Kraanwater in Spanje

10 Februari 2018

kraanwater-in-spanje-1Mensen die in Spanje wonen vragen zich dikwijls af of het kraanwater wel veilig genoeg is om te drinken. Het smaakt namelijk anders dan water uit de kraan in Nederland en België.

Toch is het kraanwater in Spanje in principe veilig, uitzonderingen daargelaten. Slechts in 7 plaatsen dienen er maatregelen genomen te worden om de kwaliteit van het water te verbeteren. Dat zijn Ciudad Real, Palma, Barcelona, Lebanza (Palencia), Arándiga (Zaragoza), Huelva en Logroño.

Spanje staat wereldwijd op de zesde plaats wat de consumptie van flessenwater betreft. Binnen de EU is het land qua hoeveelheden de derde consument van flessenwater na Italië en Duitsland.

In Spanje wordt 116 liter flessenwater per persoon per jaar geconsumeerd. Spanjaarden betalen voor 1 kubieke meter kraanwater €  1,65. Per liter kost water een Spanjaard dus €  0,00115. Flessenwater kost in Spanje gemiddeld €  0,50 per liter.

Zo verdienen grote multinationals zoals Danone, Nestlé of Coca Cola flink aan flessenwater. Coca Cola gaf zelfs ooit toe meer te verdienen aan flessenwater dan aan het drankje Coca Cola zelf.

Kraanwater in Spanje is veel goedkoper dan in andere Europese landen. In Nederland betaalt men €  4,40 per kubieke meter kraanwater. In Duitsland is dat €  4 en in België ruim €  6. Bovendien betaalt iedereen in Spanje dezelfde prijs ongeacht hoeveel water men gebruikt.

Kosta redactie