Is een golfbal niet gewoon een golfbal?

18 Juli 2019

is-een-golfbal-niet-gewoon-een-golfbal-1Sinds eind jaren zeventig zijn de regels voor de opbouw van golfballen niet meer gewijzigd. Een golfbal wordt onder standaard lanceercondities getest waarbij de maximum snelheid waarop de bal mag vertrekken bepaald is op 250 voet per seconde, dit met een tolerantie van 2 procent. De huidige golfballen zitten echter binnen deze regels al aan hun limiet.


Stukje geschiedenis van de golfbal

Kunt u zich voorstellen dat we tot begin van de 17e eeuw gespeeld hebben met houten golfballen. Na de houten versie heeft men de „feathery” bal, een bal van geverfd leer gevuld met ganzenveren, op de markt gebracht. Deze leren bal was gedurende 2 eeuwen de standaard. Rond de 20e eeuw begon men met de ontwikkeling van de huidige bal waarbij men de eigenschappen van de bal nog nauwkeuriger kon bepalen. De huidige generatie ballen zijn opgebouwd uit verschillende synthetische lagen met vaak een rubberen kern. De buitenkant van de bal wordt van verschillende materialen gemaakt al naargelang de behoefte van de speler. De buitenkant bestaat uit dimples, de ronde ondiepe deukjes.


Een passende bal voor U

Liet uw golfniveau het vroeger nog toe om regelmatig een netje „ballen met ervaring” aan te schaffen, tegenwoordig pakt u de zaken toch wel wat serieuzer aan. Uw clubs zijn in orde, u neemt met regelmaat een les en de handicap gaat langzaam omlaag. Nu nog een vast merk en model golfbal. Maar hoe kiest u nu de juiste golfbal uit het enorme aanbod?

Ik zal u de belangrijkste overwegingen laten zien die u moet maken bij uw keuze voor een passende golfbal. Het grootste verschil zit in de opbouw van de golfbal. Een golfbal bestaat uit één tot vijf lagen waarbij de buitenste laag vrijwel altijd identiek is. De meest voorkomende ballen zijn toch wel de ballen die uit twee of drie lagen bestaan. Voor een beginner is een two-piece bal perfect. Tweedelige golfballen hebben meestal een hard gevoel, zijn vrijwel onverwoestbaar en bieden de gemiddelde golfer de extra afstand, die ze hard nodig hebben, zowel door de lucht als over de grond. Deze bal is tevens vergevingsgezind mocht u hem slecht hebben geraakt. Echter u verliest helaas dan wel een bepaalde hoeveelheid aan controle op en rondom de greens. De gevorderde spelers en Tour spelers zullen eerder de keuze maken voor een drie of meer gelaagde zachtere golfbal aangezien deze met meer gevoel te slaan is. Dat gevoel bestaat dan vooral uit effect, de mogelijkheid om de bal meer spin te geven of bijvoorbeeld een fade of draw te slaan. Dit is dan echter wel de categorie ballen waar u uw portemonnee voor moet trekken. Kortom, bent u op zoek naar een bal voor meer afstand, of een bal met meer gevoel voor het korte werk?


Gevoel tijdens het korte spel

Het grootste verschil tussen golfballen zult u ervaren tijdens het korte spel, alles binnen zo’n vijftig meter van de green. Daarom is het gevoel wat u heeft met de bal het meest belangrijke om tot een keuze te komen voor de perfecte bal. Ik ben van mening dat golfers te weinig aandacht besteden aan de keuze voor dit kleine ronde balletje wat je iedere slag toch weer nodig hebt. Neem eens de tijd om u bewust te maken van wat een goede bal kan betekenen. Koop eens twee of drie verschillende dozen ballen die passen bij uw budget. Maak wat chips van een paar plekken rond de green met een club waarmee u zich comfortabel voelt en vervolgens kijkt u welke bal de meest constante reactie geeft. Daarna neemt u iets meer afstand en pakt bijvoorbeeld de pitching wedge of een ijzer-9 en herhaal dit patroon. Over welke bal heeft u de meeste controle?


Heeft u een keuze kunnen maken?

Het maakt niet uit welke golfbal u kiest, als u maar wel steeds dezelfde kiest. U speelt toch ook niet iedere keer met een andere golfset? Aangezien u de meeste punten kunt pakken of verspillen rondom de green, is de investering in een duurdere golfbal misschien zo gek nog niet. Maar aan u de keuze en heeft u deze kunnen maken, blijf dan voor een langere periode met dezelfde bal spelen. U zult merken dat u een constanter gevoel krijgt, zowel bij de langere afstanden als bij het korte werk.

Mike Ross