Kleine zwaartekrachtgolf

12 Januari 2018

kleine-zwaartekrachtgolf-1Wetenschappers hebben in de ruimte voor de zesde keer een zogeheten zwaartekrachtgolf ontdekt. Het ging deze keer om een vrij kleine trilling. Die ontstond doordat twee zwarte gaten samensmolten. Een daarvan was twaalf keer zo zwaar als de zon, de andere zeven keer zo zwaar.

Samen vormden ze een nieuw zwart gat dat achttien keer zo zwaar is als de zon. De rest werd het heelal in geslingerd. Het nieuwe zwarte gat staat op ongeveer een miljard lichtjaar afstand van de aarde. Het is de lichtste trilling van zwarte gaten tot nu toe. Als twee zwarte gaten fuseren, draaien ze eerst om elkaar heen, steeds sneller en sneller. Daarbij brengen ze de ruimte om zich heen ook in beweging. Die trillingen gaan het heelal door.

Albert Einstein bedacht honderd jaar geleden al dat zulke zwaartekrachtgolven moesten bestaan, maar ze zijn nu pas te meten met extreem gevoelige detectoren. Daarin schijnen laserstralen door kilometerslange armen. Als een zwaartekrachtgolf langs de aarde trekt, verschuift de straal een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van een meter. De bedenkers van dat onderzoek kregen de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Kosta redactie