Hoe werkt de Google Chromecast?

16 Augustus 2018

hoe-werkt-de-google-chromecast-1

De Chromecast is een HDMI media streamer (dongel). Het streamen wordt “Casten” genoemd. De Chromecast 1 heeft de vorm van een usb stick, de Chromecast 2 ziet er uit als een hockey puck.
 
De streamer werkt niet letterlijk door middel van streaming van je telefoon of tablet naar je TV, het zit iets anders. De stick werkt met de servers van Google, de ‘cloud’.

Alle content die je naar de Chromecast in je TV ‘streamt’, gaat eerst via de servers van Google. Vervolgens geeft Google automatisch een seintje dat bijvoorbeeld YouTube de video naar de dongel in je TV moet versturen.

YouTube en Netflix behoorden tot de eerste applicaties die streaming op deze manier ondersteunden. Inmiddels bieden heel veel andere apps ook deze ondersteuning. Dit komt mede doordat de HDMI media streamer van Google inmiddels een groot succes is.

Van de eerste generatie Chromecast zijn wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. En met de Chromecast 2 lijkt het succes alleen maar groter te worden! YouTube, Netflix en Spotify behoren tot de grootste partijen die de Chromecast ondersteunen.

Om de Chromecast in je WiFi netwerk op te nemen sluit je de Chromecast aan op een HDMI poort van je TV. Vervolgens installeer je de officiële app op je telefoon of tablet (iOS of Android) en volg je de stappen in de app. That’s it! Je kunt nu al gaan streamen.

Als je smartphone of tablet zich in hetzelfde netwerk bevindt als de Chromecast, zie je rechtsboven in de apps een zogenaamd Cast-icoontje. Zodra je hierop klikt zal er verbinding worden gemaakt met de stick in je TV, en kun je dingen naar je TV streamen.

Ook vanaf de computer kun je verbinding maken met de Chromecast in je TV, je moet dan wel de Chrome browser geïnstalleerd hebben en daarin de Chromecast extensie toevoegen. Hierdoor wordt het mogelijk om films of foto’s eenvoudig te bekijken op het grotere scherm van je televisie, hoewel dit niet perfect werkt (zie ook hieronder bij Twee modes). 

Als je iets hebt aangezet op je computer of smartphone, kan je ondertussen je apparaat gewoon blijven gebruiken. Je telefoon of computer verstuurt eenmalig een signaal naar de dongel in je TV en die regelt vervolgens de rest. Dit zorgt er meteen voor dat de batterij van je telefoon langer meegaat. Je kan Netflix vanaf je telefoon aanzetten en vervolgens de app sluiten en iets anders gaan doen. Erg handig dus!
Chromecast Apps

Bijna dagelijks komen er nieuwe apps die ondersteuning voor de Chromecast hebben toegevoegd. Sinds de Chromecast 2 op de markt is, beschikt de officiële app over de mogelijkheid om naar Chromecast-compatible apps te zoeken.

Dit is een mooie manier om apps te vinden waarmee je nog meer met je Chromecast kunt doen.

Google heeft iets gemaakt waardoor je alle apps kan zien die Chromecast ondersteunen: de Cast Store. Naast de Cast Store heeft Google een  pagina met alle apps die ondersteuning bieden voor het casten en streamen vanaf je telefoon.

Absolute Media Worldwide