Het magische noorderlicht

22 Januari 2019

het-magische-noorderlicht-1

De winter komt er aan. Dat wil zeggen dat het noorderlichtseizoen ook weer daar is. Je weet wel, dat zacht glinsterende licht dat aan de hemel verschijnt in het hoge noorden. In groene, witte, paarse golven danst het muisstil over de hemel. Heb jij het noorderlicht al gezien?


Wat is noorderlicht?

Noorderlicht is een natuurlijk verschijnsel dat veroorzaakt wordt door zonnewind waarbij een stroom van geladen deeltjes het aardmagnetisch veld van de aarde raakt. Die deeltjes worden doorgaans door dat veld vastgehouden, maar in het noorden en het zuiden dringen ze soms door tot de atmosfeer. Daar vormen ze het golvende licht dat wij poollicht of noorder- en zuiderlicht noemen. Noorderlicht verschijnt in alle kleuren. Maar omdat wij de kleur groen het gemakkelijkst zien, denken veel mensen dat noorderlicht alleen groen is. Maar je hebt dus ook prachtig noorderlicht in de kleuren blauw, rood, geel, roze en paars. Vaak zijn de sluiers noorderlicht meerkleurig.


Hoe herken je noorderlicht?

Ik heb noorderlicht al enkele keren gezien. De eerste keer was het zó zwak en had ik helemaal geen idee van wat ik nou eigenlijk moest zien dat ik zelfs niet helemaal zeker wist of ik het wel gezien had. De andere keren waren gelukkig veel duidelijker. Meestal verschijnt het noorderlicht als een soort van vage witte wolk over de hemel. Een wolk die te snel beweegt, en toch een beetje een vreemde vorm heeft. Als de zonnewind hevig genoeg is, dan zie je ook kleuren met het blote oog.


Waar zie je het noorderlicht?

Ik zag het noorderlicht verschillende keren in Noorwegen, IJsland en Finland. Hoe hoger je naar het noorden gaat, hoe meer kans dat je hebt het te zien. Het moet zo donker mogelijk zijn, in een fel verlichte stad ga je het niet zien. Ook in de zomer, wanneer de middernachtzon aan de hemel staat, kan je het noorderlicht niet zien.


Kan noorderlicht voorspeld worden?

In zekere mate. Men kan zonneactiviteit meten, en zo een geïnformeerde gok maken of het noorderlicht al dan niet zal verschijnen. Er bestaan verschillende apps en websites die op basis van die metingen voorspellingen maken, maar het is goed te weten dat het noorderlicht nooit met 100% zekerheid voorspeld kan worden.


Hoe ga ik op noorderlicht-jacht?

Het beste wat je kan doen, is een donkere plaats in je omgeving opzoeken. Bekijk voor vertrek het weerbericht: als het bewolkt is, zul je niets zien. Bekijk ook de apps en websites, zodat je tenminste een inschatting kan maken over hoe groot je kansen zijn. En dan is het wachten. In de koude… Wanneer je denkt dat je noorderlicht ziet, kan je het testen door je camera er op te zetten. Kies een lange sluitertijd en de hoogste iso-waarde die je camera heeft. Zet je camera op een statief, op een hek of op een stevige rots. Maak een foto van wat je denkt dat het noorderlicht is, en je camera zal je al snel vertellen of je gelijk hebt of niet. Je camera ‘ziet’ namelijk altijd meer dan jij, dus hij kan een handige tool zijn in je jacht op noorderlicht. Verder is het een kwestie van geluk hebben. Heel vaak danst het noorderlicht voor enkele minuten, om daarna weer voor urenlang te verdwijnen. Dan moet je geluk hebben dat je juist die tien minuten opkijkt naar de hemel. Maar zo af en toe is er een heuse show te zien, die uren aan een stuk kan duren.


De magie

Noorderlicht zien staat op de bucketlist van bijna elke reiziger. Het staat ook nog steeds op de mijne, ook al heb ik het al vaker gezien. De koude, de open hemel vol sterren, en de weerkaatsing van het noorderlicht op het water of de sneeuw… het is écht magisch. Een extra reden om deze winter naar het noorden te reizen.

Geloof mij, je zal het prachtig vinden.

Lotte Wildiers