Her en der in Spanje - September 2020

20 September 2020

her-en-der-september-2020-1Spaanse horeca

De Spaanse horeca  heeft berekend dat de huidige crisis dit jaar tot een verlies van 67.000 miljoen euro zal leiden. Niet minder dan 65.000 bars en restaurants zullen als gevolg hiervan hun deuren sluiten en 400.000 arbeidsplaatsen gaan verloren in deze sector.

Dodelijke verkeersongevallen

Zo`n 45% van alle automobilisten die omkomen bij een verkeersongeval blijken teveel gedronken of gesnoven te hebben. In 96% van al deze gevallen blijkt het volgens een onderzoek van het Spaanse 'Instituto Nacional de Toxilogia y Ciencias Forenses' om mannen te gaan.

Corrupte wetsdienaren

Niet minder dan 27 agenten werkzaam in de regio Campo de Gibraltar zijn gearresteerd op verdenking van drugshandel. Sommige agenten worden verdacht van 'samenwerking' met Abdellah El Haj Sadek beter bekend onder de naam ' el Messi del hachis' . De guardia civil Trini S.P. was de laatste in het rijtje van corrupte wetsdienaren. Samen met haar vriendin was Trini eigenaresse van een slechtlopend garargebedrijf  maar de plotseling luxueuze levensstijl van de dames trok de aandacht van haar collega's en een onderzoek is o.a. gestart naar het witwassen van 2,2 miljoen euro.

Dit was het gevolg van een afspraak in 2014 tussen Trini en een van de drugsbazen en sinds die tijd tot 2019 was het onderzoek naar de drugshandel in de Campo de Gibraltar op een dood spoor geraakt.  Een en ander heeft er nu toe geleid dat het onderzoek met hernieuwde kracht voortgezet kan worden alhoewel, begrijpelijkerwijze de Policia Nacional terughoudend is met het verstrekken van nieuws over het onderzoek naar corrupte wetsdienaren.

Mascotas of huisdieren

In Spanje worden jaarlijks 138.000 huisdieren aan hun lot overgelaten. Het merendeel zijn honden en katten maar ook vogels, schildpadden en vissen worden in parken en vijvers geloosd. De huidige situatie heeft geleid tot een toename van dit wrede gedrag en men kan zich afvragen of het iets te maken heeft met het feit dat men in Spanje het woord mascota gebruikt voor een huisdier.

Micromachismo

Het aanzetten van de airconditioning  is een vorm van 'micromachismo' aldus Vanessa Romero tijdens een gemeenteraadsvergadering van Alicante. Zichtbaar verbaasd vroeg de burgemeester eerst of dit een grapje was maar Vanessa die aldaar de politieke partij Podemos vertegenwoordigt legde haar opmerking als volgt uit: “De standaard voor een comfortabele temperatuur ligt tussen de 24 en 27 graden Celsius en werd in de jaren zeventig vastgesteld als gemiddelde voor een man van rond de veertig met een gewicht van 70 kilo en daarom gaf ik hier commentaar op. Voor vrouwen is dit meestal drie graden hoger en misschien is het nu tijd om dit bij te stellen, niet alleen hier maar in alle ruimtes.”

Niet netjes

Esperanza Fernández heeft reeds meerdere malen bewezen dat haar partij (Adelante Andalucia) een ietwat ongelukkige hand had in het benoemen van een persvoorlichter. Dit is namelijk de functie van Esperanza die vaak allerlei onfrisse gedachten loslaat in haar twitterberichten. Het laatste pareltje was een verzoek tot opsluiting van kwijlende oude heren met het oog op hun gezondheid want, volgens Esperanza, “is het deze bevolkingsgroep die stommiteiten uitkramen, voor ons blijven staan en ons rustig van boven naar beneden bekijken. Voor hun gezondheid is opsluiting beter want op een dag zullen ze vallen en hun heup breken als  ze een schop in hun ballen krijgen.”

Taalstrijd in Catalonië

In Catalonië is het wettelijk verplicht om de Catalaanse taal te gebruiken bij het etiketteren van producten. Meestal wordt dan ook, net als op posters,  een tekst in het Castellaans (de officiële taal van Spanje) toegevoegd aangezien niet iedereen in Catalonië de Catalaanse taal beheerst. Toen de ijsfabrikant Frigo onlangs besloot haar producten slechts in  het Catalaans aan de man te brengen daalde, ondanks het warme weer, de omzet dusdanig dat men al snel besloot de boycot van de Spaanse taal te beëindigen. Omstreeks dezelfde tijd besloot de supermarktketen Carrefour in Gerona tot het uitsluiten van de Spaanse taal  bij het aanprijzen van sommige waren. De reacties bleven niet uit en op het internet (waar anders) werd opgeroepen Carrefour voorlopig niet meer te bezoeken. Carrefour maakt net als Frigo, deel uit van Unilever die beterschap heeft beloofd.

Kosta redactie