Hoe een meubelbekleder leidde tot nieuwe inzichten over hartaanvallen

20 Mei 2018

hoe-een-meubelbekleder-leidde-1

Tot 1974 was de aandacht bij de preventie van hart- en vaatziektes vooral gericht op het veranderen van het rook- en eetgedrag. Echter door een opmerking van een meubelbekleder ontdekten de cardiologen Friedman en Rosenman opeens dat ook andere factoren een belangrijke rol speelden bij het krijgen van een hartaanval.

De meubelbekleder merkte op dat de stoelen in de wachtkamer van de cardiologen heel anders versleten waren dan de stoelen bij de andere praktijken in het ziekenhuis, namelijk alleen aan de voorkant van de armleuningen en de zittingen. Wat de bekleder hen zojuist verteld had, was dat hun hartpatiënten letterlijk altijd op het puntje van hun stoel zaten en blijkbaar voortdurend gehaast en ongeduldig waren. Wat was hier aan de hand?

 

Overeenkomsten in het gedrag van hartpatiënten 

hoe-een-meubelbekleder-leidde-2

Onderzoek van hun hartpatiënten toonde aan dat mensen met bepaalde gedragskenmerken liefst een driemaal hogere kans hebben om in de toekomst een hartaanval te krijgen!

Deze gedragskenmerken zijn:

  • Ongeduldig zijn
  • De neiging hebben lopend te eten
  • Prikkelbaar en snel geïrriteerd zijn
  • Twee verschillende dingen tegelijk proberen te doen
  • Slecht kunnen luisteren
  • Zich schuldig voelen bij even niets doen
  • Het moeilijk vinden om zich te vermaken
  • Altijd tijdsdruk voelen


Goede stress en slechte stress

In principe is stress door de natuur bedoeld om ons te beschermen. Wanneer er stress optreedt door acuut gevaar worden onmiddellijk de stresshormonen adrenaline en cortisol aangemaakt.

Door adrenaline wordt de hartfrequentie opgevoerd, de bloeddruk gaat omhoog en de bloedvaten in de spieren gaan open zodat alles in gereedheid is om te vechten of te vluchten. Door cortisol wordt extra glucose vrijgemaakt voor energie en stolt het bloed sneller als voorzorg om het bloedverlies bij een eventuele verwonding te beperken.

Deze natuurlijke bescherming gaat echter tegen ons werken wanneer we in de moderne maatschappij aan chronische stressfactoren worden blootgesteld zoals werkdruk, sociale media, geluidsoverlast, en onregelmatig slapen. Het gevolg is blijvende hoge bloedspiegels adrenaline en cortisol, met als gevolg dat de bloeddruk hoog blijft en we sneller bloedklonters krijgen.

Ook onze psyche ondervindt gevolgen in de vorm van toenemende neiging tot angstaanvallen, depressie en het ondertussen gemeengoed geworden burn-out syndroom. Ook ons immuunsysteem gaat door chronische stress minder goed functioneren, met daardoor zelfs een verhoogde kans op kanker!

Een ander fenomeen door chronische stress is dat we er te dik van kunnen worden.

Een chronisch hoge bloedspiegel van cortisol leidt namelijk tot hoge insuline spiegels waardoor onze vetopslag gaat toenemen en we op langere duur zelfs diabetes type 2 kunnen krijgen.

 

Behandeling van slechte stress 

hoe-een-meubelbekleder-leidde-3

Het is ondertussen gebleken dat meer bewegen leidt tot vermindering van stress en daarmee een veel kleiner risico op een hartaanval.

Ondertussen weten we ook dat ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie, zelfhypnose en yoga leiden tot een flinke daling van het risico op hart- en vaatziektes. Deze technieken hebben echter gemeen dat zij door veel mensen als ‘soft’ en onbewezen worden beschouwd.

Toch toonde wetenschappelijk onderzoek aan dat deze technieken wel degelijk werken. Het blijkt dat het verlagen van het stressniveau door meditatie bij personen die al aan hart- en vaatziektes lijden, het overlijdensrisico met maar liefst 43 procent doet dalen.

Mediteren blijkt dus uiteindelijk helemaal niet zo ‘soft’ en zou indien je een hoog stressniveau hebt weleens het verschil kunnen maken tussen ziekte met vroegtijdig overlijden of een veel gezonder, gelukkiger en langer leven.

Ook je stoelen zouden zo weleens langer mee kunnen gaan.Kosta redactie