Kinderfeesten op komst! Maar, welk cadeau is verstandig?
5 November 2017De komende maanden is het weer volop feest voor de kleintjes, zowel in Nederland als in Spanje, wat betekent dat er rond deze tijd naarstig naar mooie cadeaus gezocht wordt door (groot)ouders. Maar met name voor baby´s van nog geen jaar oud is dat zoeken soms best lastig. Immers, met knuffels zijn ze al overspoeld bij de geboorte en die leuke speeltjes met kleine of losse onderdelen mogen ze nog niet. Ondertussen is babylief al heerlijk actief aan het worden. Een favoriete aanschaf in dit kader is dan een loopstoeltje (¨baby walker¨ in het Engels of ¨tacatᨠin het Spaans). Maar, is dit wel een verstandige keuze?
Een loopstoeltje is een zitje gemonteerd in een frame op zwenkwieltjes, waarin een baby die nog niet kan lopen al zittend zich toch voort kan bewegen, door met de voetjes af te zetten. Ze zijn in alle soorten en maten te verkrijgen bij de speelgoedwinkel, vaak met leuke kleuren en vol toeters en bellen die door de baby geweldig gevonden worden. En tsja, het is nou eenmaal een menselijke reactie om als trotse (groot)ouder baby´s ontwikkelingen te willen stimuleren, dus dit lijkt een prima aanschaf. En eerlijk is eerlijk: de gemiddelde baby vindt dat ook, want welke baby wil er nu niet meer zelfstandigheid? Maar, waar in Europa dit soort babymateriaal nog volop verkocht wordt, heeft een land als Canada al in 2004 een totaal verbod op invoer, verkoop en reclame voor deze hulpmiddelen ingevoerd. Aanleiding hiervoor was de verontrustende uitkomst van een groot onderzoek naar de veiligheid van het kind bij gebruik van een loopstoeltje en de ontwikkeling van diens looppatroon.
De veiligheid blijkt op verschillende manieren in het geding te komen. Een oneffenheid in de vloer of een botsing met de deurpost kan genoeg zijn om het frame te laten kiepen, waarbij de baby eruit geworpen wordt... met het hoofdje eerst! Een vervolgonderzoek in Oostenrijk toonde aan dat gemiddeld een maal per week een baby met een schedelfractuur, veroorzaakt door een dergelijk ongeluk, behandeld wordt. En ook brandwonden bleken relatief vaak voor te komen bij gebruik van loopstoeltjes, bijvoorbeeld omdat het kind met nieuw verworven snelheid veel eerder bij de hete theemok is dan diens ouders. En hoewel de handleiding waarschuwt om ¨het kind nooit zonder toezicht te laten¨, blijkt in de praktijk dat het loopstoeltje nogal eens als box gebruikt wordt: ouders hebben het gevoel dat de baby veilig is en zij zelf even hun handen vrij hebben om aan iets anders aandacht te kunnen besteden en zijn daardoor niet op tijd als het kind op de kachel afstuift of een glas omgooit.
Het onderzoek leerde bovendien dat de ontwikkeling van een normaal en functioneel looppatroon door dit ¨hulpmiddel eerder vertraagd dan gestimuleerd wordt¨. Allereerst doordat het kind de noodzaak van zelf lopen niet inziet, het komt immers toch wel waar het zijn wil. Maar ook leert het om een loopbeweging te maken zonder gewicht op de voetjes te hoeven plaatsen of evenwicht te hoeven bewaren en zet de baby zich af met vooral de teentjes en met licht gebogen knieën, eigenschappen die niet bijdragen tot een normaal looppatroon. Bij sommige kinderen ontwikkelden zich hierdoor gewoontes in het looppatroon die op latere leeftijd tot klachten leidden.
Je zou denken, genoeg redenen om deze ¨loophulpjes¨ te verbieden, maar dat is in Europa dus niet gebeurd. Integendeel, ze worden nog volop verkocht, de consumentenbond in Nederland sprak in 2015 zelfs van aanschaf door een kwart van de ouders! Wel worden er sinds 2004 strengere normen gehanteerd betreffende remmogelijkheden en stabiliteit van het frame, maar de gevaren voor loopontwikkeling en blessures bij kantelen of botsingen worden daardoor nauwelijks verminderd. Fabrikanten schuiven eenvoudigweg verantwoording af door de kleine lettertjes in de handleiding aan te passen. Zo haalde ik uit de handleiding van één van de bekendste merken voor babymateriaal de volgende zinnen:
- Plaats uw baby maximaal 20 minuten per dag in de loopstoel om een spitsvoetje te voorkomen.
- Laat uw baby nooit zonder toezicht rondlopen in de loopstoel. De baby kan zich in een loopstoel opeens een stuk sneller voortbewegen en is dus sneller uit het oog verloren.
Dat waarschijnlijk maar zeer weinig ouders dit zullen lezen is vervolgens niet meer de zorg van de fabrikant.
Een goed alternatief voor een loopstoeltje dat veel beter past bij de ontwikkeling van uw actieve (klein)kind van nog geen jaar oud, is een ¨duwwagentje¨, een voorwerp waaraan het kind steun ontleent maar lopen toch echt zelf moet doen. Ook in alle soorten, maten en kleuren te krijgen en vaak kunnen ze voor een ouder kind ook nog eens omgebouwd worden tot een loopfietsje, waardoor het kind er langer plezier van heeft. Meer waar voor uw geld dus, en dat is toch ook mooi meegenomen.