Het nieuwe geluk: leef zo simpel mogelijk

26 December 2018

het-nieuwe-geluk-leef-zo-simpel-mogelijk-1

Er zijn veel gebieden in de wereld waar de levensverwachting hoog is. De plaatsen in de wereld waar de bevolking  dergelijke leefgewoonten handhaaft noemen wij “Blauwe zones”. Na onderzoek is gebleken dat de mensen hier peilbaar langer leven. Zonder medicijnen of invaliditeit en in goede gezondheid worden de senioren hier gemiddeld 90 jaar of ouder.

En, jawel, Spanje zou eronder kunnen vallen. Spanje schijnt een van de gezondste landen ter wereld te zijn. Een paar jaar geleden heeft er een onderzoek gestaan in een medisch tijdschrift, “Lancet” genaamd. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Spanje het gezondste land van Europa is om te leven. Daarnaast zijn er uiteraard meer gebieden, zoals bijvoorbeeld het Japanse eiland Okinawa, echter valt dit eiland onder een “blauwe zone”.

Hier leven mensen die verrassend veel levenslust en energie hebben en gemiddeld 100 jaar of ouder worden. Deze mensen houden allemaal een hoge levensstandaard door het leven lekker ongecompliceerd net even iets anders in te richten dan de gemiddelde mensen.

Lekker simpel leven, goedkoop, dit klinkt makkelijk en blijkt zelfs te mooi om waar te zijn. Het is voor onze samenleving echter allesbehalve vanzelfsprekend, omdat wij leven in een maatschappij waar alles ingewikkeld wordt gemaakt. Wij denken complex en denken van alles nodig te hebben.

Het is belangrijk om er bewust voor te kiezen eenvoudiger en liefdevoller te gaan leven. Het start bij levensstijl en voeding. In de westerse wereld zouden wij gezond moeten zijn omdat tegenwoordig de medische wetenschap zich steeds verder ontwikkelt. Wij zouden daarvan de zegeningen moeten ontvangen. Echter, het tegendeel is gebleken. Helaas steken allerlei welvaartsziekten boven de vreugde en gezondheid uit. Dit komt vooral door hetgeen wij als mensen consumeren en de hoeveelheid. Denk hierbij ook aan wat er allemaal op straat valt te halen qua eten.


Gezondheid en geluk gaan hand in hand

Terugkomend op “simpel eten” en wat in Spanje en Okinawa en nog een aantal andere landen positief gebeurt, is dat ons voedingspatroon simpeler dient te worden. Zeg maar, terug naar de basis en kleinere hoeveelheden eten per dag benutten.

Bovendien eten genoemde mensen heel veel verse groenten en fruit, maar ook olijfolie, (vette) vis, linzen, (bruine) bonen, noten, peulvruchten… Dit betekent dus minder verzadigde vetten, minder rood vlees, hooguit 1 à 2x per week, geen witte suikers, granen en verder zeer gevarieerd eten. Kortom meer basisvoeding die de gezondheid bevordert en minder voedingsmiddelen die aangepast of gemanipuleerd zijn, welke juist het verouderingsproces veroorzaken.
Onder basisvoeding versta ik overigens alles wat groeit en bloeit uit de grond. Het overige is verzurend voedsel.  Deze voedingsstijl tezamen met eenvoudige, kleine maaltijden heeft tevens een beschermend effect op allerlei ziekten, ook op hart- en vaatziekten.

Daarnaast zijn er nog een paar overeenkomsten van de landen waar de levensverwachting hoog is, zoals: veel bewegen, in de natuur wandelen (veel in de buitenlucht zijn), rust houden, balans en voldoende goede sociale contacten, je passie te leven. Versimpel je leven mede door ruimte en rust voor jezelf te creëren. Dus ook in een opgeruimde omgeving leven. Zoals het gezegde luidt: “opgeruimd huis, opgeruimd hoofd”. Vereenvoudig je leven en waardeer hetgeen je hebt met dankbaarheid en wees een optimistisch goed mens.

Last but not least: het prachtige klimaat

Dat een mooi klimaat een goede impact heeft op onze gemoedstoestand is een feit. Voor het lichaam en voor je geest. Wij worden als mens nu eenmaal beïnvloed door het weer. Gezondheidsproblemen en depressies verminderen. De zon en de vitamine D die in je lichaam wordt aangemaakt is goed voor versterking van je botten en het maakt je blij en positief.

Een prachtige intentie om af te sluiten: wees dankbaar dat je in Spanje woont en – indien nodig – een bewuste keuze kan maken om je levensstijl te versimpelen. De voordelen van deze keuze zijn aanzienlijk groot!

Petra van den Berg