Jongeren voelen zich steeds vaker eenzaam

6 Oktober 2018

jongeren-voelen-zich-steeds-vaker-eenzaam-1Dat technologie een grote rol speelt in het leven van tieners (en ook volwassenen) is duidelijk. Maar hoe zit het met de jongeren en hun leven buiten hun mobiel, computer en sociale media? ‘Tagmag’, ‘VTM Nieuws’ en ‘Het Laatste Nieuws’ nam een grote enquête af bij 1.300 jongeren tussen 16 en 25 jaar. En de resultaten zijn verassend.

Vrienden hebben een belangrijke rol in het leven van jongeren. 70% Zegt dat hun goeie vrienden meer weten dan hun eigen ouders. De helft hiervan vertrouwd zijn of haar vrienden zelfs meer dan hun ouders.

Het merendeel zegt 3 tot 5 goede vrienden te hebben. Toch geeft 50% van de ondervraagden aan dat ze graag meer vrienden zouden willen en dat ze zich geregeld eenzaam voelen. Naast afspreken met vrienden, houden Vlaamse jongeren er vooral ook van om hun vrije tijd te besteden met TV kijken en video’s streamen. Maar ook andere vormen van vrijetijdsbesteding zijn populair, 83% gaat regelmatig sporten, 34% doet aan andere hobby’s zoals muziek of toneel en maar liefst 15% doet aan vrijwilligerswerk.

We hebben een drukke levensstijl maar dat eist wel zijn tol. Zes op tien jongeren geeft namelijk aan dat ze zich vaak niet uitgerust voelen. Hierbij komt ook nog eens school en huiswerk. Veel jongeren zien alleen maar hun vrienden tijdens de schooluren, of tijdens de hobby die ze uitoefenen samen. Hierdoor keren veel jongeren naar sociale media om toch nog iets of wat van “vrienden” te spreken. Maar het is niet voldoende en niet de communicatie die jongeren nodig hebben.

Veel jongeren voelen zich vaak alleen, en zelfs eenzaam. En wat met de liefde? Driekwart van de jeugd gelooft in de eeuwige liefde en zijn positief dat ze met dezelfde partner hun hele leven zullen samenblijven. Trouw zijn is hier wel een belangrijke factor want om een relatie te doen slagen, vindt negen op tien wel dat een relatie pas kan slagen als beide partners 100% trouw zijn.

En ook al vertellen de cijfers dat veel jongeren hun ouders niet voldoende vertrouwen, toch hebben veel jongeren hier nood aan, meer dan ze doen blijken. Het is dan ook belangrijk om tijd met je puber door te brengen en met hem te praten. Zorg er ook voor dat je tiener voldoende rust en zich af en toe verveeld om de druk en stress weg te nemen.

Kosta redactie