Het laatste onderdeel voor een goede basis

27 Maart 2019

het-laatste-onderdeel-voor-een-goede-basis-1

Ik hoop dat u de vorige basis onderdelen (grip & balpositie) voor uzelf heeft gecontroleerd en uitgevoerd, dan kunnen we nu naar het laatste basisonderdeel voor een goede set up: Oplijnen.

Ook aan oplijnen wordt vaak te weinig aandacht besteed wat leidt tot veel onnodige fouten. Oplijnen is moeilijk maar cruciaal om de juiste richting van de golfbal te bepalen. Gaat uw bal ook te vaak naar rechts? Dan zou u een probleem kunnen hebben met oplijnen.

 

 

 

Fysieke reden tot verkeerd oplijnen

het-laatste-onderdeel-voor-een-goede-basis-2

Vaak is het door een fysieke reden dat we verkeerd staan opgelijnd. De nekwervels zitten dusdanig op elkaar dat we onmogelijk recht naar het doel kunnen kijken als we boven de bal staan. Misschien een geruststelling voor u dat dit niets met uw golftechniek heeft te maken en dus iedere golfer hiermee te maken heeft.

Als u namelijk het hoofd naar links of rechts draait dan kijkt u ook daadwerkelijk naar links of rechts. Als u boven de bal staat kunt u dus niet in een hoek van 90 graden naar links of rechts kijken. Hierin ligt dan ook de basis van het probleem en het begin van de oplossing tot oplijnen.

 

 

 

Achter de golfbal staan? Een goed idee!

het-laatste-onderdeel-voor-een-goede-basis-3

Zoals u op de tour kunt waarnemen gaan ook de tourspelers achter de bal staan. Zij doen dit om een richtpunt te zoeken waarop ze kunnen richten in lijn met hun doel. Het is echter wel van belang dat u het richtpunt niet verder dan 50 cm voor uw golfbal zoekt. Kies bijvoorbeeld een plukje gras, modderplekje of steentje. Trek dan een denkbeeldig lijn tussen je bal, je richtpunt en je doel. Als u dan boven de bal gaat staan en het hoofd stil houdt moet u met een ontspannen blik uit uw ooghoeken naar dit richtpunt kunnen kijken, zonder uw hoofd te moeten draaien!

Plaats dan als eerste uw clubblad in deze denkbeeldige lijn. Pas als uw clubblad goed staat, zet u uw voeten in positie en uw heupen en schouders links van de doellijn. Nu staat u perfect opgelijnd!­

 

Oplijnen bij putten

43% van al onze slagen bestaan uit putten, dus over putten kan natuurlijk heel veel geschreven worden maar vandaag zal ik het alleen bij het oplijnen houden.

Indien u recht wilt putten is het belangrijk om met de putter dezelfde lijn aan te houden als de lijn waarin de bal moet gaan. Uw voeten staan iets breder dan schouderbreedte dan houdt u het onderlichaam meer stabiel tijdens het putten.In tegenstelling tot bij een golfswing, waarbij u het lichaam en schouders draait voor het wegslaan van de bal en u de polsen en armen gebruikt als scharnieren, moet u bij putten er voor zorgen dat er zo min mogelijk scharnierpunten zijn. De nekwervels zijn horizontaal, hierdoor kunt u de putter recht naar achteren en recht naar voren bewegen. Houd daarom de armen en polsen tijdens het putten in een vaste positie. Het zijn de schouders die de putbeweging moeten aansturen. Om de schouders optimaal te benutten staat u gebogen over de bal met het linkeroog boven de bal gepositioneerd.

Veel succes in de komende rondes met oplijnen! U zult zien dat het beter gaat en dat oplijnen een cruciaal onderdeel is voor de basis.

Mike Ross