Kan jij de verleiding weerstaan?
26 Maart 2019Glimlachend trok ik de deuren van mijn klerenkast open. In volle verwachting pakte ik mijn mooie blauwe broek en stak mijn voet door de pijp. “Nee…! Dit is toch niet waar!?” Met rukken en springen probeerde ik mijn broek over mijn heupen te krijgen, maar het lukte niet. Hoe ik ook draaide of keerde ik kreeg mijn broek niet verder omhoog. Dat kan toch niet? Zoveel ben ik nu toch ook weer niet aangekomen? Diep zuchtend trok ik mijn broek weer uit. Daar ging mijn ochtend, mijn glimlach was een frons geworden.
Bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft matig of ernstig overgewicht. In 1981 was dit nog maar 32 procent en in 2017 stond het al op 49 procent. In deze periode is het procentuele aandeel van ernstig overgewicht bij mensen bijna verdrievoudigd van 5 naar 14 procent.
Overgewicht is geen pretje, je kan niet alleen meer je ouwe leuke kleren aan maar krijgt ook te maken met allerlei medische problemen. Dan word je ook nog gek gemaakt met allerlei afslankproducten en dieetadviezen die vaak niet volledig gezond zijn voor je lichaam. Als afslanken makkelijk zou zijn zou iedereen het doen, maar de verleiding van die verrukkelijke advertenties maakt het steeds moeilijker om lekkernijen links te laten liggen. Kijk je naar de tv dan zie je advertenties voorbijgaan waarvan je denkt, ‘Mmm… dat ziet er smakelijk uit’. Kom je in de winkel, dan word je afgeleid en loop je de deur uit met meer spullen dan hetgene dat je van plan was om te kopen.
“Je moet sterk in je schoenen staan” is het gezegde maar wie heeft nooit toegegeven? Als we net als een paard kleppen voor de ogen hadden kon je misschien alle ongezonde appetijtelijke producten negeren.
Hoe ga je om met al deze verleidelijke producten? Afslanken heeft weinig te maken met diëten, voeding of gezond eten zoals iedereen wordt verteld, wel geeft het ondersteuning. Ik probeer gebalanceerde maaltijden te eten, doe echter geen strenge of flexibele diëten. Twee keer per week doe ik oefeningen, eventueel gaat dit naar vier keer per week. Verschillende oefeningen kan je vinden via links op mijn website. Ik eet af en toe friet, chips, gebak of wat koekjes, alhoewel minder dan vroeger.
Ik gebruik geen dieetplan want ik heb gemerkt dat met het verwijderen van voedingsgroepen of koolhydraten je er meer van gaat eten zodra je gestopt bent met je dieet omdat je lichaam ernaar snakt.
Je gaat dan weer ‘slecht eten’ waardoor je in een neerwaartse spiraal raak en je slecht over jezelf begint te voelen. Na het snacken en al dat heerlijke eten ga je jezelf schuldig voelen en dit gevoel geeft je dan een reden om niet te gaan sporten. Dit om niet de moeite te nemen om de traktaties uit te balanceren met voedzame alternatieven. Herkenbaar?
Het verschil is níet wat voedingsmiddelen met je lichaam doen, maar wat voedingsmiddelen met je hoofd doen. In plaats van je neerslachtig en schuldig te voelen gebruik je dezelfde ‘slechte’ voedingsmiddelen als brandstof voor te sporten, dansen, of bewegen. Heb je een keertje iets ‘slecht’ gegeten, ga bewegen en blijf niet bezwijken op de bank.
Sport niet uit schuldgevoel maar sport om schuldgevoel te voorkomen. Een gezond lichaam begint met een gezonde geest. Dus balanceer je gezond en ongezond eten. Eet waar je af en toe van houdt en wat je vaker nodig hebt.
Op de dagen wanneer het vreselijk verkeerd gaat, zoals onvermijdelijk zal gebeuren, laat je niet ontmoedigen. Zet de rest van koekjes/chips terug in de kast en ga gemotiveerd en doelgericht verder met je sportroutine. Elke dag is een nieuwe dag. Het heeft mij een tijd geduurd maar nu kan ik weer in mijn mooie blauwe broek.