Istáns’ wandelroutes – camino viejo de Marbella

22 Juli 2019

istans-wandelroutes-camino-viejo-de-marbella-1

“Istán is klein maar leeft”, vertelt een inwoonster. Een jongere generatie families vestigen er zich weer graag om de gunstigere prijzen en levenskwaliteit ten opzichte van Marbella, dat toch snel bereikbaar is voor werk en faciliteiten.

Het dorpje heeft de laatste jaren wat vernieuwing ondergaan, zoals een prachtig gemeentehuis en ook het jarenlang vervallen hotel aan de rand van het dorp wordt deze zomer weer geopend.


Istán, op zo´n 300m hoogte, maakt deel uit van de Sierra de las Nieves, een beschermd natuurgebied, en ligt aan een prachtig stuwmeer genaamd la Concepción´. Het waterniveau wordt zorgvuldig in het oog gehouden want het is van levensbelang voor de kust. Niet voor niets wordt Istán de groene achtertuin van Marbella genoemd. De Rio Verde loopt er doorheen, de water kanaaltjes lopen door het dorp en vlakbij kan je in de zomer baden in één van de “charcos”. Al in het begin van de 20ste eeuw waren 20 molens actief in het malen van maïs- en tarwegranen voor de omgeving en kust. Wie hierover meer wenst te leren, kan terecht in het Watermuseum en Molenmuseum.


istans-wandelroutes-camino-viejo-de-marbella-2

Voor de wandelaar bestaat er een uitgebreid net aan goed gemarkeerde PR-wandelroutes op elk niveau, gaande van korte 30min wandelingen naar de meertjes, de grotten, het kapelletje Ermita, tot de meest uitdagende routes als de Cañada del Infierno, La Concha, Ojén, Monda e.d. De weg van Marbella naar Istán is ook een erg populaire fietsroute; zo’n 100-tal fietsers zouden dagelijks de opwaartse 12-km lange klim doen. Ook befaamd is de 800 jaar oude kastanjeboom, el Castaño Santo – volgens legende, sinds Koning Ferdinand onder de boom in 1501 een misviering hield.


Voorgestelde wandeling:

  • Lengte: ca. 8,5 km
  • Niveau: medium
  • Tijd: 2,5 - 3 uur
  • Wikiloc: saskiam


istans-wandelroutes-camino-viejo-de-marbella-3

Vandaag wagen we ons aan de klim van Marbella naar Istán over de Sierra Blanca. We vertrekken vroeg in de ochtend – om 8.00 uur - om de hitte te vermijden en wandelen gelukkig grotendeels in de schaduw. De start bevindt zich aan het einde van de doodlopende verlaten straat voorbij Starlite Marbella. Terwijl je langs de rotsen loopt van de Sierra Blanca, kan je genieten van de uitzichten op Puerto Banus en wat verderop zie je ook al het meer van Istán. Na een 3-tal km moet je van de weg af op een bergpadje tussen de dichtbegroeide struiken – nu komt een lange broek wel van pas. Het smalle paadje is wel goed onderhouden en gemarkeerd tot in Istán.

Net vóór Istán, is er de grotachtige kapel, de Ermita waar de patroonheilige – San Miguel - van het dorp bewaard wordt. Eénmaal per jaar mag hij er uit voor de Romería processie. Hierna wandel je Istán binnen bij het vernieuwde hotel. Toch is het mooiste eindpunt even verderop in het dorpje, bij de mirador waar je heerlijk kan genieten van een uniek uitzicht op het meer.

Mooi meegenomen onderweg is het culturele erfgoed. Zo is er het vernuftige Arabische bewatering systeem dat zowel voor huiselijke als irrigatie doeleinden aangelegd werd, en ook nu nog de lokale landbouw helpt. Het mooiste overblijfsel is wellicht el Chorro in het centrum, dat ontspringt uit de Molinos rivier. Het basin werd in 1953 toegevoegd en werd gebruikt als wasplaats. Op het dorpsplein kan je een kijkje nemen in het 16de eeuwse kerkje San Miguel, de kern waar rondom de huizen werden opgetrokken die het hedendaagse Istán vormen.

Vanwege de hitte besluiten we ons zelf en de hond te sparen en niet terug te wandelen. We krijgen een lift terug van een vlotte inwoonster die met enthousiasme vertelt over haar dorp. Gelukkig, want er zijn slechts driemaal daags bussen en de volgende is pas om 16:00 uur.

Saskia Meulemans