Horchata de Chufa: een heerlijk Spaans zomerdrankje

14 Augustus 2018

horchata-de-chufa-1

Horchata is het lokale drankje uit Valencia, een provincie in Spanje. Hier vind je zelfs horchata kraampjes waar je het drankje kunt kopen. In Valencia wordt het drankje ook wel Orxata genoemd en zijn er veel lokale gelegenheden die verschillende variaties op horchata aanbieden, van het drankje zelf tot horchata-ijs. 

 

 

 


Wat is Horchata de Chufa? 

Horchata is een verfrissend Spaans drankje, gemaakt van de nootjes van de chufaplant: aardamandelen. Deze worden zo genoemd omdat ze onder de grond groeien. Door een lang droogproces en het malen van de amandelen ontstaat zo een melkachtig drankje, dat op vele manieren gedronken kan worden. 
De aardamandelen/chufa’s worden eerst geoogst en daarna goed gewassen. Dit droogproces duurt 3 maanden, ze worden 3 keer per dag omgedraaid, zodat er zo veel mogelijk vocht verloren gaat. In de fabriek worden de nootjes fijngemalen, gezeefd en wordt er water toegevoegd aan de ontstane notenmelk. Het drankje is nu al vrij zoet van zichzelf. 

Aangezien men in Spanje gek is op zoet, wordt er per liter horchata nog ongeveer 90 gram suiker toegevoegd. Hierna wordt het drankje koel bewaard en is het in principe klaar voor consumptie. 
Dit is een vrij simpel productieproces: het is zelfs mogelijk om thuis je eigen horchata te bereiden en dit wordt ook vaak gedaan! 

 


Gezondheid en chufa’s 

horchata-de-chufa-2

Doordat het drankje gemaakt is van de chufanootjes, is horchata, naast erg lekker, ook een erg gezond drankje. De chufas zijn rijk aan onverzadigde, goede vetten, en goed voor huid en haar. Het drankje bevat geen alcohol. 
De chufa’s kennen veel gezondheidsclaims. Zo zouden de nootjes veel vitamine E bevatten, vrij zijn van allergenen, probiotisch werken en meer kalium bevatten dan een banaan. 

 


Hoe serveer je Horchata de Chufa? 

Horchata wordt ijskoud geserveerd. Het drankje kan zelfs eventjes ingevroren worden voor een extra verfrissend effect. Het drankje moet goed geschud worden voor opening en geconsumeerd worden binnen drie dagen na opening van de fles. Vaak wordt het drankje geserveerd met een farton, een langwerpig zoet broodje. Dit broodje kun je in het drankje dippen. 

Een leuke variatie is de Cubano, waarbij een schep chocoladeijs in het glas wordt gedaan. Horchata kan echter met van alles gemixt worden, denk ook eens aan kaneel, koffie of citrusfruit. De mogelijkheden zijn groot! Ook kan er ijs gemaakt worden van de resterende drank, wat ook erg lekker is.

Dirk Tibax