoonheid die door belichting en make-up nog eens versterkt wordt. Er waren ook positieve berichten in het rapport en men was van mening dat de vertegenwoordiging van homoseksuelen voldoende was en overeenkwam met de werkelijkheid.
Pablo`s toekomstbeeld
De immer met een paardestaart getooide Pablo Iglesias, tweede vicepresident van de huidige Spaanse regering en voorzitter van de linkse partij Podemos heeft een ietwat vreemd toekomstbeeld van Spanje voor de ogen. Hij wil afstand doen van de constitutionele monarchie en vindt dat de nieuwe republiek dan ook maar minder tijd en geld moet besteden aan het toerisme en de bouwsector.
Zolang de huidige regering van de PSOE bestaat bij de gratie van Podemos en nog twee kleinere partijen zijn we voorlopig nog niet af van Pablo en zijn hoofdzakelijk marxistisch getinte gedachtegoed.
Genderneutrale poppetjes op verkeersborden
Ook in Spanje is men druk bezig om de achterstand van vrouwen op bijna elk gebied weg te werken. De mannetjes op verkeersborden worden nu vervangen door genderneutrale poppetjes iets wat in sommige steden al een tijdlang te zien was.
Een onafhankelijk onderzoek naar de vraag of men de tot nu toe overheersende aanwezigheid van mannelijke poppetjes op verkeersborden als vrouwonvriendelijk ervoer werd door 88 % met nee en 8 % met ja beantwoord. 4 % had geen mening over deze gewichtige kwestie.
Verboden Spaans te spreken
In Catalonië had een Spaanse serveerster de euvele moed om Castellano (Spaans) te spreken in een tv programma op het autonome kanaal TV3. Amparo Izquierdo, afkomstig uit Las Pedroñeras in Cuenca werkt al meer dan tien jaar tot ieders genoegen in het Catalaanse parlementsgebouw.
In het bewuste programma vertelde ze over haar werk dat soms onder moeilijke omstandigheden plaats vond en als niet Catalaanse deed ze dit begrijpelijkerwijze in het Spaans.
Na afloop van het programma werden de riolen van de sociale media overstroomd met klachten en haatberichten over het optreden van Amparo waarin zelfs letterlijk geschreven werd dat ze ontslagen zou moeten worden vanwege het feit dat ze een taal gebruikte (het Spaans dus) die slechts gesproken werd door het gepeupel. Gelukkig sprongen parlementariërs voor haar in de bres en spraken vol lof over Amparo en haar werkwijze.