Interview met internetactivist Deeveeaar
22 Maart 2019In de Kosta van september 2018 maakte we reeds melding van frauduleuze telefoontjes, die iedereen waarschijnlijk wel eens heeft ontvangen. Meestal zijn het callcentermedewerkers die dubieuze producten proberen te verkopen, of beweren dat ze voor Microsoft werken en je willen helpen omdat er een virus op je computer staat. Met deze excuses krijgen de oplichters toegang tot je computer, stelen ze je gegevens en krijgen ze zelfs toegang tot je bankrekening.
Deze maand praten we met een internetactivist die de oorlog heeft verklaard aan internetoplichters. Hij heeft het zijn werk gemaakt om deze oplichters te stoppen en de betrokken slachtoffers te helpen. Meestal draait hij de rollen om, krijgt zodoende toegang tot de computers van de oplichters, blokkeert deze of zorgt ervoor dat de slachtoffers hun gestolen geld terugkrijgen. Een andere manier om de oplichters te beschadigen is het vast laten lopen van hun telefoonsystemen door in zeer korte tijd duizenden telefoontjes te sturen, waardoor het hele telefoonsysteem overbelast raakt, zodat zelfs de lokale telefoonaanbieder de telefoonnummers van de oplichters blokkeert.
Deeveeaar, zoals hij zich noemt, publiceert zijn werk op Youtube en wil zo veel mogelijk mensen informeren als preventieve maatregel om grote schade te voorkomen.
Om begrijpelijke redenen wil hij zijn echte naam niet noemen.
Waarom noem je jezelf Deeveeaar?
Dat is een naam die heel ver terug gaat naar mijn game jaren als kind, toen maakte ik levels voor spellen en de afkorting die ik gebruikte was DVR. Daar heb ik wat e’s en a’s achter gezet om het wat unieker te maken. Het is gewoon een bijnaam die al heel lang mee gaat dus dan verander je dat niet, het heeft geen betekenis.
Je hebt je eigen kanaal op Youtube, een internetplatform waar je je eigen video’s kunt plaatsen en live kunt streamen. Dit betekent dat je kijkers je live kunnen bekijken en met je praten in een chatvenster terwijl jij je werk doet. Hoe ben je op het idee gekomen om het op Youtube te zetten?
Het begon als een spelletje. Omdat ik dagelijks live streams deed en toch alles opnam, en het toen ook nog eens lukte om de oplichter te hacken dacht ik dat wordt een leuk filmpje. Ik zette het toen op Youtube en deed dat steeds vaker waardoor ik een soort verwachting creëerde bij de mensen die mij op Youtube volgen. Nu wil ik steeds verder gaan dus moeten de webcams van oplichters gehackt worden. Dit betekent dat hun computercamera aan gaat en hun gezicht live op Youtube te zien is. Ze moeten aan de schandpaal gezet worden, dat willen mensen zien, dus daar wil ik me meer op focussen.
Wanneer ben je begonnen en waarom?
Begin 2017 ben ik begonnen met Youtube. In december 2016 zag ik filmpjes van ‘Malcolm Merlyn’, een andere internetactivist op Youtube. Ik vond het grappig dat je gewoon criminelen kan opbellen en ze zo voor de gek kunt houden dat ze er in trappen. Ik dacht dat kan ik ook en heb dat toen gedaan.
Dat klinkt echt als een fulltime baan. Hoeveel tijd investeert je in internetactivisme en je Youtube kanaal?
Tussen de 8 en 16 uur per dag. In het begin heb ik echt 16 uur per dag gestreamd, toen waren we ook 24 uur per dag live zonder herhalingen. Ik had toen wel meer mensen die het dan overnamen.
Achter de schermen gaat ook nog een hele hoop om in onze Community zoals onderzoek naar oplichters dus ben ik er af en toe nog steeds wel 16 uur per dag mee bezig.
Zie je het meer als je werk of als je hobby?
Ik zie het als een missie. Het is alles wat ik nu doe en het is echt mijn passie, ik zou het geen baan of hobby noemen want het is echt heel serieus.
Om door te dringen in computers en complete telefoonsystemen lam te kunnen leggen, moet men over een bovengemiddelde kennis beschikken. Waar heb jij die kennis opgedaan?
Op jonge leeftijd zocht ik al gaten in computer systemen. Ik was handig met computers en heb me zelf alles bijgebracht. Ik ben niet de enige die hackt, mijn team doet dat ook en we leren van elkaar.
Het is echt de laatste 2 jaar dat ik veel dingen te weten gekomen ben waardoor we steeds beter worden.
Dus je werkt samen met een team?
Ja. Jim Browning is een andere grote Youtuber die ook veel hackt en zijn filmpjes zijn heel informatief. Hij maakt ook deel uit van mijn team.
Hoe groot is je team en hoe is de onderlinge communicatie gezien jullie in verschillende landen wonen en anoniem moeten blijven?
We hebben een speciale chatroom waarin we alles organiseren. Mijn team bestaat uit ongeveer 20 à 30 man maar we hebben ook veel mensen die maar tijdelijk werken en dan weer verdwijnen. Er zijn er maar een paar die altijd blijven, dat is mijn vaste kern en dat zijn minder dan 10 man.
Heb je er wel eens over nagedacht om professioneel te worden met b.v. een baan in computerbeveiliging of werken voor de overheid?
Nee, dat zie ik niet echt zitten. Ik denk ook niet dat ik daar zomaar een baan kan krijgen.
Wat ik nu doe, zou ik niet echt professioneel noemen maar, als je bv. naar Scammer Blaster, ook een internetactivist, kijkt, die vanuit zijn huis miljoenen telefoontjes per dag naar oplichters stuurt om hun systemen te crashen, dat vind ik wel aardig professioneel.
Wij zijn wel van plan om het nog groter aan te pakken en worden dan van zelf ook professioneel. We helpen al heel veel slachtoffers die naar ons toe komen en willen dat uitbreiden zodat we nog toegankelijker worden en ook een service hebben om slachtoffers te helpen. We willen echt een impact maken want ons doel is om dit nog groter aan te pakken, we hebben veel ideeën en dingen waar we achter de schermen mee bezig zijn.
Kan je iets vertellen over hoe de oplichters te werk gaan?
Je hebt “cold call” oplichters die je uit het niets opbellen met een verhaal zoals “Je hebt “scare scams”. Ze proberen je ook bang te maken door te zeggen dat je schulden hebt of problemen met je computer. Dit gebeurt ook met pop-ups in je internet browser waar een nummer op staat dat je moet bellen anders gaat je computer kapot, krijg je een virus of iets in die richting. Het is altijd nep.
Je hebt de “tech support” (technische ondersteuning) oplichters die altijd toegang tot je computer willen om iets te veranderen. Als iemand aan de telefoon wil dat je iets op je computer doet moet je daar nooit intrappen.
Er zijn ook oplichters die bellen om te zeggen dat je wat gewonnen hebt, zoals b.v. een 100 € cadeaubon of een andere prijs. Dat zijn oplichters die je identiteit willen stelen.
Dan zijn er nog de “Cruise scams”. Dit zijn hoofdzakelijk Amerikaanse oplichters die zeggen dat je een bootreis hebt gewonnen of iets anders. Ze hebben dan wel je credit kaart gegevens nodig voor verzendkosten of iets in die richting, wat natuurlijk ook onzin is. Als iets te goed klinkt om waar te zijn is dat het ook. Waarom zouden mensen je opbellen om te zeggen dat je iets gratis krijgt, dat is altijd nep, nooit intrappen, nooit informatie geven.
In welke landen bevinden de oplichters zich?
Je hebt een mooi programma in Nederland “Opgelicht in het buitenland”. In elk land heb je oplichters. In het zuiden van Europa heb je de namaak sigaretten, in Amerika de “cruise scams” en de medische alarmknop, uit India komen de “tech support” en “belasting scams” en uit de Filipijnen komen de illegale apotheken met namaak medicijnen die zeer gevaarlijk zijn want daar zitten o.a. zware metalen in die je nooit meer uit je lichaam krijgt. Of ze verkopen namaak medicijnen tegen kanker wat ik zelf zeer kwalijk vind. Daar zijn we de laatste tijd dan ook veel mee bezig met zulke apotheken.
In Nederland heb je ook heel veel oplichters, ik word vaak gebeld door telemarketeers die beweren dat ik goedkoper uit kan zijn met mijn gas en licht. Ten eerste vraag ik me af hoe die mensen weten wat ik betaal. In elk land heb je oplichters. Maar het grootste deel van telefoon oplichters komt uit India.
Wat voor methode gebruiken jullie tegen de oplichters?
“Call flooders” is iets heel groots, we sturen dan zoveel telefoontjes naar een telefoon nummer dat dit niet meer beschikbaar is. Ook geven we de telefoon nummers van oplichters door aan de telefoonaanbieders, waardoor in sommige gevallen hun nummer offline wordt gehaald.
Websites worden ook doorgegeven. Verder gebruiken we software om toegang tot de computer van de oplichters te krijgen.
Het belangrijkste is echter “social engineering”, je doet het echt met je verhaal en gaten in hun verhaal te misbruiken. Het woord is het sterkste wapen en de mens het zwakste punt.
Ik hack ook vaak de voicemail van oplichters en verander hun bericht dan in “this number is a scam, don´t call here”.
De laatste tijd kunnen we complete telefoonsystemen overnemen, we kunnen dan met hun systeem andere telefoon nummers bellen en telefoontjes onderscheppen. We praten dan met de mensen die bellen om ze uit te leggen dat ze bijna slachtoffer zijn geworden, helaas wil de helft daarvan ons niet geloven. Wanneer we met slachtoffers contact opnemen worden we door de helft gewoon uitgescholden. Deze mensen willen er niets van weten, geloven niet dat ze slachtoffers van oplichting zijn en denken dat wij de oplichters zijn.
We hadden een man die werd opgelicht en kregen zijn nummer door. We belden en adviseerden hem onmiddellijk zijn computer uit zetten en de stekkers uit het stopcontact te halen. Dat heeft hij gedaan waarna onze teamgenoot ‘Scammer Blaster’ hem alles uitlegde. Het ging echt om zijn pensioen dat hij bijna kwijt was geraakt dus die man was heel erg blij.
De andere helft van de slachtoffers is zeer positief over ons en ook heel dankbaar, sommige beginnen ook naar mijn Youtube kanaal te kijken, dat is leuk, daar doe je het voor.
Het je enig idee hoeveel mensen je in de laatste jaren geholpen hebt?
Dat is moeilijk bij te houden want door mijn filmpjes kunnen mensen geleerd hebben geen slachtoffer te worden. We hebben ook wel eens gehad dat we de oplichter over de telefoon aan het afluisteren waren en dat we een slachtoffer hoorden en die vervolgens snel opbelden. Ook kijken we mee op de computer van de oplichter en kunnen dan onmiddellijk het slachtoffer bellen, dat noem ik echt direct iemand redden van een oplichting die aan de gang is. Dit is denk ik 100 keer gebeurd in de laatste maanden, maar ik durf geen schatting te doen. Als we een telefoon nummer offline halen kunnen er geen slachtoffers vallen, ik weet niet hoeveel telefoontjes er anders binnen waren gekomen.
Je breekt ook in bij de computers van de oplichters en verzamelt de gegevens. Wat doe je met die informatie?
Dat moet vaak diep onderzocht worden want in sommige dingen zitten weer linkjes naar andere dingen waarin zich informatie kan bevinden die je op de eerste plaats niet ziet, of die makkelijk over het hoofd wordt gezien. Dan proberen we de informatie door te spelen aan autoriteiten, lokaal of internationaal, en ik gooi ook wel eens gegevens online zodat iedereen kan zien wie de oplichters zijn. Ik zet ze echt aan de schandpaal als me dat gepast lijkt.
Je verzamelt dus illegaal bewijsmateriaal tegen deze oplichters om het door te geven aan de politie, terwijl je anoniem moet blijven. Hoe reageert de politie hierop?
Ik vind het heel triest wat er gebeurt, we hebben heel veel informatie over oplichters in Nederland. Ik heb anoniem contact opgenomen met de politie (gezien wat ik doe nu niet helemaal legaal is) en toen met een agent gesproken. Die kon niets met mijn informatie doen tenzij ik mijn adres, naam en alles doorgaf. Zonder mijn gegevens konden ze niet eens die informatie gebruiken. Dus ja, ik ben niet van plan dat te doen en vind het heel triest dat men er zo mee om gaat.
In het algemeen ben ik dus niet zo te spreken over de autoriteiten maar ja we blijven wel vaak dingen doorsturen. Daar is het juist om te doen, of de politie er iets mee doet is niet aan ons. Maar ik ben niet van plan mijn persoonlijke gegevens allemaal prijs te geven om wat informatie kwijt te kunnen.
Je hebt nog een organisatie de Fraudehelpdesk die echt achter loopt met veel dingen, en die wilden ook niets doen met mijn informatie tenzij ik ook al mijn gegevens verstrekte.
Als iemand mij informatie geeft over oplichting dan doen wij er wat mee, ik hoef niet te weten wie die informatie verstrekt. Ik vind het een beetje een rare gang van zaken dat men dat vaak wel eist.
De oplichters gaan soms professioneel te werk in hun gesprekken en gebruiken emoties om mensen bang te maken. Vooral voor ouderen is het moeilijk om een onderscheid te maken tussen echte en frauduleuze gesprekken. Hoe kunnen mensen weten of ze echt een telefoontje krijgen van Microsoft of dat het te scannen is?
Microsoft zal nooit bellen. Geen enkel bedrijf zal je bellen en zeggen dat je een probleem hebt dat is altijd nep en helaas gaat het zover dat als iemand een raar accent heeft je maar beter kan ophangen, zo erg is het momenteel. Het is niet leuk om dat te moeten aanraden.
Wat kunnen mensen doen nadat ze opgelicht zijn? Kunnen ze bijvoorbeeld naar een autoriteit gaan? Welke mogelijkheden hebben ze?
Bij de autoriteiten zal niks gebeuren, het enige wat je kunt doen, als je met een creditkaart hebt betaald is contact met je bank opnemen, je kaart laten blokkeren, vragen of ze de transactie terug kunnen draaien, de betalingen blokkeren en een nieuwe creditkaart aanvragen.
Bij “tech support” oplichters moet je ook al je wachtwoorden veranderen. En wat heel belangrijk is: je computer opstarten zonder internet en dan de software die zij erop hebben gezeten er afhalen. Voor sommige mensen is dat moeilijk maar daar bieden wij ook hulp aan.
Dus de politie en autoriteiten kunnen in principe niets doen?
Ze kunnen echt niks. Je kan beter naar ons gaan. Want wij kunnen meer dan de politie kan, en dat is best wel triest. Wij kunnen zo´n nummer uit de lucht halen. Wij kunnen ze dan niet echt opsporen en zorgen dat ze in India de oplichters oppakken maar ik denk dat de lokale politie daar dat ook niet echt kan of er gaan jaren over heen en dan zijn de oplichters al lang ergens anders.
Nog een probleem in India is de corruptie, de politie wordt omgekocht door de oplichters. De oplichters verdienen zoveel geld, dat ze de politie zonder probleem kunnen omkopen.
De laatste maanden lees je veel over arrestaties in India, maar de verkiezingen komen binnenkort dus denk ik dat dit meer is om het imago van de overheid te verbeteren.
Heb je wel eens problemen gehad door een video die je op Youtube gezet hebt?
Tijdens mijn eerste live stream ooit, naar 17 uur gestreamd te hebben was ik aan het wachten op iemand die het over zou nemen. Ik was moe en ben toen snel een bakje koffie gaan halen. Toen ik terug kwam zat een oplichter in mijn computer (virtual machine / nep computer want je moet ze nooit in je echte computer laten) en had allemaal porno websites geopend. Binnen een minuut lag mijn Youtube plat en toen kon ik 3 maanden niet streamen. Gelukkig heeft iemand op Twitter mij geholpen om dit weg te krijgen, en was ik binnen 2 weken weer terug.
Momenteel heb ik 4 “strikes” op mijn Youtube account (Deeveeaar) wat genoeg is om door Youtube geblokkeerd te worden, dus heb ik al mijn filmpjes verwijderd zodat ik niet meer “strikes” kan krijgen. In maart weet ik meer, best wel rot want ik had al over de 100.000 abonnees, maar ik heb nog een 2de kanaal (Deeveeaar Reborn) en dat heeft inmiddels al 4.000 abonnees, dus wij gaan gewoon door.
Veel van de oplichters komen uit zeer arme landen en doen het waarschijnlijk omdat ze arm zijn, heb je wel eens medelijden met die oplichters. Wat is jouw persoonlijke mening over de oplichters?
Wij weten uit ervaring dat dit hele misselijke mensen zijn die azen op oude mensen en mensen die ziek zijn. Ik heb vorige week een filmpje gepost over iemand in mijn team die zei dat hij terminaal ziek was en nog maar 6 maand te leven had. De oplichter zei toen “wil je voor een jaar computer ondersteuning”. Daarna zei de oplichter opeens “doe maar voor twee jaar want dan krijg je een beter pakket”. Dat zijn echt heel zieke dingen.
Heel veel oplichters hebben ook een grote hekel aan Amerika. Ik weet niet waarom maar met die oplichters moet je geen medelijden hebben, ze doen het echt niet om hun familie te onderhouden, ze willen gewoon geld en luxe. Ze drinken, gebruiken drugs, willen mooie auto’s en zijn heel erg opschepperig en materialistisch. Ze voelen zichzelf ook superieur aan iedereen omdat ze zoveel geld verdienen. Op hun Facebook accounts laten ze ook zien wat ze hebben en hoeveel ze verdienen.
Ik kan er geen medelijden mee hebben. Het zijn gewoon hele slechte mensen. Er zullen er wel een paar tussen zitten die echt geen andere keuze hebben, maar wij luisteren niet naar de zielige verhalen die ze vertellen want het zijn beroeps leugenaars. Ze weten hoe ze op mensen kunnen inspelen, het doet mij niks, ik weet dat het leugens zijn.
Is er nog iets dat je kwijt wilt?
Als mensen last hebben van een oplichter dan heeft scammerblaster.com een heel mooi knopje waar je telefoonnummers kan rapporteren. Binnen een paar uur is die hele oplichterij dan uit de lucht. Wij controleren of het oplichting is, en zo ja dan pakken wij ze aan en leggen hun telefooncentrale plat.
In het geval dat een oplichter dit interview leest, heb je nog een bericht voor hem?
Wees gewaarschuwd, doe wat anders met je leven. We zeggen altijd “you can scam but you can´t hide”, we zullen ze vinden.
Mag ik je namens Kosta hartelijk danken voor deze verhelderende uitleg.
Graag gedaan, het genoegen was geheel aan mijn kant.
Website: http://deeveeaar.com/
Youtube: Deeveeaar
Youtube 2de kanaal: Deeveeaar Reborn
Facebook: Deeveeaar
Een oplichter melden: https://scammerblaster.com/