Her en der in Spanje - December 2020

22 December 2020

her-en-der-in-spanje-december-2020-1
Catalonië wil de ruimte verkennen

De  autonome regering van Catalonië, bij monde van Jordi Puignero, maakte onlangs haar plannen bekend voor een 'Agencia Espacial de Cataluña' oftewel een Catalaans ruimteagentschap. Het agentschap  zal volgend jaar over een budget van 2,5 miljoen euro beschikken en heeft als doel om tenminste twee nanosatellieten in de ruimte te brengen. Jordi is niet wars van alternatieve denkwijzen  en is o.a. van mening dat Spanje wat betreft Catalonië aan geschiedenisvervalsing doet  en ook denkt hij dat Columbus een Catelaan was.   


Een omstreden wetsvoorstel

Op de rechtse partij Vox na, stemden alle partijen in met een wetsvoorstel van de centrum partij Ciudadanos. Dit beoogt het verbieden van therapieën die gericht zijn op het veranderen van iemand zijn seksuele geaardheid. Macarena Olona van Vox vindt dat ieder persoon, of hij nu homoseksueel is of niet, naar een specialist moet kunnen gaan om hem of haar te helpen een eigen identiteit te vinden. Ze voegde daar nog aan toe niet te verwijzen naar gender identiteit maar eerder naar de identiteit die we allemaal hebben als mensen en die we vormen door een biologisch proces.


Een idioot wetsvoorstel

De huidige regering heeft de stemmen nodig van kleine radicale partijen wat soms tot onbegrijpelijke beslissingen leidt. Zo heeft de minister van Onderwijs, Isabel Celaá, het plan opgevat om het Spaans de status van een van de twee officiële voertalen in o.a. het Baskenland en Catalonië te ontnemen. Mario Vargas Llosa (Nobelprijs literatuur 2010) kwalificeerde deze beslissing terecht als een “idiotez sin limites” (een dwaasheid zonder grenzen).
 

Het Europese herstelfonds

De 140 miljard euro die Spanje krijgt uit het Europese herstelfonds zullen onder de naam “plan nacional” vanaf 1 januari 2021 hun bestemming krijgen. Dit maakte de Spaanse minister van Economie onlangs bekend tijdens het door Bloomberg georganiseerde 'Capital Markets Forum Spain'. Zoals te verwachten was is er tussen de verschillende politieke partijen enig gekibbel ontstaan over de juiste verdeling van dit geld.   


Dertien keer zonder rijbewijs

In Sevilla werd een 75 jarige man bekeurd voor het rijden op een voor bussen en taxi`s gereserveerde rijstrook. Het bleek dat hij al sinds 2012 zonder rijbewijs reed wegens het maximale aantal van 12 strafpunten. Het was zijn dertiende bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs dus kan men de vraag stellen hoe doeltreffend de eerste 12 bekeuringen waren.


Poppen met het downsyndroom

Een jury van o.a. pedagogen heeft een collectie poppen met het Downsyndroom gekozen als het beste speelgoed van 2020. Het zijn poppen van verschillende rassen allen met de typische kenmerken  van mensen met het Downsyndroom. Volgens de jury is deze collectie een stimulans voor kinderen om mensen met een ander uiterlijk te accepteren.  


De Mijas paardenrenbaan

De in juni 1999 geopende paardenrenbaan in Mijas krijgt eindelijk een nieuwe bestemming. Na een aanvankelijk succesvol begin sloot deze renbaan in 2005. Van het ongeveer 400.000  kwadraat meter grote complex met bars en restaurants, hotel en een school voor jockeys is niet veel meer over dan muren en daken.   Electriciteitskasten, ramen, tegels, en bijna alles wat los en ook vast zat is in de loop der jaren verwijderd.  De gemeente is nu eigenaar geworden van het complex en heeft de schulden van de huidige eigenaar overgenomen. Men is er van overtuigd dat binnnenkort definitieve stappen ondernomen kunnen worden  om op dezelfde plaats een sportcomplex te bouwen voor zowel professionals als amateurs.  


Zelfportret van een steenhouwer

Onlangs werd een 30 cm hoog beeldje van een mannenfiguur ontdekt op een van de pilaren in de kathedraal van Santiago de Compostela. De man is met hoofd en schouders te zien op het kopstuk van de pilaar in deze uit het begin van de XII eeuw daterende kerk. Het was Jennifer Alexander, een professor in  kunstgeschiedenis van de universiteit van Warwick (Engeland)  die na 900 jaar als eerste het beeldje ontdekte. Volgens haar was het een zelfportret van een van de naamloze steenhouwers die destijds bij de bouw van de kathedraal betrokken waren.

Kosta redactie