Het internet wordt steeds kleiner

7 December 2020

het-internet-wordt-steeds-kleiner-2020-1In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken of verwachten wordt het internet met de dag kleiner en is de inhoud die we vandaag de dag op het internet kunnen vinden in de laatste 20 jaar drastisch gekrompen.

Alhoewel de hoeveelheid websites nog steeds toeneemt en we inmiddels tien maal zoveel websites hebben als 10 jaar geleden betekent dit echter niet dat de “inhoud” toeneemt. De reden dat de hoeveelheid websites in de laatste 10 jaar zo drastisch gestegen is heeft vooral te maken met hoe makkelijk het is geworden om tegenwoordig zelf met weinig technische kennis een website te maken.

Daarnaast is er uiteraard ook de trend dat iedereen een website moet hebben. Zo hebben inmiddels bijna alle restaurants, hotels,  bed & breakfast en vele andere bedrijven tegenwoordig een website.

Websites van restaurants, hotel en bed & breakfasts etc. kunnen natuurlijk zeer handig zijn. Ze worden echter door de gemiddelde internet gebruiker nooit tot weinig bezocht. De oorzaak hiervan zijn  o.a. de vele platformen zoals booking.com, tripadivsor en Google maps.

Ook komen er steeds meer blogs waar mensen ervaringen uit hun leven delen, over hun hobby's  schrijven of (het meest voorkomend) over eten schrijven. Nu is het uiteraard geweldig dat het zo makkelijk is om een website of blog te maken. Maar kunnen we zeggen dat dit soort websites zorgt voor meer “inhoud” op het internet?

Zogenaamd makkelijk geld verdienen met een website

Dat “makkelijk geld verdienen” een trend is daar is geen uitleg voor nodig. Daarom beginnen veel mensen ook een eigen website met Google AdSense (reclame) en het aanbieden van producten die ze via een andere partij laten leveren of soms ook inkopen. Dat er niet zo iets is als makkelijk geld verdienen hoef ik gelukkig de meeste mensen hier niet uit te leggen.
Uiteraard is het makkelijk om een website te beginnen en er reclame of producten op te zetten. Echter deze producten te verkopen of genoeg bezoekers te krijgen om de reclame rendabel te maken is een compleet ander verhaal dat verre van makkelijk is. Daarom is het ook makkelijk te begrijpen dat meer dan 99% van dit soort websites een levensduur heeft van nauwelijks een jaar en meestal meer kost dan dat het oplevert.

Dat de inhoud op deze websites, onder   het mom van makkelijk vaak gekopieerd en geplakt wordt van andere websites, en dat de producten ofwel van andere bedrijven komen of ingekocht worden via o.a. Alibaba.com voegt ook niet meer “inhoud” aan het internet toe.

De betaalmuur (“The Pay Wall”)

Wat de vindbare “inhoud” op het internet nog verdere heeft verminderd de laatste jaren is dat je bij vele kranten en andere media tegenwoordig een betaald abonnement moet afsluiten om de inhoud van hun website te kunnen zien. Dit is ook wel beter bekend als een “Pay Wall”.
 
Een voorbeeld hiervan is bv. de website van de krant De Telegraaf (www.telegraaf.nl). Deze heeft wat ook wel een “Soft Pay Wall” genoemd wordt ofwel dat er voor sommige artikelen betaald moet worden. Zo kunt u gratis veel nieuwe berichten lezen maar moet u minimaal 6 € per maand betalen als u de “premium” berichten wilt lezen.

Een bijverschijnsel van dit soort “Pay Walls” is dat dit soort zogenaamde “premium” berichten niet meer in Google en andere zoek machines gevonden kan worden. Wat uiteindelijk ook als consequentie heeft dat de “inhoud” die men op het internet kan vinden verder doet afnemen.

Sociale media als vervanging voor forums

Voor de populariteit van sociale media werden forums gebruikt om informatie met elkaar te delen en hier over te discuteren. Er bestonden forums over allerlei onderwerpen en ze werden het meest gebruikt om elkaar te helpen of te  ondersteunen. Ook kon men op dit soort forums gemakkelijk dingen terug vinden die door andere gebruikers van dit soort forums jaren geleden besproken waren. En uiteraard was er natuurlijk altijd de optie om een account te maken en u vraag er op te plaatsen. Veel forums waren en zijn nog steeds echte schatkisten als het gaat om inhoud en informatie. Het beste is nog dat deze forums volledig door zoekmachines geïndexeerd worden en dat deze informatie dus makkelijk via o.a. Google te vinden is.

Door de komst van sociale media is het gebruik van forums drastisch afgenomen, en uiteraard ook de dagelijkse toenemende inhoud die men hier op kon vinden. Tegenwoordig worden veel vragen alleen nog maar op sociale media gesteld, waarnaar die in de massa van berichten verdwijnen en nooit meer terug te vinden zijn. Ook kunt u via zoekmachines zoals o.a. Google dit soort berichten niet vinden aangezien ze niet geïndexeerd worden.

Censuur en politieke correctheid

Dat censuur iets slechts is en dat de grootste platformen zich hier dagelijks schuldig aan maken is duidelijk. En dat vrijheid van meningsuiting, zoals geregeld in artikel 7 van de Nederlandse Grondwet en artikelen 19 en 25 van de Belgische Grondwet, essentieel is voor elk land die zich een democratie noemt ook.

Echter is een wet maar een wet, en is deze vaak niet toe te passen op internet platformen die u een gratis dienst aanbieden waar voorwaarden aan vast zitten. Daarnaast bevinden deze platformen zich ook in andere landen waar vaak andere wetten gelden.

Natuurlijk is niemand verplicht deze platformen te gebruiken en zijn er meer dan voldoende alternatieven die geen censuur toepassen. Echter zijn deze platformen zo groot geworden dat ze vandaag de dag de mening van miljarden mensen beïnvloeden en is het helaas zo dat een extreem laag percentage van mensen de moeite neemt om naar alternatieven te kijken of zelfs te gebruiken.

Dit is ook de reden dat veel mensen inhoud op deze platformen blijven plaatsen die zo gezegd politiek incorrect is. Die inhoud wordt dan ook snel verwijderd door deze platformen.

Ook wordt deze inhoud vaak gefilterd door zoekmachines, en worden websites zelfs volledig uit de zoekresultaten genomen als deze te politiek incorrect bevonden worden.

Dat dit het geval is met film websites  (waar u gratis online films kunt kijken) is al lang bekend, het is daarbij ook niet onbelangrijk te melden dat deze websites vaak illegaal zijn. Dat dit met kritische websites gebeurt die zich niet aan de gewenste politieke mening houden is waarschijnlijk minder bekend.

Als tweede consequentie heeft dit natuurlijk ook dat websites minder snel politiek incorrecte informatie of nieuws plaatsen gezien ze vaak afhankelijk zijn van deze platformen. Ze kunnen het  zich niet veroorloven om van deze platformen verwijderd te worden.

Het resultaat van dit alles is dat we nog minder "inhoud" op het internet terug vinden.

Meer inhoud

Er is veel op het internet te vinden dat de meeste mensen nooit zullen tegenkomen zolang ze slechts een paar platformen gebruiken om te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Zelfs als we de 96% van het internet negeren dat niet toegankelijk is met een standaard browser, ook wel   bekend als "The Deep Web" (niet te verwarren met het "Dark Web").

Forums zijn er nog voldoende, en andere vormen van communicatie zoals bv. Telegram groepen worden niet gecontroleerd door een groot bedrijf maar door de maker van de groep zelf wat censuur op grote schaal onmogelijk maakt. Tevens is dit een goede vervanger voor WhatsApp en uit eigen ervaring is de geluidskwaliteit bij het bellen veel beter.

Sociale media kan leuk zijn, maar dit was zowel toen als nu onnodig als het gaat om het vinden van kwalitatieve inhoud op het internet.

Als u wat meer wilt vinden op het internet dat u via de andere platformen niet kunt vinden (i.v.m. censuur) probeer dan eens met DuckDuckGo.com te zoeken. Of neem eens een kijkje op een niet gecensureerd sociale media platform zoals mewe.com. Of als u liever video's wilt kijken probeer dan als alternatief eens https://lbry.tv/ of www.bitchute.com 

Ron Kuijsters Tokos