Is reiniging van ons lichaam nodig?

14 Maart 2018

is-reiniging-van-ons-lichaam-nodig-1

Natuurlijk niet! Ik leef heel gezond en mijn lichaam reinigt zichzelf, dus waarom zou ik zoiets onnatuurlijks doen, dacht ik altijd.

En ja, ons lichaam reinigt zichzelf continu. Gifstoffen en afvalstoffen worden geneutraliseerd en verwijderd uit de weefsels en organen van ons lichaam.

  • De lever is het grootste ontgiftings- en stofwisselingsorgaan doordat bijna alle schadelijke stoffen de lever passeren via de bloedbaan.
  • De nieren scheiden de water- en zouthuishouding.
  • De darmen scheiden onverteerde voedselresten en zorgen voor een dagelijkse ontlasting.
  • De lymfebanen zorgen voor een goed drainagesysteem.
  • De longen verzorgen de uitscheiding van gasvormige stoffen.
  • De slijmvliezen scheiden vloeibare en enigszins vaste stoffen uit.
  • De huid ondersteunt de uitscheiding door verdamping, transpiratie en soms huiduitslag.

 

Maar al leef je zo gezond mogelijk, het is onmogelijk om jezelf volledig te beschermen tegen het opnemen van giftige stoffen in je lichaam. Tegenwoordig, met de grote hoeveelheid schadelijke stoffen, krijgt ons lichaam het zwaar te verduren en kan het natuurlijke reinigingsproces gewoonweg niet volledig meer werken.

Dagelijks wordt ons lichaam aan gifstoffen blootgesteld. Gifstoffen zijn stoffen die stress of schadelijke effecten teweegbrengen in ons lichaam. Dit kan door allergenen, lucht-en waterverontreiniging. Ons drinken en voedsel zit vol met additieven en conserveringsmiddelen, zoals kwik in onze vis (tonijn en makreel), dioxines in paling en toegevoegde hormonen in onze kip, azodicarbonamide in voorverpakte broodjes en diepvriesmaaltijden, nitriet in rood vlees om het langer rood te houden en bacteriegroei te remmen en in kunstmest voor geteelde groenten. Monosodiumglutamaat wordt gebruikt als smaakversterker in soepen, chips en kant-en-klaar producten. Aluminium word verwerkt in cosmetica en deodorant. Acrylamide ontstaat als resultaat van bakken en frituren, het knapperige laagje van brood, friet en chips. Door de mens geproduceerde chemische stoffen die zich bevinden in medicijnen. En stoffen zoals suiker, kleurstoffen en aspartaam, om er maar een paar te noemen.

Zodra onze organen niet meer in staat zijn om gifstoffen te verwerken, worden deze opgeslagen, waar ze een disbalans en schade kunnen veroorzaken. Net als een buis wanneer die verstopt is geraakt, loopt het water niet weg en moet het schoongemaakt worden om weer door te kunnen stromen. Hetzelfde gebeurt met ons lichaam, wanneer de cellen vol zijn van afvalstoffen die we opgebouwd hebben door de jaren heen, neemt het steeds minder vitaminen op. Hierdoor raken we vlugger vermoeid, krijgen last van hoofdpijn, slapeloosheid, huiduitslag en onverklaarbare pijntjes.

In het lichaam opgehoopte toxines verdwijnen niet vanzelf. Om uw lichaamscellen, bloed en organen te ontdoen van schadelijke stoffen is herstellen erg belangrijk.

Ontgifting is een oud proces dat teruggaat naar de Romeinse, Griekse en Indiaanse culturen. Een ritueel dat nog steeds gebruikt wordt in vele religies. Zelfs in het dagelijks leven gebruiken we effectieve technieken die op gezonde manieren het lichaam ontdoen van gifstoffen. Sauna’s, vasten, kruiden, rust, water, meditatie en sport zijn enkele voorbeelden hiervan.

Maar dit alleen is niet genoeg. Een ontgiftingsprogramma ondersteunt het natuurlijke reinigingsproces van het lichaam met het verwijderen van opgehoopte gifstoffen, zodat het lichaam weer beter kan functioneren. Een goed ontgiftingsplan bevat vezels, antioxidanten en koolhydraten die langzaam verteren om te helpen bij het genezingsproces.

Tegenwoordig heb je allerlei verschillende manieren van reinigingskuren beschikbaar. Welke ik gebruikt hebt was een negen dagen natuurlijk ontgiftingsprogramma, met het gevolg dat ik letterlijk ‘s ochtends uit bed spring. Ik heb weer zo veel energie om alles gedaan te krijgen, en mijn aandachtsperiode duurt langer dan voorheen. Aan het einde van een lange werkdag is mijn lichaam moe, maar na een maaltijd voel ik mijn energie weer terugkeren. Dus ja, ik vind het zeker heilzaam.

Ann-Shirley