Juni de ideale maand voor de barbecue

1 Juni 2019

juni-maand-voor-de-barbecue-1Met meer dan gemiddeld 300 droge dagen is de Costa del Sol een ideaal land voor de barbecue. Vooral de maanden van juni t/m september wanneer praktisch geen druppel regen uit de lucht valt.

Zelfs als u geen eigen barbecue heeft bevinden zich aan de Costa del Sol meerdere parken uitgerust met publieke barbecues, u hoeft alleen houtskool mee te brengen. Let echter wel op dat het in deze parken vaak verboden is om te barbecueën vanaf begin juli t/m eind september in verband met brandgevaar.

Barbecueën op het strand is, afhankelijk van periode en gemeente, ook mogelijk. In het algemeen is barbecueën op het stand verboden maar in Málaga is het mogelijk om bij de gemeente toestemming te krijgen voor één dag barbecueën. Dit is gratis maar moet minimaal een week van te voren worden aangevraagd.

Nog een uitzondering zijn feestdagen zoals San Juan en Día del Carmen waar op de meeste stranden gebarbecued mag worden. Echter is het wel aan te raden om vooraf bij de gemeenten te informeren aangezien ze niet allemaal dezelfde regels hanteren.
Zelfs thuis barbecueën is ook niet altijd vanzelfsprekend. Veel mensen aan de Costa del Sol wonen in een appartement in een urbanisatie waar vaak regels zijn als het gaat om barbecueën. Sommige urbanisaties verbieden het zelfs compleet. Dus voordat u daar uw barbecue aansteekt is het een goed idee om dit eerst even te vragen.

In het geval van een compleet verbod bestaat er vaak nog de mogelijkheid om een elektro grill te gebruiken, die is meestal wel toegestaan.

Type houtskool barbecues

juni-maand-voor-de-barbecue-2Wat de kook technieken betreft zijn er 3 verschillende categorieën barbecues met daarin weer verschillende subcategorieën:

  • De open barbecue
  • De afsluitbare barbecue
  • De roker

Bij alle barbecues is temperatuur controle het belangrijkste. Als u graag verschillende soorten vlees tegelijkertijd bereidt op uw barbecue is het belangrijk dat de grill een oppervlakte heeft met meerdere temperaturen. Een biefstuk kunt u snel op hoge temperatuur grillen maar een kippenbout weer niet.

Hier komt het indirect grillen bij te pas. Bij indirect grillen vult u enkel een zijde van de barbecue met houtskool. Zo heeft u een (zeer warm) gedeelte waar het vlees zich recht boven het houtskool bevindt en een (minder warm) deel waar uw vlees alleen indirecte hitte van de houtskool krijgt. Zo kunt u de kip eerst aanbraden boven de houtskool en vervolgens aan de andere kant leggen waar deze langzaam door gaart.

Het belangrijkste bij indirect grillen is uiteraard de grootte van uw barbecue. Bij een zeer kleine barbecue is indirect grillen bijna niet mogelijk gezien de beperkte ruimte.

In dat geval is het dus overleggen wat er het eerst op de barbecue komt, en vlees dat langer nodig heeft om te garen pas later op de barbecue te plaatsen wanneer deze een lagere temperatuur heeft bereikt. Voor nog meer controle over de temperatuur komen we bij een afsluitbare barbecue, ofwel een barbecue met deksel of klep die we kunnen sluiten. Dit soort barbecues zijn er natuurlijk in verschillende vormen en maten zoals de kogelgrill, de klapgrill en de keramiek grill. Het grootste verschil zit hem hier in de keramiek grill waarin veel hogere temperaturen kunnen bereikt worden. In het algemeen werken ze allemaal hetzelfde.

Op zijn simpelst gezegd is een afsluitbare barbecue niet meer als een barbecue met oven functie. Het belangrijkste bij een afsluitbare barbecue is de controle over de zuurstof toevoer. Hoe meer zuurstof er bij het houtskool komt des te warmer wordt de barbecue. Dit is meestal te regelen met verschuifbare kleppen op de barbecue. Ook is de bouw kwaliteit van de barbecue zeer belangrijk. Een goedkope barbecue gemaakt van dun aluminium die niet goed afsluit is natuurlijk niet te vergelijken met een barbecue gemaakt van hoogwaardige materialen die goed afsluiten.

Als u bij een goed afsluitbare barbecue alle zuurstof kleppen sluit dooft het vuur. Tevens is het bij een goede kwaliteit barbecue veel makkelijker om een stabiele temperatuur te houden.

Bij het indirect grillen in een afsluitbare barbecue kunt u ook een volledige kip braden. Wat betreft temperatuur en duur is dit het zelfde als bij een oven. In een barbecue krijgt uw kip echter een lekkere rook smaak. Als u nog meer rook smaak aan u vlees wilt hebben kunt u ook houtsnippers aan de kolen toevoegen. Let wel op wat voor hout u gebruikt, sommige soorten hout zijn giftig. Het is daarom aan te raden u houtsnippers in een barbecue winkel te kopen.

Tip: leg de houtsnippers voor gebruik 15 minuten in water. Zo verbranden ze langzamer en krijgt je een gelijkmatig rook proces.

Maar ook bij een lekker dikke biefstuk is de afsluitbare barbecue in het voordeel. Snel dichtschroeien boven de kolen, en vervolgens aan de ander kant leggen (waar geen kolen liggen) en de barbecue afsluiten. Zo kunnen we de biefstuk langzaam doorgaren. Dit zorgt er ook voor dat uw biefstuk malser wordt en sappiger blijft. Alhoewel men met een afsluitbare grill prima kan roken kan een roker dit natuurlijk veel beter. Andersom kunnen we met een roker niet altijd grillen.

Bij een roker is de temperatuur controle nog belangrijker. Het roken van vlees duurt in het algemeen meerdere uren, en kan in sommige gevallen zelfs tot 48 uur gaan. Het is dus van uiterst belang dat de temperatuur van de roker goed te regelen is en dat die gedurende een lange periode stabiel blijft. Het idee van een roker is niet dat we hem permanent in de gaten moeten houden, elke paar uur even kijken moet genoeg zijn.

Ook zijn de kolen bij een roker veel verder van het kook gedeelte verwijderd en is er ruimte voor een water reservoir. Dit zorgt voor een nog stabielere temperatuur en ook dat het vlees minder snel uitdroogt. Alhoewel u voor rond de € 100.- een roker kunt krijgen kost een goede roker rond de € 400.

De goedkope rokers die o.a. op Amazon te vinden zijn, zijn in het algemeen gemaakt van zeer dunne aluminium platen en sluiten niet goed af. Dit maakt een goede temperatuur controle over een lange periode bijna onmogelijk. Daarbij komt nog dat u op een goede kwaliteit afsluitbare barbecue net zo goed of zelfs beter kunt roken dan een goedkope roker, gezien u meer controle over de temperatuur heeft.

Goedkoop is vaak duurkoop

Het grootste verschil in prijs bij barbecues zit hem meestal in de materialen en bouwkwaliteit. De goedkoopste barbecues zijn meestal gemaakt van dun aluminium met een coating zodat die hittebestendig is en een dure barbecue bestaat vaak uit roestvrij staal en porselein.

Deze duurdere barbecues gaan uiteraard veel langer mee. Bij de goedkopere barbecues zien we vaak dat het aluminium zich verbuigt, dat de coating begint af te bladeren of zelfs begint te roesten. Sommige van deze barbecues kunnen we zelfs wegwerp barbecues noemen. Ze gaan een zomer mee en landen vervolgens in de vuilnisbak. Als we dit een paar jaar doen kost ons dit veel meer dan een goede barbecue die makkelijk 10 jaar mee gaat. Daarbij kunnen we ook nog in overweging nemen dat je met een goede barbecue “fijner” kookt door de stabielere temperaturen en de extra functies die ze vaak bieden.

Uiteraard zijn er ook super luxe modellen die al snel over de € 1000.- kosten. Maar dat is een heel ander verhaal. Een goede afsluitbare barbecue is al te krijgen voor rond de € 350.- Of een kleine draagbare voor onder de € 100.

Weber

Alhoewel ik geen reclame wil maken voor Weber, staat Weber bekend voor hun goede kwaliteit barbecues. Ze worden gemaakt van duurzame materialen en gaan in de regel zonder problemen 10 jaar mee.

Weber heeft verschillende modellen barbecues tussen de € 100.- en € 500.- die zeker hun geld waar zijn. Ook verkoopt Weber allerlei andere producten voor het barbecueën, echter is het bij sommige producten wel opletten. Alhoewel een Weber barbecue tang maar een paar euro meer kost dan een merkloze tang van de eerste de beste Asia Markt, is dat zeker de moeite waard aangezien u kwalitatief een veel beter product krijgt. Een hoes voor de barbecue kost  al snel over de € 100.

Kosta redactie