Her en der in Spanje - November 2020
20 November 2020Quim Torra geschorst
Quim Torra, tot voor kort de president van Catalonië ,is door het Hooggerechtshof van dat autonome gebied voor drie jaar geschorst. De reden was niet het uitroepen van de onafhankelijke staat Catalunia maar het niet verwijderen van een spandoek waarop de steun aan de politieke gevangenen kenbaar was gemaakt.
Torra is ook anderhalf jaar geschorst voor het bekleden van een openbare functie en moet tevens een boete betalen van 30.000 euro. Over de financiële toekomst van Quim hoeft men zich echter geen zorgen te maken. Als ex president kan de 58 jarige Torra op zijn 65e een pensioen tegemoet zien van 92.000 euro per jaar.
Na slechts 874 dagen als president kan Quim ook nog de komende vier jaar 80% van zijn jaarlijkse salaris van 153.235 euro opstrijken hetgeen verklaart waarom een politieke loopbaan een zeer gewilde beroepskeuze is.
Belastingbetalers
Luis Figo (Lissabon 1972) oud speler van Barcelona en Real Madrid kreeg het aan de stok met Gabriel Rufiàn, voorzitter van de Catalaanse separistenpartij ERC.
Toen laatstgenoemde zijn minachting voor het koningshuis ventileerde vroeg Luis op zijn twitteraccount of men dit congreslid ooit had kunnen betichten van het zoeken naar oplossingen voor wat dan ook en besloot zijn bericht met de woorden ”meer productiviteit en respect en minder irritaties,” Gabriel beantwoordde dit met: “Wat werkelijk geld kost voor de Spanjaarden is het verzaken van je belastingplicht Luis.” waarop de Portugees reageerde met: “Ik heb slapende meer belasting betaald dan jij waarschijnlijk in je hele wakkere leven.”
30.000.000 minder mussen in Spanje
De afgelopen tien jaar is het mussenbestand in de grote steden van Spanje met iets meer dan 20% verminderd oftewel het alarmerende aantal van 30 miljoen.
Ook in andere Europese steden is deze teruggang waargenomen. Alhoewel men de precieze oorzaak niet weet zijn gebrek aan voedsel, de toenemende luchtvervuiling, een gebrek aan schuilplaatsen en het verkeerslawaai o.a. debet aan de verontrustende teruggang van het mussenbestand.
Spaanse jeugd en de sociale media
59% van alle Spaanse jongeren zijn wel eens lastig gevallen of geïntimideerd op een van de sociale media. Beledigingen en zelfs bedreigingen zijn nu de orde van de dag. Dit vindt hoofdzakelijk plaats op Instagram (35%), WhatsApp (28%) en Facebook (20%). Ondanks de beledigingen, veelal over uiterlijk, ras of seksuele voorkeur, gaf 42% van de slachtoffers te kennen dit soort aantijgingen te negeren terwijl slechts 17% er voor koos om de stalker publiekelijk uit te dagen. Politici buigen zich nu over dit probleem zodat een oplossing nog niet zo gauw gevonden zal zijn.
Het vrouwenvoetbal wordt professioneel
Irene Lozana, president van de Nationale Sportraad bevestigde onlangs dat de regering een toezegging heeft gedaan om het Spaanse vrouwenvoetbal in het seizoen 2021-2022 te professionaliseren. De ACFF (Asociación de Clubes de Futbol Feminino) ontvangt jaarlijks 3 miljoen euro voor audiovisuele rechten en de kwalificatie professioneel is een verdere stap in de richting om het vrouwenvoetbal op een hoger niveau te tillen. Met terugwerkende kracht is vanaf juli 2019 het jaarlijkse bruto minimum salaris voor de speelsters 16.000 euro.
Graffiti
Dankzij het speurwerk van SIG (Servicio de Investigación de Graffitis) werden onlangs drie jongeren gearresteerd die er in slaagden de omstreken van San Vicente del Raspeig, een gemeente in de provincie Alicante, met meer dan duizend graffiti te verfraaien. Het onderzoek wees uit dat de drie zowel samen als alleen sinds 2010 druk in de weer waren geweest om hun artistieke talenten per spuitbus op verschillende muren te botvieren. De plaatselijke overheid sprak van vandalisme en een aantasting van het imago van de gemeente.
Voedselbanken
De komende maanden zullen het Spaanse Rode Kruis en de voedselbank FESBAL (Federación Española de Bancos de Alimentos) 17,5 miljoen kilo etenswaren distribueren binnen het kader van de tweede fase van het 2020 Voedselbank plan. Dit plan, wordt voor 85% mede gefinancierd door de EU en meer dan 5600 partnerorganisaties in Spanje zorgen er voor dat het voedsel op de juiste plaatsen terecht komt.