Jasmijn

11 Augustus 2018

jasmijn-1

Je hoeft maar naar een jasmijnstruik te kijken om de betekenis van zijn naam te begrijpen: schoonheid of geschenk van God. De delicate bloei gaat gepaard met een intens parfum. Een heel bijzonder parfum dat je vooral op zonnige dagen kunt ruiken. Jasmijn zal de muur of die waarop hij rust, versieren want het is een klimplant. Met de nodige zorg kan jasmijn een mooi natuurlijk wandtapijt worden in je tuin.

De jasmijn of Jasminum Sambac die we overal zien en ruiken hier in Spanje is de Arabische jasmijn, uit de olijffamilie. De bladeren staan tegenover elkaar en zijn eirond of elliptisch. De bloemen aan de plant groeien in dichte, eindstandige groepen, waarvan maar enkelen open staan. De bloemen bezitten geen meeldraden en moeten daarom door middel van stekken worden vermenigvuldigd.

De plant is afkomstig uit de Oude Wereld, waarschijnlijk India. De naam is afkomstig van het Perzische Yasmin, dat zoals eerder vermeld, ‘geschenk van God’ betekent en is gevormd doordat de Arabische kooplieden deze fel ruikende struik verkochten in Europa in de Middeleeuwen. De bloemen werden dan gebruikt als aromatisch middel in thee of parfums.

jasmijn-2

De bloem heeft voor Hindoes en Boeddhisten een belangrijk symbool. De bloemen staan voor reinheid en zijn daarom zo populair als oppergave. De bloem is, ondanks dat hij waarschijnlijk uit India komt, de nationale bloem van de Filipijnen en Indonesië. De Arabische jasmijn is tevens de nationale bloem van Tunesië en gaf zijn naam aan de Jasmijnrevolutie die in december 2010 in dat land uitbrak.

Het is een exotische plant, en daardoor dus niet winterhard. Hij kan wel ´s nachts buiten overleven, maar de temperaturen moeten boven 0 graden zijn en de grond mag niet te nat zijn. Als u de plant zijn gang laat gaan dan groeit deze heel uitgebreid. Het is daarom ook niet zo erg om fors te snoeien, dit gebeurt echter wel bij voorkeur in het voorjaar. De bloeiperiode van de Arabische jasmijn is van mei tot september.

Door de heerlijke, zachte geur wordt de Arabische jasmijn vaak gebruikt in parfums en oliën. Deze jasmijn geeft een aangename en zachte smaak aan je eten, en wordt daarom vaak toegevoegd aan thee.
Jasmijnthee heeft een positieve werking als je graag wilt afvallen, de natuurlijke cafeïne zorgt er namelijk voor dat je sneller vet verbrandt. Mocht je snel last hebben van stress of vermoeidheidsklachten, dan is jasmijnthee absoluut geschikt voor jou. De thee heeft namelijk een kalmerende werking en versterkt je immuunsysteem. Maar ook voor de huid is de jasmijn een must.

Jasmijn is ook een natuurlijke deodorant, het verzacht de huid en maakt deze egaal.

Margot Collinet