Júzcar en Jimera de Líbar

30 Oktober 2018

juzcar-en-jimera-de-libar-1

Een ideale dagtrip in de herfst op een mooie heldere dag is een rondrit naar Júzcar en Jimera de Líbar. Zondagen zijn bij uitstek te vermijden wegens de grote drukte door de Spanjaarden op de wegen en in de eettentjes. Een weg die je zeker op zondag dient te vermijden is deze van San Pedro de Alcántara naar Ronda (A-397) met zijn 217 haarspeldbochten en de talrijke motos die door de bochten vliegen.

Onze rit start precies in San Pedro de Alcántara en gaat richting Ronda. Het ideale moment is 10 uur. Na enkele kilometers zit je volop in de natuur. Eens over de bergpas, die de Sierra Bermeja van de Sierra de las Nieves scheidt, sla je enkele kilometers verder de MA-7307 in. De weg voert je naar het bergdorp Júzcar dat plots blauw gevlekt opduikt. Nagenoeg alle huizen zijn beschilderd in de kleur van de figuren van Peyo (de Smurfen). Neem hier even de tijd om te wandelen en van de taferelen te genieten. De Smurfen zijn helaas uit het straatbeeld verdwenen nadat de gemeente geen financieel akkoord kon bereiken met de nabestaanden van deze blauwe personages. Wel is het er nog steeds heel mooi om er rond te wandelen.

juzcar-en-jimera-de-libar-2

We vervolgen onze weg tot de A-369, waar we richting Algeciras (links afslaan) rijden. Net voorbij Atajate sla je rechts de MA-8307 in. De weg brengt je na 6 kilometer in Jimera de Líbar aan de rivier Guadiaro.

Mooi op tijd voor de lunch. The place to be is bar Allioli aan het station. De vriendelijke uitbaters spreken perfect Engels en ook een mondje Nederlands. Het eethuisje, gelegen aan het piepkleine Plaza San Roque oogt niet aan de buitenkant. Stap je de bar binnen, weet je niet wat je ziet. Honderden verschillende bierflessen, allen van Belgische origine, staan op schappen uitgestald. Binnen is het knus en koel.

Het terras op het pleintje ligt in de schaduw, wat aangenaam is op warme dagen. Het menu geeft je keuze uit 22 soorten hamburgers, elk genoemd naar een land in de wereld. Elke unieke hamburger, die qua grootte een Big Mac in het niets laat verdwijnen, is gemaakt van vlees met herkomst uit het land (van rundvlees, tot zebra en lama), rijkelijk gegarneerd met de nationale groenten. Een portie heerlijke frieten vervolledigd het pallet.

Na enkele ogenblikken van navorsen hoe je de aanval op het voedsel zonder morsen zult inzetten, begin je aan het festijn voor de tong en smaakorganen. Om dit alles door te spoelen heb je keuze uit meer dan 20 speciale Belgische bieren. Neem dus je tijd om er van te genieten.

Op 13 oktober 2018 worden er bierfeesten met de Belgische speciale bieren op zijn Duits georganiseerd. Dit jaarlijks feest in dit nietige dorp is zelfs tot in Madrid beroemd. Het is een belevenis van jewelste met een bont multinationaal publiek. Aan de overkant van de bar ligt het station van de lijn Algeciras Ronda. Je kunt dus het best die dag de trein in plaats van de auto nemen.

Nu ons buikje rond is, is het tijd om de terugreis aan te vatten. We keren op onze passen terug door de canyon tot de A-369. Daar gaan we richting Gaucín waar Tony Blair de finca las tres rosas bezit. De panorama’s op deze weg, vooral in de namiddag, zijn onvergetelijk. Diverse miradors met parking geven je de gelegenheid dit natuurschoon te aanschouwen.

In Gaucín nemen we de weg naar Casares en Manilva die ons weerom panoramische vergezichten aanbiedt. Vanuit Manilva nemen we vervolgens de A7 naar Estepona tot San Pedro de Alcántara, waar we op een schappelijk uur in de namiddag aankomen. Een dag om nooit te vergeten.

Dauwe Marc