Ik heb zin in iets lekkers!

15 Juli 2018

ik-heb-zin-in-iets-lekkers-1

Ooit gehoord van bataat, batatas, yam, kumar, kumara, boniato, ubi, camote of zoals ze het bij ons noemen: zoete aardappelen? Als je dat nog nooit gegeten hebt, dan weet je niet wat voor lekkers je hebt gemist.

Men vermoedt dat de zoete aardappel 5000 jaar geleden voor het eerst verbouwd werd door de Inca indianen. Van daaruit is het naar Mexico gebracht en hoogstwaarschijnlijk verspreid in 2500 v. Chr. naar het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

Meer dan duizend jaar geleden brachten de Maori kolonisten de kumara naar Nieuw-Zeeland. Deze waren kleiner van maat, totdat de grotere Amerikaanse variant in 1850 werd geïmporteerd. Echter, pas in 1500 kon je een grotere versie van de zoete aardappel in Amerika vinden.

Rond 1594 werd het bekend in China en omstreeks 1600 werd de zoete aardappel geïntroduceerd in Japan. In 1764 bevond het zich in Korea en werd het verder rond de wereld verspreid.

In Nederland kon je ze eerst alleen vinden in kleine winkeltjes, maar pas in 2015 zijn supermarkten het gaan verkopen. En in 2017 probeerden Nederlandse akkerbouwers zelf zoete aardappelen te kweken.

 

Wat is een zoete aardappel?

Het wordt zoete aardappel genoemd, alleen is het geen aardappel maar een eetbare, knolachtige wortel van een slingerachtige plant. Het kan rond of kegelvormig gevormd zijn met een gladde schil, waarvan de kleur varieert van geel tot oranje, rood, bruin, paars en beige.

Aan de binnenkant variëren de kleuren van beige tot wit, rood, roze, violet, geel, oranje en paars.

De smaak van deze wortel is zoet en kruidig en kan gebruikt worden voor zowel zoete, hartige of pikante gerechten. Bewerkte zoete aardappelen van lichte kleuren zijn minder zoet en vochtig dan die met een ietsje donkere teint.

 

Waarom zoete aardappel?

ik-heb-zin-in-iets-lekkers-2

Alhoewel het een gesuikerde smaak heeft, bevat het vrij weinig calorieën. En in tegenstelling tot de aardappel die zetmeel bevat, bevat de zoete aardappel inuline. Inuline verteert geleidelijk, dit betekent dat de snelheid van koolhydraten veel langzamer wordt opgenomen. Het wordt verteerd in de darmen en als glucose in het bloed geabsorbeerd.

Als je het vergelijkt met veel gebruikte voedingsmiddelen, dan geeft de zoete aardappel veel langzamere energie, zonder je bloedsuikerspiegel te verhogen. Daarom is dit zeer geschikt voor diabetespatiënten en degenen die gezond willen eten of een dieet volgen. Het is een constante bron van energie, terwijl het zeer weinig suiker en vet bevat.

Bovendien zijn zoete aardappelen rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, en in het bijzonder hebbben ze een hoog vitamine A en C gehalte.

 

En waarom wordt het een zoete aardappel genoemd?

Wel, het ziet eruit als een aardappel, maar dan met een kleurtje, je kunt het gebruiken als een aardappel en nadat het gekookt is smaakt het als een zoet gekookte aardappel, dus heet het zoete aardappel!

 

Hoe eet je een zoete aardappel?

Deze veelzijdige wortel kun je rauw eten of koken, bakken, grillen, poffen, frituren, pureren, enz. Het kan geschild, ongeschild of in poedervorm gebruikt worden bij salades, als friet, geroosterd, samen met een rollade, als toetje, gemengd met vruchten, als gratins, in soepen, zelfs in cakes en snoep. Vele culturen maken gebruik van de zoete aardappel in een variatie van gerechten, allerlei recepten zijn te vinden op het internet.

Maar denk erom, blijf uit windbereik van anderen, want zoete aardappel bevat ook raffinose suiker, deze suiker verteert niet in het spijsverteringsorgaan, maar in de dikke darm. Hierdoor ontstaan er waterstofgas en koolstofdioxide gassen die de oorzaak zijn van winderigheid, dus je bent gewaarschuwd.

Ann-Shirley