Hoe Spaans zijn... en er van houden!
10 Maart 2018Op 21 januari publiceerde de Britse krant The Times een artikel met de titel ‘How to be Spanish’. De bijbehorende afbeelding toont een stoere stierenvechter. Het artikel lokte boze reacties uit van Spanjaarden, want ook de inhoud zit boordevol clichés. Niet alleen over stieren, siëstas en waaiers, maar ook zouden de Spanjaarden voortdurend vloeken, hun rode wijn koud drinken, staand tapas eten, veel roepen en hun eetafval op de grond gooien in bars, altijd te laat komen, lange eetpauzes nemen en geen ‘a.u.b.’ en ‘dankjewel’ gebruiken. Ook spreekt de auteur over geheime minnaars en oppervlakkige tv-programma’s die in Spanje populair zouden zijn.
De ‘Britse humor’ die tot dit soort overdrijvingen leidde, is veel Spanjaarden ontgaan. Op sociale media kreeg de auteur dan ook lik op stuk. ‘How to be a British asshole’ was daar een van, en uiteraard wezen sommigen prompt op het gedrag van Britse toeristen in plaatsen als Magaluf.
Chris Haslam had het anders kunnen formuleren. Dat schreef ook de Britse redacteur Simon Hunter in El País in English. Want waar is de nuance? Welke Spaanse vrouwen gebruiken nu waaiers in Madrid, waar de temperatuur onder nul zakt in de winter?
Spanje is een groot en gevarieerd land. Stierenvechten? Het interesseert minder dan een vijfde van de bevolking. En wat met alle andere clichés? Het is maar hoe je het bekijkt. Een traditionele bar waar men het afval nog tegen de bar aan gooit (steeds meer in prullenbakjes tegenwoordig) heeft vaak toevallig de beste tapas. Al staand tapas eten maak je makkelijker met iedereen een praatje. En je wordt minder snel dronken met een tapa bij je drankje. En ja, Spanjaarden drinken ‘slechte’ rode wijn soms koud, maar wat écht telt, is het gezelschap. Want op dat vlak kunnen noorderlingen misschien nog iets leren van de Spanjaarden.
Een artikel in Buena Vida van El País beschrijft bijvoorbeeld waarin het geheim tot geluk in Spanje schuilt. In het positieve ‘la ilusión’ y ‘las ganas de contarlo todo’ bijvoorbeeld. Ja, Spanjaarden zijn sociaal en maken graag met iedereen een praatje. Chris mag dan spottend schrijven dat je om ‘Spaans te zijn’ vreemden kust en omhelst in bars, en de ober ‘oiga’ toeroept, die vertrouwelijkheid geeft ook een zekere warmte. Uit onderzoek blijkt dat 92 procent van de expats in Spanje heel tevreden is. Reden? Omdat de mensen zo ontzettend vriendelijk zijn. Ben je op zoek naar iets, dan komen ze hier spontaan naar je toe om je te helpen. Je hoeft het niet eens te vragen. En af en toe eens goed vloeken is zelfs gezond, volgens Buena Vida. Así que... Smile! You’re in Spain.