Her en der in Spanje - Augustus 2020

13 Augustus 2020

her-en-der-in-spanje-augustus-2020-1Orgaandonor in Spanje

In Spanje is iedereen orgaandonor tenzij men uitdrukkelijk te kennen geeft hiervoor niet in aanmerking te willen komen. Desondanks is het voor de nabestaanden prettiger te weten dat men donor is aangezien dan sneller beslissingen genomen kunnen worden.

Een Tarjeta de Donante (donorkaart) is dan ook een waardevol middel om deze wens kenbaar te maken. De kaart is  eenvoudig aan te vragen via het telefoonnummer 900 400 034. U geeft  dan uw naam en adres waarna  binnen een paar dagen een kaart in de brievenbus ligt die u zelf kunt voorzien van uw naam, NIE nummer en handtekening.

Spaanse flitspalen

Een totaal van 1300 flitspalen gaat deze zomer de verkeersstroom langs de Spaanse wegen controleren. Ofschoon de huidige situatie waarschijnlijk de oorzaak zal zijn van een kleiner aantal auto's op de Spaanse wegen wil men desalniettemin de controles verscherpen.

Een onderzoek van de Automovilistas Europeos Asociados (AEA)   gedurende het afgelopen jaar wees uit dat de flitspalen in Spanje 2.933.089 overtredingen van de snelheidslimiet registreerden. Een toename van 13,3% vergeleken met 2018. De meeste overtredingen (59.428) werden geregistreerd  op de AP-7  bij Valencia op kilometer 478,1.

Banco de España

Naar aanleiding van de sombere vooruitzichten voor de toeristensector veroorzaakt door het corona virus wees de Bank van Spanje op de ´noodzaak van een specifieke economische politieke actie om de  vernietiging van het productiestelsel te voorkomen`. Zij maakte deze wijze woorden bekend tijdens haar onlangs gehouden jaarverslag over 2019.   

Krakers

Het fenomeen van krakers en kraakpanden is ook in Spanje bekend en ook hier is voorzichtigheid geboden om dit asociale probleem op te lossen. Eigenhandig optreden is ten strengste verboden en kan zelfs tot celstraf leiden voor de rechtmatige bewoner of huurder van het pand in  kwestie. Men moet de politie waarschuwen waarna het wachten is op een gerechtelijk bevel. In het gunstigste geval kan men dan zijn woning weer betrekken binnen twee maanden.  

Minder adel

Tussen 1948 en 1977 verleende de dictator Franco 37 adellijke titels die al jarenlang  een doorn in het oog zijn van de linkse politieke partijen. De huidige coalitieregering van PSOE en Podemos hebben dan ook een voorstel gedaan tot het afschaffen van deze erfelijke titels.

Iberia

De Spaanse regering heeft geen plannen om, in ruil voor financiële steun,  zeggenschap te krijgen over de luchtvaartmaatschappij Iberia. Ze onderzoekt nu de voorwaarden om een reddingsactie overeen te komen met Iberia die kan resulteren in een steunpakket van ongeveer 1000 miljoen euro.

De Spaanse Transportminister José Luis Ábalos verzekerde onlangs dat de regering niets gaat doen wat niet op verzoek van Iberia zelf is. Er werd reeds een fonds goedgekeurd door de regering van 10 miljard euro om bedrijven in strategische sectoren te helpen de schade opgelopen door de corona crisis het hoofd te kunnen bieden.  

De rijkste man van Spanje

Amancio Ortega mag volgens de laatste telling tot de rijkste man van Spanje gerekend worden.  Ooit als boodschappenjongen begonnen opende de nu 84 jarige Spanjaard in 1975 zijn eerste kledingzaak met de naam Zara.

Tegenwoordig wordt zijn fortuin geschat op zo´n 80 miljard dollar waarmee hij op een zesde plaats staat in het rijtje van de rijkste mensen op aarde. Ortega schuwt de pers en doneert jaarlijks vele miljoenen aan verschillende charitatieve instellingen.  

Meteorenzwerm in augustus

De Perseïden is de meest bekende meteorenzwerm die te zien is op het noordelijk halfrond. In Spanje bekend onder de naam ´De tranen van San Lorenzo´ zijn ze het beste waarneembaar in de nacht van 12 op 13 augustus.

De juiste tijd is moeilijk te voorspellen maar vanaf 20.00 uur kunt u bij heldere hemel in het noordoosten op ongeveer 85 graden boven de horizon deze `vallende sterren`waarnemen.  Het beste begeeft u zich naar een stille plek in de campo waar men geen last heeft van lichtvervuiling.

Kosta redactie