Het moddergooien tussen de PP en de PSOE
24 Maart 2019Politiek Palaver 06
Juan Manuel Moreno de nieuwe president van de Junta de Andalucia moet het beroep nog leren maar hij is vol goede moed. Er werd veel gekust, handen werden hartelijk geschud en een glimlach was gebeiteld op de gezichten van zij die het de komende vier jaar voor het zeggen hebben in Andalusië.
Eind mei zijn de gemeenteraadsverkiezingen en algemene verkiezingen moeten ook dit jaar gehouden worden dus men probeert zich zo gunstig mogelijk te profileren wat sowieso de eerste vereiste is voor een succesvolle en vooral duurzame loopbaan in de politiek.
Het centrale bestuur van PSOE zit nu een beetje in de maag met Susana Diaz (de ex president van de Junta de Andalucia). Na de verkiezingsnederlaag in Andalusië dacht men dat Susana wel aan haar stutten zou trekken maar niets bleek minder waar. In bedekte termen wordt af en toe aangegeven dat het tijd is om andere mensen belangrijke functies in het partijorgaan over te laten nemen maar Susana ziet dat anders. Tijdens haar eerste optreden in de oppositiebanken babbelde ze over de noodzaak van een dijk die de rechtse invloed moet stoppen.
Een van de maatregelen die de coalitie van PP en Ciudadanos wil nemen in Andalusië is de afschaffing van de erfbelasting voor bedragen van meer dan 1 miljoen euro. Gezien de burocratische rompslomp (uiteindelijk moet dit ook nog door de landelijke regering goedgekeurd worden) is het niet te verwachten dat deze maatregel reeds dit jaar van kracht zal worden. Tevens wil men het functioneren van de SAS (Servicio Andaluz de Salud) verbeteren die overigens al gunstig afsteekt in vergelijking met het merendeel der Europese landen. PP en Ciudadanos beloofden ook de rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transseksuelen en interseksuelen te verdedigen zodat we allemaal gelukkig met en naast elkaar kunnen leven, wat overigens het merendeel van de bevolking allang doet.
Wat de oppositie met angst en beven tegemoet ziet is het aangekondigde onderzoek dat de Andalusische Rekenkamer zal doen naar verschillende instituten waaronder de tv zender Canal Sur en allerlei instituten die voornamelijk dienden om baantjes te creëren voor partijgenoten. Wat schandalen en corruptie betreft kampt de PP met de Caso Gürtel en de Caso Púnica, zoals ze in de pers genoemd worden, waardoor het moddergooien voorlopig nog wel aan zal houden tussen de PP en de PSOE.
Links ziet de overwinning van rechts trouwens als een terugkeer naar het bewind van Franco maar we moeten Moreno de gebruikelijke tijd van 100 dagen geven – ook wel wittebroodsweken genoemd - om tot een enigszins gefundeerd oordeel te kunnen komen.
Dezelfde PSOE is op nationaal niveau zeer genereus met de Catalanen aangezien ze de steun nodig hebben van de kleine onafhankelijkheidspartijtjes om in het nationale zadel te kunnen blijven zitten. Op 10 februari protesteerden rechtse partijen in Madrid op de Plaza de Colón tegen het zwalkende beleid van president Pedro Sanchez. De schattingen over het aantal mensen lagen, afhankelijk van de politieke voorkeur van de teller, tussen de 45.000 en 200.000 en aanhangers van de regering zeiden dat bij de 200.000 waarschijnlijk de toevoerstraten ook meegeteld werden. De minister van Infrastructuur, José Luis Ábalos, deed het af met de woorden: “Ach, onze pleinen in Spanje lenen zich goed daarvoor en bij vele voetbalwedstrijden zie je meer mensen.”
Op 13 februari werd de door de EEG reeds bekritiseerde begroting officieel afgekeurd door het parlement en twee dagen later maakte een uitgebluste Pedro Sanchez bekend dat er vervroegde algemene verkiezingen zullen komen op 28 april van dit jaar.
Voor het burgemeesterschap van Madrid heeft de PSOE de voormalige basketbalcoach Pepu Hernandez in gedachten. De immer nors kijkende Carmen Calvo, vicepresident en Minister van Gelijkheid - die ondanks haar achternaam over een weelderige haardos beschikt maar dat terzijde – prees Pepu aan met de woorden “Hij weet te strijden en te winnen.” Dat belooft dus wat mocht Pepu de strijd om deze felbegeerde positie winnen, hij werd als coach immers wereldkampioen met het Spaanse baketbalteam in 2006.
De voorstanders van een onafhankelijk Catalonië hebben hun probleem onlangs weer aangekaart bij de Europese Raad, zeggende dat een ieder het recht heeft op onafhankelijkheid. Hoe dat te bereiken, daarover zijn de meningen nogal verdeeld, zowel bij de voor- als tegenstanders. Quim Torrent, de huidige president van de Generalitat, zoals de Catalaanse regering wordt genoemd, wil een democratische oplossing voor El Procés zoals het hele gedoe over de onwettige stemming voor een onafhankelijk Catalonië genoemd wordt. Over de interpretatie van het woord democratie verschilt Quim helaas van mening met het merendeel der Spaanse bevolking. Vanaf 12 februari moeten zich nu 12 ex politici uit Catalonië voor het Spaanse Hooggerechtshof verantwoorden.