Kerst, overal ter wereld hetzelfde probleem, de cadeaus!

14 December 2018

kerst-overal-ter-wereld-hetzelfde-probleem-1

De drukste maanden van het jaar zijn december en januari, waarin we Sinterklaas, Kerst, Oudejaarsavond, Nieuwjaar en Driekoningen vieren. Voor degenen die in het noordelijk halfrond wonen wordt de jaarwisseling in de winter gevierd.

Dat doet mij altijd denken aan de gezelligheid met twinkelende gekleurde lichtjes die flikkeren tussen vallende sneeuwvlokken voor magische avonden. Kerstliederen die weergalmen door winkelcentra. Genieten van verrukkelijke en zalige warme gerechten en dranken. Gewikkeld in dikke, warme kleding, gezellig verzameld rond het knetterende vuur in de open haard of bij de hete kachel met warme glazen glühwein en gefrituurde oliebollen. We bejubelen het nieuwe jaar met glazen champagne en uitzicht door de ramen van de verbazingwekkende taferelen van vuurwerk.

Woon je in het zuidelijk halfrond, dan vier je de jaarwisseling in de zomer. Daar gaan ze lekker zonnebaden onder een wolkeloze blauwe lucht, met het door de zon verwarmde zand glijdend tussen je tenen, tijdens het spelen van volleybal op goudgekleurde stranden.

Later gezellig barbecueën bij een open kampvuur, smullen van geroosterde worstjes, gemarineerd vlees, gepofte aardappelen en fruitig frisse salades. Vergezeld van gekoelde drankjes van vruchtensap, wijn of bier. En proostend op de jaarwisseling met een glaasje mousserende wijn onder de fonkelende sterren die af en toe concurreren met schitterend vuurwerk.

Of je het nu wel of niet viert, het is de periode waarin je overspoeld wordt met allerlei verleidelijke advertenties. Met “Oooh! dat is mooi en die is toch schattig”, ben je voordat je het weet meegesleept in de commerciële drukte van de feestdagen en verlaat je winkels met tassen vol cadeaus rijker en drie maandsalarissen armer.

Wil je voorkomen dat je blut bent na de feestdagen, dan zijn er verschillende manieren om de kosten voor cadeaus binnen de perken te houden. Dit kan door eerder geld opzij te zetten voor de dure maanden, zelf cadeaus te maken, vroeg te beginnen met kopen of het niet te gek te maken. Ook kan je op het internet prijzen vergelijken om je budget uit te werken. Met een plan en een lijst voor wie en wat je gaat kopen, kan je al veel besparen voordat je de winkels inloopt.

Cadeaus kopen voor kinderen vind ik altijd leuk en ik kan zelfs uren in een speelgoedwinkel ronddwalen. Maar vele kinderen hebben al zo veel speelgoed dat hun slaapkamers te klein zijn geworden. Hun uitpuilende kasten met kleding, kinderpyjama’s, sokken en ondergoed hebben ze ook niet meer nodig. Dus wat nu? Ze vol proppen met snoep en pepernoten zullen hun ouders zeker niet waarderen. Misschien beter cadeaus voor creatieve sporten (hockey, badminton, tafeltennis), muziekinstrumenten (mondharmonica, accordeon, gitaar) of fotografiebenodigdheden die hen stimuleren om te bewegen en samen met vrienden te spelen.

Is dat eindelijk opgelost, dan ben je nog niet klaar, want het moeilijkste is altijd wat te kopen voor volwassenen. Hoeveel keren heb je geen kousen, truien, sjaals, sloffen, aftershave, parfum, of chocolade gekocht. De berging staat zeker nog vol van vorige jaren.

Tegenwoordig zijn mensen zich ook meer bewust van hun gezondheid. Het is iets wat je niet kan kopen maar wel kan stimuleren. Vaak hoor je: “Goh, ik wou dat ik kon afvallen, stoppen met roken, nog fit was als vroeger.”

Herkenbaar? Als je hen wilt motiveren en ondersteunen is dit een goede tijd om te laten zien dat je toch geluisterd hebt aangaande de cadeaus, zoals natuurlijke detox kuur cadeaus, gewichten met een oefenplan, fitnessapparaat, gym abonnement, wandelroutes met stappenteller horloge of nicotinevervangers. Bekijk anders mijn website voor ideeën.

Opgelucht en niet helemaal platzak kan je dan met een gerust hart het nieuwe jaar ingaan. Zo, veel plezier met het winkelen en bij deze een gelukkige, liefdevolle en vrolijke Kerst gewenst voor groot en klein. En dat het nieuwe jaar 2019 in goede gezondheid met warmte, liefde en licht mag zijn.

Ann-Shirley