Kraanvogels spotten in novemberkraanvogels-spotten-in-november-1

8 November 2018

Tijdens de herfstdagen van november krijgen we hier in Spanje bezoek uit Noord-Europa. De komende maanden zullen de kraanvogels hier aanwezig zijn waarbij we ze in hun vlucht luid trompetterend kunnen spotten en ook in de weiden en velden in de zuidelijke helft van Spanje. Elk jaar vestigen duizenden van deze kraanvogels zich in de weiden van Extremadura waar ze zich voeden met eikels. In Málaga en Cádiz hebben ze de neiging om zich te verzamelen op de graanvelden waar ze zich voeden met jonge scheuten en een grote verscheidenheid aan insecten.

Ze vliegen meestal in een perfecte V-formatie, wat dan gepaard gaat met een onophoudelijk getrompetter dat zo kenmerkend is voor deze vogels. Sommige exemplaren steken de ‘Straat van Gibraltar’ over naar de winter in Noord-Afrika. Kraanvogels broeden in heel Noord-Europa. Ze zijn te vinden in Duitsland, Polen, het noorden tot aan de Oostzee, Scandinavië en in de immensiteit van de Russische bossen. Een deel van hen vliegt naar Oost-Afrika via de “Via Póntica”, de trekroute naar het oosten van het Europese continent, rond de Zwarte Zee.

Van de vogels die naar Spanje komen hebben we de kleurenringen van Finse, Duitse en Zweedse vogels kunnen lezen. Hier in Málaga, in de buurt van de Lagune in Fuentepiedra, overwinteren elk jaar groepen van wel 2000 tot 3000 individuen. Dit zorgt voor een heel spektakel wanneer ze bij het vallen van de avond aan komen vliegen, op zoek naar een slaapplaats in de lagune. Op hetzelfde moment vliegen de flamingo’s uit op zoek naar de plaatsen waar ze voedsel kunnen vinden, de Guadalquivir Marshes in Doñana, de zoutvlakten rond Cádiz en zelfs de zoutvlakten van Larache, Marokko, om dan ‘s morgens vroeg terug te keren om de dag door te brengen in Fuentepiedra.

kraanvogels-spotten-in-november-2De beste plek om kraanvogels te observeren is het uitkijkpunt van Cantarranas, in het noordwestelijke deel van de lagune dat is uitgerust met parkeergelegenheid. Na een korte wandeling naar het observatorium, waar je goed beschut, tussen de eerste geluiden van verschillende soorten uilen zoals de kerkuil en de steenuil, de kraanvogels die er voorbij vliegen kunt waarnemen, waarna ze met hun trompetgeluiden naar de lagune vliegen om er te overnachten.  

Howard Irby, kolonel van het Britse leger in Gibraltar, schreef zijn boek ‘Ornithologie van de Straat van Gibraltar’ in 1895 en verzorgde jarenlang de publicatie van zijn aantekeningen als ornitholoog. Dit boek is een waar juweel dat geschreven is over het wild dat aanwezig was in Spanje in de 19e eeuw.

De kolonel, een gepassioneerde jager, bracht al zijn vrije tijd door in het zuiden van Spanje. Hier beschrijft hij de laatste kraanvogels die zich in de ‘Antigua Laguna de La Janda’ nestelden en legt hij uit hoe ze zouden verdwijnen vanwege de interesse van de lokale bevolking voor hun eieren.
Toen reeds kon je de bezorgdheid van deze man voelen om het wild dat verdween door de massale opkomst van het jachtgeweer.

Veel van de soorten die toen als veelvoorkomend werden aangehaald en op natuurlijke wijze door Irby werden beschreven, zijn reeds uitgestorven of blijven op de rode lijst van beschermde vogelsoorten staan. Dat is het geval met de gewone kraanvogel en de jufferkraan, die uit West-Europa en Noord-Afrika is verdwenen en alleen nog voorkomt rond de Zwarte Zee, de Krim, in het oosten aan het Aziatische continent.

Op dit moment kunnen we hier in Spanje een paar weken genieten van deze elegante vogels en hun vrolijke geluiden. Vergeet niet om je warm aan te kleden tijdens het spotten van deze vogels en ook om te genieten van de lokale keuken en de geweldige olijfolie die in Fuentepiedra wordt geproduceerd!

Teo Todorov