Hoe verzorg jij jezelf?

2 Maart 2019

hoe-verzorg-jij-jezelf-1

Wellicht herken je dit wel. Tijd voor jezelf maken is absoluut 100% nodig! Als ondernemer en partner ervaar ik dat het regelmatig moeilijk is om alle ballen tegelijk de lucht in te houden, en daarbij goed voor jezelf te zorgen.

Je hebt misschien een druk sociaal leven en wilt alles bijhouden, of je voelt dat jij je niet op jouw pad bevindt en wordt geleefd. Tijd om regelmatig stil te staan bij jezelf. Selfcare is een traject en werkt op de lange termijn duurzaam maar ook preventief.

Het is van toepassing op alle aspecten van je leven, zowel mentaal, fysiek, als emotioneel en spiritueel. Het maakt daarbij niet uit wat je doet, of je nu gepensioneerd bent of niet en het druk hebt als ondernemer of met je baan, gezin... Het structureel opladen van jezelf heb je nodig als mens. Zet eerst zelf je zuurstofmasker op voordat je een ander kan helpen. Compassie voor jezelf. Al is het maar een half uurtje per dag even alleen met jezelf zijn en hetgeen doen waar jij je opgeladen door voelt.

Als je de keuze hebt gemaakt om Selfcare in je dagelijkse leven te integreren zal je hier een hoop genot en vreugde door ervaren en zelf creëren: het werkt door op vriendschappen, een liefdesrelatie, op het werk en in je gezinssituatie, op jouw medewerkers of bedrijf en financiële situatie. Het is eigenlijk een discipline en vaardigheid van zelfliefde vanuit holistische benadering en intuïtief vanuit het hart, zonder narcisme of door egocentrisch te zijn. Het maakt je zelfbewust en werkt door naar jouw onbewuste waar het leven positief op reageert. Maak voor self care een strategisch plan!


Maar wat is selfcare nou eigenlijk?

Onder ‘selfcare’ verstaan we, bewust verantwoordelijkheid nemen voor jezelf: de juiste acties en gedragingen, handelingen die ons ondersteunen en voeden op alle niveaus en ons voordelen bieden om lichamelijke en mentale gezondheid en ons algehele welzijn non-stop te verbeteren, preventief. Je bent zo lief en zorgzaam voor jezelf als dat je dat voor je naasten bent. Selfcare is een essentiële, belangrijkste grondwet (en aspect) voor preventie en een gezonde levensstijl. Bijvoorbeeld je grenzen aangeven, is ook een item van selfcare. Het is niet egoïstisch, we noemen dit zelfrespect.

We leven in een drukke samenleving: op een snelweg van een ander, in een cultuur van overmatig acties nemen, dwangmatig handelen, harder te werken om meer te bereiken. Allemaal uitdagingen van het moderne leven. Het vergt een enorme tol van je algemene welzijn en gezondheid. Het is alsof je wanhopig een zender zoekt op de radio die je niet kunt vinden. Je blijft op de verkeerde frequentie hangen, waardoor je geen energie krijgt maar juist je energie ontneemt. Zonder goede en slimme energie in je systeem toe te laten zal je verkrampt, uitgeput en gestagneerd raken. Zelfliefde is een gratis geschenk en een gegeven natuurwet.

Gelukkig hebben wij allen de beschikbaarheid van deze energie: wij hebben een manier om deze natuurlijke balans terug te vinden.


Uiteraard geef ik je graag een aantal tips en routines om mee te beginnen:

  • Start met mediteren of yoga; het is zeer goed en positief voor bijna alles. Denk hierbij aan, je wordt rustiger, minder gestrest en dus meer innerlijke rust; iedere dag 10 of 15 minuten mediteren is al goed;
  • Lees over persoonlijke ontwikkeling over mediteren; dit werkt positief door;
  • Beweeg; dit is vast een herinnering voor jou: overal wordt er tegenwoordig aandacht aan bewegen geschonken. Het is één van de belangrijkste en kostbaarste ingrediënten voor een gezond bestaan;
  • Dans op je favoriete muziek, beweeg of doe eens gek, zing en lach;
  • Observeer jezelf;
  • Schenk aandacht aan je voeding: je kent het gezegde immers: “je bent wat je eet”;
  • Ga de natuur in, wandel op het strand of in de bergen, het is er voor jou;
  • Sociale activiteiten, open jezelf en geef knuffels; maak tijd voor intimiteit;
  • Laat negatieve emoties los, vergeef, indien je boosheid voelt, sla het eruit op een kussen of ga een rondje rennen ...

Jij bent kostbaar, zorg goed voor jezelf!

Petra van den Berg