Kernergerie in Spanje in 2035 uitgefaseerd

1 Mei 2019

kernergerie-in-spanje-in-2035-uitgefaseerd-1De drie grote electriciteitsbedrijven van Spanje, Iberdrola, Endesa en Naturgy, hebben besloten om electriciteit die opgewekt wordt door middel van kernergerie per 2035 uit te faseren. In 2017 werd 20% van de electriciteit in Spanje opgewekt in nucleaire centrales.

Eerder besloot de overheid dat er geen nieuwe centrales meer gebouwd mochten worden vanwege het gevaar voor de omgeving en zouden de centrales per 2028 gesloten moeten worden. De drie energiereuzen vragen nu om uitstel tot 2035.

Zij stellen dat door nieuwe technieken de centrales veel veiliger geworden zijn en dat zij (gelegen in afgelegen gebieden) veel werkgelegenheid brengen.

Het al dan niet opwekken van electra via kerncentrales is in heel Europa een discussie in verband met de klimaattransitie. Stroom opgewekt in nucleaire centrales is “schoon” en voorstanders zeggen dat het aantal slachtoffers van rampen in het verleden per saldo erg meevalt. Tegenstanders benadrukken het gevaar van kernafval en mogelijke rampen wanneer er iets mis gaat in een centrale.

Kosta redactie