Kopen als het gratis kan?

7 Oktober 2017

kopen-als-het-gratis-kan-1

Welke zou jij kiezen? Ik probeer elke dag een rondje te gaan rennen, maar moet dit weer opbouwen na een jaar niet gerend te hebben. Zo sprong ik vanochtend (eerder strompelend en met gekreun) uit bed en ging mijn rondje rennen van 6.2 km. Dat ging erg moeizaam. De benen wilden niet meewerken en de knieën waren beroerd stijf. Toch wilde ik het niet opgeven en met vastberadenheid sloeg ik de hoek om.

“Potjandorie”, ineens zag ik alleen scherp licht. Had ik voordat ik de deur uitging maar eerst gedacht aan dat ezelsbruggetje “Oost West, Thuis Best” ofwel “Op in het Oosten en Weg in het Westen.” Waarom? Omdat de aarde tegen de klok in draait zodat de zon opkomt in het oosten en ten onder gaat in het westen. Dus ik was lekker aan het rennen totdat ik de hoek omsloeg en rechtstreeks verblind werd door de zonsopgang. Gelukkig was er niets om over te struikelen, behalve mijn eigen voeten.

Zonlicht is, grof geschat, een gedeelte UV (ultraviolet), NIR (infrarood) en FIR (langgolvige warmtestraling). Het bereikt de aarde in 8 minuten en 19 seconden en wordt geabsorbeerd en weer uitgestraald naar de ruimte als infrarode straling door de atmosfeer en de aarde. Wanneer de UV straling in aanraking komt met de huid ontstaat er een reactie waardoor vitamine D wordt aangemaakt. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. De combinatie van de huid en zonlicht produceert een hormoon, genaamd calcitriol. Deze vorming word gestimuleerd door het hormoon PTH (parathyroidhormoon) en geremd door een calcium- en fosfaatspiegel. De opname van fosfor en calcium uit de darm wordt aangemoedigd door calcitriol zodat er voldoende calcium aanwezig is voor de mineralisatie van de botten.

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Het zorgt niet alleen voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden maar het heeft ook een belangrijke invloed op de goede werking van de spieren en het instandhouden van de weerstand.

Zonlicht werkt ook in geringe mate desinfecterend. Het reduceert de levensloop van virussen en bacteriën buiten het lichaam. Behalve door zonlicht komt vitamine D uitsluitend voor in voedingsmiddelen, alhoewel in zeer kleine hoeveelheden van dierlijke herkomst. Een uitzondering hierop is vette vis zoals makreel, paling en zalm. Doordat er te weinig zon schijnt in Nederland wordt vitamine D bij halvarine, margarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

Zoals altijd geldt, te veel van het goede is ook weer niet goed. Een langdurige te hoge inname via supplementen kan schade aan nieren, hart en bloedvaten veroorzaken. Symptomen zijn misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. Nadelige effecten van een overmaat aan vitamine D zijn echter zeer zeldzaam.

Te weinig vitamine D kan botontkalking (osteoporose) veroorzaken, zodat je last kan krijgen van spierzwakte, spierkrampen, van je evenwichtsgevoel en op latere leeftijd een hogere kans hebt op botbreuken. Studies hebben aangetoond dat dit meer voorkomt bij oudere vrouwen, maar een aanvulling op de dagelijkse voeding vermindert dit risico. Dus wanneer je last hebt van je gewrichten, koop je vitaminen, eet je vette vis of ga je een half uurtje naar buiten!

Ann-Shirley