Jaguar auto´s langs de Sierra de las Nieves

13 Februari 2020

jaguar-autos-langs-de-sierra-de-las-nieves-1

Op uitnodiging van de Jaguar Enthousiasts’ Club Costa del Sol, namen we, met ruim 15 Jaguars en enkele Oldtimers, deel aan een tour langs de Sierra de las Nieves, die begon bij de Venta Pelegrino nabij Ojén.

Dit was een tour van ruim 90 km die ons door Ojén deed rijden, waarvan bekend is dat de eerste bewoners, de Neanderthalers de basis legden voor dit dorp. Pas na 711 begonnen de Arabieren met de (stedelijke) ontwikkeling van Ojén. Eeuwen later, na 1485, veroverden de troepen van de Katholieke Koningen het dorp en pas na 1610 werden de Moren verdreven door koning Felipe III. Twee eeuwen later, in 1807, werd Ojen bestuurlijk geheel onafhankelijk van Marbella.

Ojén beschikt over alle typische kenmerken van een bergdorp ondanks dat het slechts 10 km verwijderd is van Marbella en zicht heeft op de Costa del Sol. Bij de ingang van het dorp werden we begroet door een fontein die bekend staat onder de naam El Chorrillo.

Jaren geleden kon men nog ongestoord van het frisse bergwater genieten dat hier direct uit de daarachter gelegen Sierra Blanca stroomt. Helaas heeft de huizenbouw in de onmiddellijke omgeving en de daarbij behorende septische tanks er voor gezorgd dat het water niet meer drinkbaar is. Het staat dan ook duidelijk aangegeven direct boven de waterstraal met een bord “Agua no potable”.

Door het dorp rijdende, met onze Jaguar MK II, 3,4 L van 1964, met de beroemde nummerplaat BUY 1 2 (“geleend” van Graham Hill *) duurt het niet lang voordat de inmiddels smalle weg behoorlijk begint te stijgen. We moesten dan ook diverse malen terugschakelen om de hellingen van meer dan 15% te nemen. Ook mijn stuurmanskunst werd hier op de proef gesteld.

Na Ojén zetten we koers naar Monda. Links van ons begon de Sierra de las Nieves, een Nationaal Park en beschermd natuurgebied, direct achter de Costa del Sol.

We namen de A366 langs Tolox en zodra we op een hoogte van 1200 - 1500 m reden, was er plots geen bewoonde wereld meer. Stilte, rust en natuur. Dit gebied strekt zich uit tussen Ronda, Coin en Marbella. De Sierra de las Nieves is vooral bekend vanwege de authentieke witte dorpjes als, Coín, Ojén en Istan. Allemaal even pittoresk.

De naam “de las Nieves” betekent: van de sneeuw. In dit gebied werd vroeger de sneeuw bewaard in putten om in de zomer verkocht te kunnen worden aan de bewoners van de omliggende dorpen.

Daarna kwamen over de A 354 nabij Casarabonela, dat terug gaat tot préhistorische tijden en gelegen is aan de westzijde van de Guadalhorce Vallei. Het werd aanvankelijk bewoond door de Romeinen en daarna de Arabieren. Tegenwoordig heeft het ca. 2.500 inwoners.

We lieten El Burgo en Ronda ver links van ons liggen en zetten koers richting Cártama. Alvorens we daar aankwamen hielden we een koffiepauze in Zalea bij de Bar la Herradura, alwaar we een echte Amerikaanse Mustang van 1960 zagen tussen de diverse Jaguars. Onze Jaguar met zijn gepersonaliseerde nummerplaat viel wel op. Ik kreeg er diverse vragen over en moest dus uitleg geven over de privileges die we in België / Vlaanderen met nummerplaten hebben.

Na deze rustpauze zetten we koers naar Cártama. Ook hier waren het de Arabieren, Romeinen en Feniciërs die door de eeuwen heen deze citadel bewoonden. Halverwege de jaren 1920 werd hier een ijzeren brug gebouwd over de rivier de Guadalhorce. Met de aanleg van een spoorweg aan het einde van de 19e eeuw, bracht de trein expansie en ontwikkeling naar Cártama.

Van hier ging het in zuidelijke richting naar Coín om via Alhaurín el Grande uit te komen nabij La Cala de Mijas, alwaar we in restaurant El Jinete deze tour beëindigden met een voortreffelijke lunch.

 

* Graham Hill, de British Gentleman in de formule 1 races van de jaren 60. Won zijn 1ste race in 1962 in Zandvoort NL. Reed ook in een Jaguar MK II met de nummerplaat BUY 1 2, om daarmee zijn Jaguar garage te promoten.

Pieter van de Lustgraaf