Hydrocultuur planten bestaan niet
24 Juni 2020Ze worden steeds populairder de hydrocultuur planten, ze zijn op steeds meer plaatsen verkrijgbaar en zelfs online te bestellen. Maar wat is een hydrocultuur plant eigenlijk?
Eenvoudig gezegd is een hydrocultuur een plant die zonder aarde groeit en waarbij de nodige voedingsstoffen aan het water worden toegevoegd in plaats van dat de voedingstoffen uit de aarde of mest komen (die bij het bewateren van de plant vrij komen).
Op het internet vinden we veel websites die speciale hydrocultuur planten verkopen. Echter spreken we hier over normale planten die opgekweekt zijn in hydrocultuur en zich in weinig tot niets onderscheiden van de normale pot variant. Het blijft dezelfde plant, hij is alleen iets anders gekweekt. In dat opzicht bestaan de hydrocultuur planten dus niet.
Een van de grootste verschillen tussen de normale pot plant en de hydrocultuur plant is dat het de hydrocultuur plant veel makkelijker gemaakt wordt om te groeien. Voor hydrocultuur heeft u namelijk geen groene vingers of geluk nodig omdat het een wetenschap is.
Iedereen kent die kleine blauwe (mest) korreltjes wel die je om de zoveel tijd aan je plant moet geven. Maar hoeveel en wanneer is vaak lastig in te schatten en je moet er ook wat geluk bij hebben. Bij hydrocultuur gaat dit anders. Hier wordt de vloeibare mest (speciaal voor hydrocultuur) nauwkeurig gemeten en aan het water toegevoegd. Ook wordt de PH en de PPM of microsiemens (μS, uS) gemeten, zodat het niet meer raden is.
De ideale PH voor de meeste planten is 5.8 (in het algemeen tussen de 5.5 en 6.0). Dit omdat dan alle voedingsstoffen goed in het water oplossen en de plant ze kan opnemen. Bij een te hoge of te lage PH kan het zijn dat de plant geen beschikking meer heeft over alle voedingsstoffen die zich in het water bevinden. Het zelfde geldt voor pot- en tuinplanten. Als u ze bv. altijd kraanwater geeft, dat in het algemeen een PH rond de 7 heeft, kunnen uw planten na een tijdje gaan verkleuren (geel worden), wat vaak een aanwijzing is dat ze voedingsstoffen missen ofwel deze niet op kunnen nemen.
PPM / Microsiemens
Een digitale PPM of Microsiemens meter wordt gebruik om te zien hoeveel deeltjes er zich in het water bevinden. Ofwel hoeveel voedingsstoffen zich in het water bevinden.
In de praktijk neemt men zeer zuiver water. Osmose water of gedestilleerd water. Dit heeft rond de 1 a 50 microsiemens. Dit water wordt aangepast totdat het een PH van 5.8 heeft (bij gedestilleerd water niet nodig gezien dit altijd 5.8 is) en daar worden vervolgens de voedingstoffen aan toegevoegd totdat het water rond de 1500 microsiemens is (afhankelijk van wat de plant nodig heeft en de mest die u gebruikt).
In dit water wordt de plant gezet. Om de zoveel dagen wordt de microsiemens van het water weer gemeten, om te zien hoeveel voedingsstoffen de plant heeft opgenoment en om te zien wanneer en hoeveel nieuwe voedingsstoffen weer moeten worden toegevoegd. Het is dus meer meten dan raden. Het is uiteraard wel belangrijk dat het water zich in een afgesloten reservoir bevindt waar weinig tot geen licht bij kan komen. Anders komen er deeltjes uit de lucht in het water en kunt u algengroei in het water krijgen wat uw metingen vervalst.
Het klinkt allemaal wat moeilijker dan het is. Met een beetje ervaring, een calculator en een digitale PH en Microsiemens meter stelt het niet zo veel voor. Meten, water klaarmaken, toevoegen en u kunt uw plant weer een week, of langer, negeren.
Er zijn zelfs "hydrocultuur apps" voor de smartphone die de gegevens van uw planten bijhouden.
Wortels
Nog een groot verschil bij hydrocultuur zijn de wortels en groei snelheid van de plant. We maken het de plant immers zo makkelijk mogelijk. Dit betekent ook zeer lange en dunne wortels, gezien de plant geen of weinig weerstand van aarde heeft. Als we een hydrocultuur plant in de aarde zetten krijgt hij een flinke schok en wordt het leven van de plant veel moeilijker gemaakt. Het gaat makkelijk mis en dan overleeft de plant het niet.
Op het moment dat we een plant van de aarde naar de hydrocultuur verhuizen maken we het de plant veel makkelijker. Hij hoeft zogezegd geen moeite meer te doen voor zijn voedingsstoffen en zijn wortels kunnen vrij, zonder weerstand, groeien.
Het is daarom ook zeer eenvoudig om een potplant naar de hydrocultuur te "verhuizen" en dit gaat, zolang de plant geschikt is en de wortels niet teveel beschadigd worden, altijd goed.
Zolang u de wortels van de plant goed schoonmaakt en niet te veel beschadigt kunt u praktisch elke plant die u bij een "vivero" (tuincentrum) koopt omzetten naar hydrocultuur.
Niet onbelangrijk om te weten voor als er bij de schoonmaak iets mis gaat is dan een plant zoveel wortels heeft als hij nodig heeft voor het "groen" aan de plant. Dus als uw plant bv. 10 blaadjes heeft en u beschadigt de helft van de wortels is het aan te raden uw plant te trimmen zodat die nog maar de helft van de blaadjes (5) heeft. Als u dit niet doet kan het gebeuren dat de plant zich niet meer kan verzorgen en vervolgens sterft. Of de helft van de blaadjes vallen af, dit is zeer afhankelijk van wat voor plant het is.
De hydrocultuur pot
Wat de hydrocultuur pot zo geweldig populair maakt is dat u nog maar zeer weinig omkijken heeft naar uw plant. Hydrocultuur potten bevatten een water reservoir dat soms wel voor 3 maanden voldoende is. Dit betekent dus dat u uw plant 3 maanden geen water hoeft te geven. De meeste potten hebben ook een kleine waterniveau indicator zodat u makkelijk kunt zien wanneer hij bijgevuld moet worden.
Dit kan natuurlijk super zijn voor als u vaak weg gaat en een maand niet thuis bent. Let echter wel op wat voor planten u heeft. Er zijn namelijk planten die veel drinken en planten die weinig drinken. Maar met een paar goede hydrocultuur potten heeft u prachtige planten in huis die probleemloos een paar maanden alleen gelaten kunnen worden.
Om het nog wat verwarrender te maken: hydrocultuur plantenpotten bestaan niet! We spreken hier namelijk van een zelfbewaterings pot of een pot met een watergeefsysteem.
Op het moment dat we in een zelfbewaterings pot substraat doen (zoals kleikorrels, steentjes, schuim of kokossubstraat) dan noemen we het een hydrocultuur pot, en wanneer we er aarde in doen is het een zelfbewaterings pot.
Het enige verschil is dus waar de voedingstoffen vandaan komen. Komen ze uit het water dan is het hydrocultuur, komen ze uit de aarde dan niet.
Hydrocultuur wordt vaak gebruikt als marketing techniek, want het klinkt bijzonder, en u betaalt vaak extra voor producten die het woord hydrocultuur bevatten.
U kunt een zak hydrokorrels op het internet bestellen of een zak kleikorrels ("bolas de arcilla") bij uw lokale "vivero" kopen. Het enige verschil is hooguit dat de hydrokorrels mischien goed gewassen zijn, maar dat kunt u zelf ook doen natuurlijk.
Beginnen met hydrocultuur
Als u wilt beginnen met hydrocultuur is het beste (en vaak voordeligste) om te beginnen bij uw lokale "grow shop", deze zijn goed te herkennen aan hun "marihuana/cannabis reclame", laat u hier echter niet door afschrikken. Een plant is een plant, en je wordt er vaak zeer goed geholpen. En het is waarschijnlijk de beste plaats om hydrocultuur voedingstoffen voor uw plant te kopen. Alhoewel ze je soms niet geloven dat je al die producten nodig hebt voor tomaten of kamerplanten.
Bij een tuincentrum ("vivero") kunt u natuurlijk uw planten, zaad, substraat en vaak ook zelfbewaterings potten vinden.
Heel goedkoop substraat kunt u soms ook wel eens bij een bouwmarkt (bv. bricomarkt) kopen, waar het ongeveer 1/10 goedkoper is maar wel anders heet.
Mijn aanrader voor beginners zijn potten van het merk Lechuza (ook bij vele "viveros" te vinden). Of zelf iets in elkaar te knutselen.