Kerstmis in Spanje
2 December 2017
8 december
Het kerstseizoen begint in Spanje altijd met de feestdag van de Inmaculada Concepción (onbevlekte ontvangenis).
Overal in Spanje zal de kerstverlichting aangaan in de straten van de dorpen en steden.
22 december
El Gordo (de dikzak), is de grootste en populairste loterij van Spanje. Deze wordt al sinds 1812 georganiseerd.
De loterij wordt uitgezonden op de televisie en de radio vanop de San Ildefonso school te Madrid.
24 december
Noche buena, Kerstavond wordt in vele gezinnen gevierd met een heerlijke maaltijd. Bij de Spanjaarden mag o.a. de jamón, (Spaanse ham), niet ontbreken en ook lekkernijen als de Spaanse manchegokaas en schaal- en schelpdieren zijn populair op het menu.
Als dessert genieten de Spanjaarden van ‘Polvorones’, Spaanse kerstkoekjes en ‘Turrón’, de Spaanse nougat, waarover u een artikel kon lezen in de Kosta van november.
Vele Spanjaarden gaan naar de middernachtmis gekend bij de naam, ‘Misa del Gallo’ (de mis van de haan) aangezien men beweert dat de haan de eerste was om de geboorte van Jezus aan te kondigen.
Bij de Spanjaarden is het niet echt de gewoonte om op Kerstavond cadeautjes te geven aan elkaar. Dit wordt meestal pas op Driekoningen gedaan.
25 december
Navidad,Op Kerstmis bezoeken de Spanjaarden vaak familieleden of brengen ze deze graag samen door met familie. De meeste bedrijven zijn gesloten deze dag.
28 december
Día de los santos inocentes. Dag van de onnozele (of onschuldige) kinderen. ‘Onnozel’ komt van onnosel, de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord innocens, dat ‘onschuldig’ en ‘onschadelijk’ betekent.
Deze dag is begonnen met het bijbelse verhaal van Mattheus 2:16-18 waarin het verhaal verteld wordt over koning Herodes die ten tijde van de geboorte van Jezus een profetie hoorde, die voorspelde dat de komst van een nieuwe koning het einde van zijn macht zou betekenen. Hij liet daarom alle eerstgeborenen in zijn koninkrijk vermoorden. Dit offer wordt ieder jaar herdacht op 28 december, de dag dat alle Onnozele (of Onschuldige) kinderen vermoord werden, ook wel de Kindermoord van Bethlehem genoemd. Jezus, uiteraard, ontsnapte deze kwade streek doordat Jozef en Maria met hem naar Egypte vluchtten.
Vooral in zuidelijk Nederland en Noord-Vlaanderen vieren kinderen het Onnozele-kinderenfeest.
Daarentegen wordt er in Spaanstalige landen op de ‘Dag van de Onnozele Kinderen’, grappen uitgehaald zoals wij doen op 1 april. Opgelet dus!
31 december
Noche Vieja. Op oudejaarsavond wordt de komst van het nieuwe jaar gevierd. Elk land heeft zo zijn eigen tradities en manieren om dit te vieren.
In Spanje kennen ze nog een aantal gebruiken die u misschien niet zo bekend voorkomen. Spanjaarden doen er alles aan om het geluk toe te roepen:
- Het belangrijkste is om 12 druiven op middernacht te eten. Bij elke klokslag moet er een druif worden gegeten en dit het liefst zonder erin te stikken. Dit lijkt gemakkelijk maar is het zeker niet! Oefening baart kunst! Ook kan je proberen om druiven te kopen zonder pitten en zo klein mogelijk.
- Rood ondergoed brengt geluk! Rond nieuwjaar zie je in Spanje de etalages rood kleuren en dit is niet voor niks. Rood ondergoed op oudjaar brengt geluk volgens de Spanjaarden.
- Doe alle ramen en deuren open. Zo jaagt u het negatieve buiten en verwelkomt u het positieve.
- Om middernacht moet er ook nog even gepoetst worden. Het beste is om een bezem te nemen en te vegen en het vuil weg te vegen via de voordeur. Zo zal u het nieuwe jaar op een positieve manier kunnen ontvangen.
- Tijdens het klinken met champagne doet u het beste een gouden ring in uw glas. Dit zou op financieel gebied ten goede komen. Let echter wel op dat als u iets zonder alcohol drinkt u in de ring moet bijten want anders werkt het niet!
- Let op de kleur van de kaarsen die u gebruikt ter verlichting van uw huis. Elke kleur heeft een eigen betekenis: goud (geld), rood (liefde), blauw (werk), groen (gezondheid), geel (zaken), wit (vrede), paars (positiviteit). Wat wenst u in het nieuwe jaar?
- Op 31 december kan u wat geld in uw schoenen stoppen. Dit komt u financieel ten goede in het volgende jaar. Het zou volgens andere gebruiken ook helpen om tijdens het druiven eten geld vast te houden in je rechterhand of in je zak te hebben.
- Om het nieuwe jaar te ontvangen is het het beste om dat op goede voet te doen en in dit geval met je rechtervoet. De eerste keer dat u uw huis verlaat in het nieuwe jaar, en ook wanneer u voor het eerst weer binnenkomt, doe je dat het beste met je rechtervoet eerst. Ook de eerste stap die je doet in het eerste jaar doe je het beste met je rechtervoet.
- Doe alle lichten aan in huis! Geen enkele hoekje mag onverlicht blijven! Zo komt het volgende jaar klaar en duidelijk binnen en wordt het negatieve buitengesloten.
- Tot slot maak je twee lijstjes. Eén met de negatieve dingen van het afgelopen jaar en één met de positieve dingen of de zaken die je nog wilt bereiken erop. De eerste lijst moet je verbranden met een kaars en de tweede lijst bewaar je tot de volgende 31ste december. Zo kan je zien of je wensen zijn uitgekomen.
Heel wat te doen dus om het komende jaar goed te beginnen! Wat gaan jullie doen?
Voor wie in de vroege uurtjes honger krijgt kan het nieuwe jaar beginnen met enkele overheerlijke churros.
6 januari
Los Reyes Magos. De Spanjaarden sluiten de festiviteiten af met Driekoningen, Voor de Spaanse kinderen dé feestdag van het jaar.
Op 6 januari worden de kinderen wakker en hebben de Driekoningen cadeautjes achtergelaten.
Op deze dag is het ook traditie om te snoepen van de typische Driekoningentaart.
Wij wensen iedereen een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!