Aan de Costa nét zo lekker slapen als thuis - Deel 1: Huisstofmijt

18 Oktober 2018

huisstofmijt-1Als je hier tijdelijk of permanent woont dan wil je zoveel mogelijk de gebruikelijke thuissituatie nabootsen en dagelijks comfort ervaren op elk gebied. Ongebruikelijke en onvoorziene situaties kunnen pas worden gecorrigeerd als het leed is geleden, maar voorkomen is altijd beter dan genezen...

Allergie-tolerantie Nederland versus Spanje

Niet alleen vanwege het klimaat maar ook vanwege de vochtigheidsgraad zijn bijvoorbeeld de algemene Europese samenstellingsetiketten, wasvoorschriften en onderhoudsaanbevelingen in de praktijk zeer verschillend en tegenstrijdig. Zo kan het gebeuren dat je thuis geen enkel probleem hebt met een bepaalde stof en hier ineens met een rode geïrriteerde huid wakker wordt, vaak veroorzaakt door huisstofmijt, vaak gepaard gaande met jeukende ogen en een loopneus en dát in de zomer!

Huisstofmijt

Huisstofmijt is een klein beestje dat zich aangetrokken voelt door warme en vochtige plekken, voornamelijk daar waar mensen hun warmte afgeven in isolatie: het bed dus! Uitvergroot zien ze er angstaanjagend uit maar dit normaliter onzichtbare beestje (0.2 mm) doet zelf in principe niet zoveel. De boosdoeners zijn de uitwerpselen en vervellingshuidjes die de daadwerkelijke huisstofmijtallergie veroorzaken en  verantwoordelijk zijn voor die nare verschijnselen.

Het ontstaan van huisstofmijt

Huisstofmijt vind je in ieder huis, hoe schoon ook, maar aangezien ze leven van huidschilfers en ook nog eens prima gedijen bij een gemiddelde temperatuur van 20 – 25  graden is het makkelijk te begrijpen dat de gemiddelde Spaanse slaapkamer de ideale plek is voor dit monstertje. Gelukkig is niet iedereen allergisch voor huisstofmijt. Het afweersysteem van allergische personen reageert anders op huisstofmijt dan het afweersysteem van personen zonder allergie. De kneep zit hem in de antistof histamine die vrijkomt indien uitwerpselen en vervellingshuidjes in de luchtwegen terechtkomen; dan zijn de gevolgen direct de niesbuien, verstopte neus en het hoesten.

Het voorkomen en bestrijden van huisstofmijt

Huisstofmijt kun je nooit voor 100% voorkomen en bestrijden en dat hoeft ook niet. Wél kun je ter voorkoming en bestrijding van de genoemde klachten veel zelf doen. Uitgangspunt is dat plekken die veel stof bevatten en waar regelmatig vochtregulatie plaatsvindt, zoals de slaapkamer en voornamelijk dan het bed, aangepakt worden:

Uiteraard speelt de commercie slim in op het bestrijden van huisstofmijt in de vorm van diverse zogenaamde antiseptische producten in de vorm van dure sprays en poeders, maar het enige probate en klinisch bewezen  middel is nog steeds het oude vertrouwde en betaalbare Dettol:
Maak hiervan een sopje met lauwwarm water en behandel hiermee je beddenbodems. De matrassen behandel je met een zeer licht-vochtige doek van dit sopje en daarna direct een droge doek. Gebruik nooit een stofzuiger: huismijt is te klein om tegengehouden te worden door de filters.

Gebruik een anti-huisstofmijt matrasdek van natuurlijk materiaal en verder kussens en dekbedden met het Europese hypo-allergene keurmerk: die zijn standaard wasbaar, zoals eendenveer of ganzendons (40 graden) gekaarde holvezel (60 graden) of perkal-katoen (90 graden).

Kees Diks