Hoe is dat bij u?

19 Maart 2018

hoe-is-dat-bij-u-1Slechts één op de vier automobilisten kent de nieuwste waarschuwingslampjes op het dashboard van hun auto. Door deze gebrekkige kennis komen er meer paniekoproepen binnen bij de alarmcentrale. Wie correct reageert op de waarschuwingslampjes kan veel kosten besparen.

Eén op de vier automobilisten bijvoorbeeld kent het lampje van AdBlue. Als dit lampje brandt, moet AdBlue vloeistof worden bijgevuld, anders valt de auto na een tijd stil. AdBlue zet schadelijke stikstofoxiden om in waterdamp en stikstof. Slechts één procent van de automobilisten kent het waarschuwingslampje van de bandenspanning, slechts één op de vier dat van de katalysator en één op de twee dat van het roetfilter. Als het roetfilter verstopt of defect is, voldoet de auto niet meer aan de milieueisen en kan er schade ontstaan aan de motor of het filter zelf.

De meeste automobilisten kennen wel de lampjes die accu- en olieproblemen melden. Toch weten slechts vier op de tien dat men bij beide waarschuwingslampjes zo snel mogelijk moet stoppen en professionele hulp moet inroepen. Anders kunnen de kosten oplopen.

Kosta redactie