Ik werd gehacked!
17 Juli 2018Iedereen met een Facebook account heeft zeker al eens een bericht gezien waar mensen zeggen dat hun profiel is gehackt of een bericht dat je op moet passen voor een zeker persoon die een hacker is.
In het laatste bericht dat ik tegenkwam op Facebook werd beweerd dat alle Facebook accounts gehackt worden en dat hackers met jouw naam berichten kunnen schrijven.
Alhoewel een Facebook account gehackt kan worden door o.a. het wachtwoord te stelen, zijn de andere berichten echter onzin.
Er zijn in de praktijk 2 manieren waarop uw Facebook account gehackt kan worden:
U heeft iemand uw wachtwoord gegeven
Dit kan op verschillende manieren gebeuren en vaak beseft u niet eens dat u uw wachtwoord aan een hacker heeft gegeven. U krijgt bijvoorbeeld een e-mail van Facebook, u klikt vervolgens op de link en u logt in op de Facebook pagina. Maar nu blijkt dat de pagina waar u op heeft ingelogd helemaal niet van Facebook is, maar dat het een neppagina is die er op lijkt.
Dit wordt ook wel Phishing (Vissen) genoemd.
Bovenstaande situatie is heel makkelijk te voorkomen. En is voor de gevorderde gebruiker een onvoorstelbare fout die eigenlijk nooit gemaakt zou moeten worden.
Het enige wat u moet doen is kijken waar de link naar- toe gaat. En daar bedoel ik niet de blauwe link tekst in uw e-mail mee, gezien hier van alles kan staan. Zoals bijvoorbeeld: “klik hier”. Maar wat er rechtsonder in uw browser staat.
Aan bovenstaande foto kunt u zien dat mijn muis nu op een knop (link) staat die naar https://www.facebook.com/Kostanieuws/ gaat. Dus op basis daarvan weet ik dat wanneer ik op die knop klik, mijn browser naar dat adres gaat.
Hetzelfde geldt voor e-mail programma’s zoals bijvoorbeeld Thunderbird. Op het moment dat u de muis op een link heeft staan, ziet u rechtsonder de link waar deze naartoe gaat. Echter, kan dit in sommige gevallen worden gemanipuleerd met Javascript. Maak daar hoeft u zich o.a. bij Thunderbird, Facebook en Gmail niet druk over te maken, gezien dit soort manipulatie wordt geblokkeerd.
Kijk bij een domein naam altijd naar de domeinextensie (zoals .nl, .be, .com) en wat ervoor staat (facebook.com). Dit is het belangrijkste gedeelde van de link.
Een link zoals https://facebook.ix.com/ gaat niet naar facebook maar naar ix.com.
Ten slotte, kijk altijd in uw adressenbalk.
Uw adressenbalk is het enige waarmee u laat zien op welke website u zich bevindt. Als een website er precies uitziet zoals Facebook en in de adressenbalk staat www.pacebook.com, dan bevindt u zich niet op Facebook!
Uw computer is geïnfecteerd door een Virus/Trojan
Als u goed oplet op welke website u zich bevindt, zoals hierboven beschreven, is de kans dat u een Virus/Trojan oploopt honderden malen kleiner.
Wat vooral op Facebook voorkomt is dat iemand u een link stuurt naar youtube, en vervolgens wordt aan u op de pagina van youtube gevraagd iets te downloaden, om de video te kunnen zien. Echter, degene die goed oplet en in de adressenbalk kijkt, ziet niet www.youtube.com staan maar iets anders, zoals bijvoorbeeld: http:xkry.it/youtubecom.
Dus u downloadt een onbekend bestand van een onbekende website die doet alsof ze youtube is. De kans dat u een virus aan het downloaden bent is bijna gegarandeerd.
Er zijn natuurlijk ook andere manieren om geïnfecteerd te worden door een Virus/Trojan, dus een goede anti-virus en vooral een Firewall is meer dan aan te raden (als u Windows gebruikt).
Het belangrijkste van de twee is een Firewall, gezien een Firewall in het geval van een Virus/Trojan ervoor zorgt dat uw gegevens niet zomaar verstuurd worden aan een hacker.