Hydrocultuur als eerste hulp voor planten
27 Februari 2019Elke planteneigenaar kent dit gevoel als je een plant verliest. Je doet je best, en toch gebeurt het steeds weer dat een plant krimpt omdat je hem te veel of te weinig water geeft. En alle pogingen om de plant te redden zijn vaak tevergeefs.
In veel gevallen zien we het als planten problemen krijgen en kunnen we snel actie ondernemen. Maar wat te doen als het te laat is?
Als uw plant b.v. wortelrot heeft (door overbewatering) kan u hem niet meer in de pot laten staan, omdat het rot zich verspreidt en dit uw plant uiteindelijk volledig kapot maakt. Hydrocultuur, ofwel het kweken van planten in water, kan de perfecte oplossing zijn voor uw plant.
In veel gevallen zien we het als planten problemen krijgen en kunnen we snel actie ondernemen. Maar wat te doen als het te laat is?
Als uw plant b.v. wortelrot heeft (door overbewatering) kan u hem niet meer in de pot laten staan, omdat het rot zich verspreidt en dit uw plant uiteindelijk volledig kapot maakt. Hydrocultuur, ofwel het kweken van planten in water, kan de perfecte oplossing zijn voor uw plant.
Gezien bij hydrocultuur uw planten direct in het water staan, dus zonder aarde, kunt u de wortels goed in de gaten houden. U kunt dus ook binnen korte tijd zien of uw plant nog te redden is door nieuwe wortelgroei, of dat u uw plant weg kunt gooien. Tevens zijn schimmels en bacteriën eenvoudig onder de duim te houden. Let echter wel op dat niet alle planten in de hydrocultuur kunnen. Met een orchidee bijvoorbeeld, zou hydrocultuur gegarandeerd uw plant vernietigen. Veel ochideeën groeien in het wild op bomen, en hun wortels vereisen luchtcontact. Water zou dus niet het juiste element zijn.
Uw stervende plant omzetten naar hydrocultuur
Voor hydrocultuur heeft u maar 3 dingen nodig:
Gedestilleerd water
Gezien we de controle willen hebben over wat de plant krijgt, en eventuele schadelijke stoffen die we in leidingwater kunnen vinden - zoals chloor- willen uitsluiten, gebruiken we gedestilleerd water.
Tevens weten we bij gedestilleerd water wat het PH-niveau is, dus dit hoeven we niet te testen of aan te passen, wat wel het geval is bij leiding- of flessenwater.
Mest
Zonder vitaminen en mineralen kunnen onze planten niet veel. Voor het gemak is een vloeibare mest aan te raden. Dit kan een specifieke mestsoort zijn (voor specifieke plantenrassen) of een algemene (universele mest). Natuurlijk is een specifieke mest beter, maar als u het niet regelmatig gebruikt is het zonde om hier extra geld aan uit te geven. Het belangrijkste is dat u mest koopt die geschikt is voor zacht water.
Een bak om uw plant in te doen
Dit kan van alles zijn. Zolang het maar een bak met een deksel is. Ideaal hiervoor zijn de 1kg Griekse yoghurtbekers, te vinden in de meeste Spaanse supermarkten.
De eerste stap om uw plant om te zetten, is hem goed schoon te maken. Haal de plant uit de pot en verwijder voorzichtig alle aarde en was de wortels met lauwwarm water (ongeveer 20 ºC). We willen de wortels zo schoon mogelijk hebben en bijna geen aarderesten meer zien (hier kunt u kraanwater voor gebruiken). Kijk goed naar de wortels en snijd alles wat niet meer gezond is weg, dus verwijder alle droge of rotte wortels. Let wel op hoeveel wortels zich aan de plant bevinden voordat u begint met snijden. Hoe meer groen (blad) uw plant heeft, des te meer wortels deze nodig heeft. Als u de helft van de wortels wegsnijdt, snijd dan ook de helft of meer van het groen weg. Als we teveel groen aan de plant laten en te weinig wortels hebben, kan de plant zichzelf niet voldoende verzorgen. Indien de plant geen groen meer heeft, snijd deze dan zo ver mogelijk terug.
Zorg ervoor dat tijdens het snijden de wortels vochtig blijven, door ze af en toe nat te spuiten met gedestilleerd water.
Snijd voor uw plant een passend gat in het deksel van uw bak. Afhankelijk van de wortelgrootte kunt u het deksel ook half doorsnijden en vervolgens weer aan elkaar plakken. Het belangrijkste is dat het hart van de plant niet in het water staat en dat er bij het water zo min mogelijk licht komt, om algenvorming te reduceren. In het geval van een Griekse yoghurtbeker is het aan te raden deze af te tapen met ducktape of donker plakband.
Vul de bak met voldoende gedestilleerd water en plaats het deksel erop. Nu is uw hydrocultuur klaar.
Bemesting
Over bemesting zijn de meningen nogal verdeeld. Echter, als uw plant geen groen meer heeft, is het aan te raden om met de bemesting ongeveer een a twee weken te wachten totdat de eerste nieuwe wortels uitkomen.
Hoeveel mest de plant nodig heeft is zeer afhankelijk van de plant en de mest. Bij normale vloeibare mest is het aan te raden de planten een kwart tot een halve dosis te geven, gebaseerd op de instructies die op de fles staan omdat te veel meststof de wortels kan “verbranden”. Dus als er op de fles 5 ml op 1l water staat, gebruik dan 2.5 ml op 1l water. In het geval van speciale hydrocultuur mest kunt u de planten de volledige dosis geven.
In het geval dat de plant een of meerdere weken zonder mest heeft gestaan is het tevens aan te raden te beginnen met een lagere dosis. Dus 1/4 normale of 1/2 hydrocultuur mest, zodat de plant er langzaam aan gewend raakt. Na een of twee weken de dosis verhogen.
Water verversen
Gezien we met een zieke of moeilijke plant te maken hebben, moeten we het water regelmatig vervangen. Ook kan het zijn dat er zich aan de wortels nog resten bevinden die we bij het schoonmaken niet hebben kunnen verwijderen en die nu opgelost zijn in het water. Daarom is het belangrijk dat we het water wekelijks verversen. Hierbij moeten we zeer steriel te werk gaan. Begin door de plant uit de beker te halen en spuit de wortels af met gedestilleerd water. Was vervolgens de beker met warm water en spoel deze uit met gedestilleerd water om eventuele kalk- en chloorresten te verwijderen. Bereid het water voor met de mest, vul de beker en plaats de plant er weer in terug.
Dit proces blijven we volgen, totdat de plant weer genoeg wortels heeft gemaakt en de eerste nieuwe groene blaadjes weer tevoorschijn komen. Hier is veel geduld voor nodig aangezien het, afhankelijk van de plant en de periode van het jaar, maanden kan duren.
Terug naar de aarde
Op het moment dat de plant weer gezond is, kunnen we hem terug in de aarde plaatsen. Dit hoeft echter niet want we kunnen nu de planten ook prima in de hydrocultuur houden. Maar een plant in een pot met aarde die we om de zoveel tijd alleen maar hoeven te begieten, is natuurlijk wel makkelijker.
Nog een optie is om de plant in kokosvezel/kokosaarde te planten. Het voordeel hiervan is dat kokosaarde weinig tot geen voedingsstoffen bevat en water beter vasthoudt, wat indirect ook een betere bemesting tot gevolg heeft. Het enige waar we mee moeten oppassen is dat de kokosaarde niet uitdroogt aangezien de kokosaarde dan het vocht uit de wortels van de plant kan trekken.
En u heeft weer een gezonde plant
Volgens de instructies bemesten, en u bent klaar. Let echter wel op het water dat u uw plant geeft. Er zitten namelijk grote verschillen tussen leidingwater, regenwater, flessenwater en gedestilleerd water. Een sterke plant heeft weinig problemen met leidingwater, maar sommige planten kunnen er niet goed tegen. Gedestilleerd water kan altijd.
Tip: geef uw plant water voordat u hem bemest. Dus water geven voordat u hem het bemeste water geeft.
Is het het waard?
Er gaat nogal wat tijd in zitten om een plant weer gezond te krijgen. En we kunnen nog veel verder gaan, door het water dagelijks te meten om te kijken hoeveel voedingsstoffen de plant opneemt.
Als we het over een plant van een paar euro hebben, is het waarschijnlijk goedkoper om hem weg te gooien en een nieuwe te kopen. Anderzijds, als we naar een plant kijken waar we maanden actief mee bezig zijn geweest, geeft dat toch wel voldoening.