Het kastanjeseizoen

2 Oktober 2017

het-kastanjeseizoen-1

Ook al is het nog heerlijk weer, aan de herfstkleuren die Andalusië nu sieren en de natuur die geurt naar natte aarde, is goed merkbaar dat we een nieuw seizoen zijn ingegaan. Met de intrede van de herfst begint ook het rapen van de kastanjes, het kopen van een puntzak heerlijk geurende ‘castañas asadas’ en voor natuurliefhebbers: prachtige kastanjeroutes in onder andere de Serranía de Ronda en de Sierra de Aracena in Huelva.

De kastanje groeit aan een loofboom en is een vrucht die een enorme ecologische, sociale, culturele en economische waarde heeft. De karakteristieke kleur en robuustheid van de kastanjeboom maken dat deze boom zelfs tot een toeristische attractie is uitgegroeid.
Er worden jaarlijks diverse (wandel)routes in Andalusië uitgezet, speciaal bedoeld om de kastanjebossen te leren kennen en als inkomstenbron voor de inwoners van de omringende dorpen.


De culturele en historische waarde

het-kastanjeseizoen-2

De kastanje wordt al eeuwenlang gegeten in Spanje en in de beginjaren kende men de kastanje vooral als ‘pan de los pobres’, want het ‘gewone volk’ vermaalde de gedroogde kastanjes tot meel en had zodoende voldoende te eten.

In Andalusië worden in de verschillende provincies jaarlijks kastanjefeesten georganiseerd, over het algemeen vanaf eind oktober. In de provincie Málaga vieren de inwoners van het plaatsje Alcaucín eind oktober/ begin november hun oogstfeest, genaamd: Día de la Castaña. Gedurende deze feestdag worden onder andere meer dan 300 kilo kastanjes en 200 kilo zoete aardappelen uitgedeeld. Het hoofddoel van deze feestdag is het samenkomen van de dorpelingen op het dorpsplein en de nagedachtenis van de doden (Allerheiligen, Todos los Santos).
De voedingswaarde

De kastanje bestaat voor de helft uit water en bevat daarom zeer weinig calorieën. Zo’n 42-44 % van de kastanje levert daarnaast koolhydraten. 1-2 % van de vrucht bestaat uit proteïnen en vetten. In vergelijking met bijvoorbeeld amandelen is het vetgehalte erg laag. De vrucht bevat bovendien mineralen (calcium, ijzer en magnesium), hoewel gering, en het sodiumgehalte is zeer laag. Tot slot bevat de kastanje vitamine C en foliumzuur én veel vezels. Over antioxidanten in kastanjes is helaas weinig bekend.


Kastanjegebieden

De kastanjegebieden van Andalusië concentreren zich voornamelijk in El Valle del Genal (Serranía de Ronda, ook zeer bekend van het smurfendorp Júzcar), La Sierra de las Nieves (provincie Málaga), El Parque Natural de Aracena en Picos de Aroche (Huelva), La Sierra Norte (Sevilla) en La Sierra Nevada (Granada).

Er bestaan diverse mogelijkheden om de kastanjeroutes van Andalusië te verkennen: via wandelroutes, autotochten, fietstochten, allemaal bedoeld om de uitgestrekte natuur te leren kennen en de prachtige kastanjebossen te doorkruisen.

Kosta redactie