Hoe kies je contactlenzen die bij je passen

10 December 2020

hoe-kies-je-contactlenzen-die-bij-je-passen-1Er zijn zoveel verschillende contactlenzen om uit te kiezen dat het verwarrend kan zijn. Om u alvast een idee te geven alvorens u de opticien bezoekt neemt Judith Borland, directrice van Specsavers Ópticas in Fuengirola, de opties met u door.

Judith legt uit: “Het type lens dat u kiest hangt onder andere af van bijvoorbeeld uw levensstijl, baan, voorkeur en wat uw visie vereist. Er zijn drie soorten lenzen en u kunt hiervoor extra’s en speciale behandelingen selecteren om ze nog comfortabeler te maken. Allereerst zal ik de verschillende type lenzen bespreken en uitleggen voor wie deze geschikt zijn.

Wanneer u enkel een bril nodig heeft om te lezen of voor een specifiek probleem, dan raden wij enkelvoudige lenzen aan. Wanneer u last heeft van meerdere klachten kan het zijn dat u meerdere brillen gebruikt zoals bijvoorbeeld een bril voor ver weg wanneer u autorijdt en een andere bril voor handelingen dichtbij.

Als u verschillende glazen nodig heeft voor verschillende behoeften dan kunnen bifocale glazen een uitkomst bieden. Bifocale lenzen bestaan uit twee gedeeltes om zo twee verschillende sterktes in één lens te kunnen combineren. Wanneer u bijvoorbeeld op kantoor werkt en u wilt goed kunnen zien op tussenliggende afstanden voor vergaderingen en presentaties maar ook voor dichtbij wanneer u achter de computer zit.

Het bovenste gedeelte van de lens is om ver weg scherp te zien. Het onderste gedeelte, of het segment in het lagere gedeelte van de lens is om dingen van dichtbij te kunnen zien. Ze functioneren als het ware als een ingebouwd leesgedeelte in uw normale glazen zodat u niet twee brillen hoeft te gebruiken.

Varifocale lenzen stellen u in staat om op welke afstand dan ook te zien dus of u nu autorijdt, achter de computer zit, winkelt of leest, u heeft maar 1 paar varifocale lenzen nodig voor al uw behoeftes. U zult deze eerder nodig hebben na uw veertigste wanneer het zicht van dichtbij door presbyopie beïnvloed wordt. Ver weg zien gaat door het bovenste gedeelte van de lens, dichtbij zien door het onderste gedeelte. Iedere afstand tussen dichtbij en ver weg kan worden waargenomen door uw ogen tussen deze twee gedeeltes te bewegen.

De juiste lenzen voor u moeten ook bij uw levensstijl passen en aansluiten bij wat u het vaakst nodig heeft dus binnen de varifocale range die wij bij Specsavers hebben bestaat er wat wij de lenzen voor levensstijl noemen - deze zijn ontwikkeld met specifieke behoeftes in gedachte.

Zo zijn we bij het ontwerpen van onze SuperDigital varifocale lenzen uitgegaan van hoe we onze telefoons vasthouden en laten deze u overschakelen tussen papier, uw telefoon of tablet en het controleren van de tijd bijvoorbeeld door middel van een makkelijker, meer natuurlijke omschakeling. Dit is dus een uitstekende optie voor mensen die veel tijd achter beeldschermen doorbrengen en vaak wisselen tussen verschillende mobiele apparatuur.

Als u veel achter het stuur zit voor uw beroep of vaak lange ritten maakt dan is de SuperDrive die speciaal voor rijden is ontworpen een goede optie. Het heeft een super brede- en een gemiddelde afstandszone, ontworpen om u volledig overzicht te geven over wat er voor u afspeelt, evenals het dashboard, zijspiegels en navigatiesysteem.

Welke optie u kiest hangt af van persoonlijke voorkeur, dus vraag uw opticien u alle types te laten proberen zodat u zelf kunt bepalen welke het beste bij u past. Wanneer u een lens heeft gekozen vragen wij u om coatings en extra’s zoals kraswerende behandelingen, kleurlenzen en meekleurende contactlenzen. Het is belangrijk om met uw opticien door te nemen waarvoor u uw bril gebruikt en mogelijke ergernissen met uw huidige bril en een samenvatting van uw levensstijl te geven zodat zij in staat zijn zo goed mogelijk te adviseren. Probeer dan verschillende lenzen en opties om te kijken hoe deze voelen en werk om te kijken wat bij u past.”

Er zijn twee Specsavers Ópticas winkels aan de Costa del Sol, in Fuengirola en Marbella. Informatie over openingstijden etc kunt u vinden op: www.specsavers.es

Kosta redactie