Kerstfiguren met een hoek af...
1 December 2017De feestdagen komen eraan.... Dat voel je, dat ruik je, dat zie je gewoon. Het is onvermijdelijk de feeërieke lichtjes van de Calle Larios in Málaga te ontwijken, maar ga ook eens binnenkijken bij de vele kerken die speciaal voor de feestdagen hun kerstfiguren van stal haalden.
De kerststal werd reeds in 1223 door de Italiaan Franciscus van Asisse ten tonele gebracht en is sindsdien niet meer weg te denken uit onze “kerstgeest”.
Hoewel de kerststal in het gemeentehuis van het Vlaamse Holsbeek vorig jaar een punt van discussie werd omwille van zogenaamd onneutraal en uitdagend, blijft het een eeuwenoude traditie die we wat mij betreft mogen blijven koesteren tot in de eeuwigheid.
Kerststallen zijn er met al dan niet levende figuren in kerken en op pleinen, maar ook bij heel wat gezinnen thuis staat er een stalletje onder de kerstboom. Als kind lag ik plat op mijn buik onder de - met prikkelend engelenhaar versierde - kerstboom toneelstukken te regisseren met Jozef en Maria als protagonisten, maar ook de 3 koningen, wat herders, de os en ezel kregen hun plaats in het geheel. Voor kindje Jezus, kon pas vanaf kerstavond een rol uitgeschreven worden, waardoor de kribbe dan ook leeg bleef tot op deze hoogdag.
Vandaag vind je kerstfiguren in allerlei vormen en maten, kleuren en materialen. Wie wil koopt een stalletje uit plastiek in de supermarkt of een artisanaal exemplaar in speciaalzaken.
Zo kijk je je ogen uit bij het kleine zaakje Cerería Zalo in de Calle St. María nr. 10 in Málaga.
Wie echter wil investeren in waardevolle stukken kan best op zoek naar de porseleinen beeldjes van Lladró, een wereldfenomeen op het gebied van miniatuurfiguren.
In 1953 begonnen 3 Valenciaanse broers - na hun werkuren in een tegelfabriek - thuis te experimenteren met het afbakken en schilderen van figuurtjes in hun eigen gebouwde oven.
Reeds in 1958 slaagden ze erin een nieuwe techniek toe te passen en niet veel later openden ze hun eigen fabriek. Vandaag de dag zijn de beeldjes van het merk Lladró wereldberoemd, heb je LLadró verkooppunten over heel de wereld en vind je een Lladró museum in zowel Valencia als New York.
De handgeschilderde porseleinen beeldjes zijn van uitmuntende kwaliteit en vaak bijzonder wat betreft vormgeving.
Om te kunnen blijven inspelen op de hedendaagse trend trok de Lladró groep - met ondertussen meer dan 2000 personeelsleden - in 2006 de knotsgekke Valenciaanse ontwerper Jaime Hayón aan.
Jaime Hayón behoort tot de belangrijkste ontwerpers in Spanje en is gekend omwille van zijn kleurrijke, grappige meubels en accessoires. Ook het Nederlandse meubelbedrijf Moooi werkte al samen met deze goedlachse Spanjaard.
Hayón is ondertussen creatief directeur bij Lladró en onder zijn creatieve impuls vind je dan ook niet langer enkel de klassieke kerstfiguren, maar ook beeldjes met een figuurlijke hoek af.