Je huid is een kostbaar bezit

21 Augustus 2019

je-huid-is-een-kostbaar-bezit-1De huid is opgebouwd uit drie delen, de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Het is het grootste orgaan van ons lichaam en zorgt er voor dat we niet te veel vocht en zouten kwijt raken.

Het is ook onze eerste bescherming tegen indringers als schimmels en bacteriën. De huid zal er ook voor zorgen dat we niet te vlug oververhitten of onderkoelen en zorgt er voor dat we wel tegen een stootje kunnen. Daarom is het ook uiterst belangrijk om je huid te beschermen en te verzorgen.

 

3 dingen om te weten over je huid ...

 1. Je huid kan je op voorhand vertellen wat er scheelt, wat je gezondheidstoestand is. Een bleekwitte huid over het hele lichaam kan bijvoorbeeld op een shock duiden.
  Een rode huid ontstaat door het verwijden van de haarvaatjes en kan duiden op een infectie of ontsteking. De huid kan ook een blauwe kleur krijgen door een langdurig gebrek aan zuurstofarm bloed.

 2. Het is altijd belangrijk om je moedervlekjes te controleren. In gebieden waar heel veel zonlicht is, moet je vooral oppassen. Door een gebrek aan bescherming kan de huid verbranden en kan de UV-straling huidkanker veroorzaken.
  Als een moedervlek, zelfs de kleinste, begint te veranderen, begint te jeuken of groter wordt, zou je onmiddellijk een dermatoloog moeten raadplegen. Beter te vroeg dan te laat!

 3. Puistjes kunnen op eender welke leeftijd verschijnen. Het zijn ontstekingen van de talgklieren en komen het meest voor op het hoofd en de T-zone van je gezicht. Dit kan een genetische oorzaak hebben maar vaak speelt voedsel ook een belangrijke rol.
  Ook stress, alcohol, roken en slaaptekort zijn boosdoeners, Bij mannen wordt het wel eens veroorzaakt door het scheren. Hormonale veranderingen kunnen een factor zijn waardoor we het vaak zien terug komen bij vrouwen in de overgang.

 

6 dingen die je je huid zeker niet moet aandoen

 1. Zonnebescherming alleen in de zomer gebruiken
  Het is vandaag de dag een trend om een mooie bruine teint te hebben. UV-B, dat verantwoordelijk is voor het verbranden van de huid, is sterker in de zomer maar UV-A bestookt de huid het hele jaar door. Het verbrandt de huid niet zoals UV-B maar dringt dieper door en schaadt de dieperliggende cellen. Gebruik dus zonnecrème het hele jaar door.

 2. Je wassen met heet water
  Na een lange dag of een stevige training even relaxen in een heet bad of hete douche? Je schaadt je huid er meer door dan je zou denken. Het hete water verwijdert de onontbeerlijke oliën en vetten van je lichaam en maakt je huid kwetsbaarder. Bijgevolg is je huid vatbaarder voor jeuk, irritatie, puistjes en ziektes.

 3. Vaak scrubben
  Hoewel het goed is om te scrubben om de dode huidcellen te verwijderen, moet je het niet te vaak doen. De laag van dode cellen heeft nog tijdelijk een doel en door het scrubben kan je de nieuwe groeiende huidcellen kwetsen. Scrub maximaal 2 keer per week.

 4. Te weinig slaap
  Als je niet genoeg hebt geslapen, lijdt niet alleen je humeur eronder maar ook je huid. Je huid zal ook vlugger verouderen. De huid verjongt namelijk vooral ‘s nachts en heeft ook een schoonheidsslaapje nodig.

 5. Gaan slapen zonder je gezicht te wassen
  Je moet genoeg slapen maar die extra 3 minuten om je gezicht te wassen komt je alleen maar ten goede. Ga nooit slapen met make-up op want het zal je poriën verstoppen. Je huid kan niet ademen en ‘s morgens zal je er 5 jaar ouder uitzien. Verwijder je make-up voor het slapen gaan!

 6. Dezelfde doekjes en handdoeken gebruiken
  Gebruik elke keer een nieuwe handdoek om je gezicht te wassen. De handdoek kan schoon lijken maar bevat waarschijnlijk meer dode huidcellen, make-upresten , haren, olie en vetten dan je denkt. Het is een broeihaard van bacteriën en kan meer goed dan kwaad doen aan je huidcellen.

Nicoletta Cyntia