Imago komt te voet en gaat te paard

2 Maart 2009

imago-komt-te-voet-en-gaat-te-paard-1Ik ken geen presentator op de Nederlandse televisie met een grotere bek dan Paul de Leeuw.

Hij schopt vaak tegen alles en iedereen aan op een manier die ik niet altijd kan waarderen. Hij neemt zijn gasten ongegeneerd in de maling, heeft lak aan reputaties, zijn taalgebruik is soms ordinair, kortom: wat mij betreft is het vaak net op of zelfs net/iets óver het randje.

 

De kwaliteiten van De Leeuw zijn geen enkel onderwerp van discussie

Dat is de andere kant en ere wie ere toekomt: hij is een ervaren entertainer, een getalenteerde interviewer, een geprezen stand-up comedian, succesvol acteur én auteur; hij amuseert er al jarenlang op los, is welbespraakt, zet een interessante toon in relatie tot maatschappelijke vraagstukken, is zichzelf, onovertroffen ad rem, grappig, onderhoudend en, naar ver-luidt, in privé gewoon een charmante vent.

 

Koning van het Amusement

Des te opmerkelijk is het, dat de gekroonde en zelfzekere Koning van het Amusement onlangs in een zeldzaam open-hartig interview vertelde altijd en diepgeworteld onzeker te zijn over zijn performance en, daar is ‘ie, zijn imago. Das interessant, want als ik nu van iemand niet had gedacht dat ‘ie ooit met zijn imago bezig zou zijn, dan toch wel Paul de Leeuw.

Hij lijkt er immers weinig redenen voor te hebben. De Leeuw sleept prijs na award binnen, scoort steevast en als jarenlang spectaculaire kijkcijfers, is dus een absolute groot-verdiener in het Hilversumse, zijn boeken zijn zonder uitzonde-ring bestsellers en collega’s schijnen hem op handen te dragen.

Imago, het beeld dat van iemand bestaat, je personal brand ... is dat niet iets wat ons allemaal bezig houdt? Het gezegde luidt niet zonder reden “Imago komt te voet en gaat te paard!”

 

Niet luchten of zien

Er zijn mensen die beweren in het geheel niet te zitten met hun imago. In het verre verleden sprak ik wel eens met de eminence grise van de Nederlandse sportjournalistiek, Mart Smeets.

Smeets vertelde dat zijn leermeester, Bob Spaak, er bij hem als definitie van een goede presentator heeft ingeramd: vijftig procent van je publiek draagt je op handen, de andere vijftig procent kan je niet luchten of zien – dán pas doe je het goed! De anchorman maakte die wijsheid (?) tot zijn lijfspreuk en heeft, om het doel te bereiken, nooit een enkel blad voor zijn mond gehouden.

Zeg zelf: je mag hem of je mag hem niet, er is geen middenweg. En dus mission completed, want Smeets heeft veel success als presentator, boekenschrijver en in talrijke andere hoedanig-heden. Zijn imago, zo beweert deze vakman, deert hem niet in het minst.

 

  • Zou dat echt zo zijn?
  • Zijn we niet allemaal graag geliefd?
  • Hebben we niet allemaal graag succes?
  • Zouden er echt mensen bestaan die absoluut geen boodschap aan hun imago hebben?
  • Een onderscheid maken tussen imago in zakelijk en privé lijkt me een juist uitgangspunt.

 

Feit is, dat het fenomeen imago diep in het alledaagse leven is geworteld en vaak bepalend is voor succes of failure.

  • ‘Victoria Beckham zegt haar imago als stijlicoon te koesteren.’
  • ‘Hamas geeft toe bewust uit te zijn op het schaden van Israëls imago.’
  • ‘Ambtenaren zijn zich volgens recent onderzoek bewust van hun negatieve imago.’
  • ‘Actieclub Loesje onderhoudt bewust een schimmig imago.’
  • ‘De gemeente Marbella zet zwaar geschut in voor een beter imago.’
  • ‘Het imago van financiële instellingen is volstrekt naar de haaien’.
  • ‘Het huwelijk met Máxima Zorreguieta is een zegen voor zijn imago.’
  • ‘Is Wilders de sterke politicus en verwoest hij het imago van Nederland?’

Het zijn zomaar wat willekeurige recente media-citaten van de afgelopen dagen.

 

Een regelrechte killer

Te veel bezig zijn met hoe je het er van afbrengt bij het publiek, de kiezers, de kopers, de achterban, je lezers, of, nog veel belangrijker: je vrienden, en dus niet authentiek zijn, lijkt me een regelrechte killer voor je imago. Naturel blijven, dat is dé (levens)kunst.

 

Appels en peren

Pfffff, hoe goed bedoeld ook, bull! Je kunt geen appels met peren vergelijken; ik was er zo mee klaar.

Met Kosta daarentegen, althans: als de enthousiaste uitgever dat zo wenst, bij lange na nog niet! Misschien kwam ik hier te paard en ga ik ooit te voet weer weg. En dan? So what? Een goed imago is alleen belangrijk als je het zélf belangrijk vind!

Het is leuk om te werken met enthousiaste mensen. Fantastisch om betrokken te zijn bij een nieuw initiatief. Heerlijk om juist in tijden van barre crisis veel positivisme en energie te ondervinden. De Kosta-trein dendert dus onverminderd voort en op de bok zit ook ik.

Als altijd wens ik u veel leesplezier!


Hein Arts