La Graciosa, het achtste bewoonde Canarische Eiland

29 Januari 2019

la-graciosa-het-achtste-bewoonde-canarische-eiland-1

Een zandparadijs van 29 km2, met slechts 700 inwoners, verdeeld over twee dorpen. La Graciosa is een uitzonderlijk mooie bestemming in de eilandengroep de Canarische Eilanden. Het ligt maar 1 km ten noorden van het eiland Lanzarote. La isla de La Graciosa viel tot voor kort onder het bestuur van Lanzarote. Nu heeft het een eigen bestuur en begroting, en kan het – hoe klein ook – het achtste eiland van de Canarische Eilanden genoemd worden.

De acht Canarische Eilanden zijn La Palma, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, El Hierro en nu dus ook La Graciosa.

Tot voor kort was het vulkanische eiland El Hierro het kleinste eiland van de Canarische Eilanden, waarover ik in mei 2017 in de Kosta schreef. Nu neemt La Graciosa deze plaats in.


Varen van Lanzarote naar La Graciosa

la-graciosa-het-achtste-bewoonde-canarische-eiland-2

De zeestraat El Río scheidt Lanzarote en La Graciosa van elkaar. In minder dan 30 minuten kun je met de veerboot vanaf Órzola op Lanzarote naar La Graciosa varen.

Je komt aan in de haven en hoofdplaats Caleta de Sebo, waar de mensen een groot deel van het jaar wonen; ’s zomers verblijven ze ook in het kleinere dorp Pedro Barba. Geasfalteerde wegen zie je in La Graciosa niet. Motorische voertuigen mogen alleen met een vergunning gebruikt worden; je komt ze dan ook weinig tegen op het eiland. De fiets is het meest gebruikte vervoermiddel.

Vlakbij de jachthaven bevindt zich de ‘Iglesia de Nuestra Señora del Carmen’, gebouwd in mariniersstijl. Het ‘Museo Chinijo’ vertelt je veel over de geschiedenis, de fauna en de cultuur. Er zijn enkele bars en restaurants, een basis- en een middelbare school, een postkantoor en supermarkten.

De inwoners van La Graciosa zijn zeer trots op hun eiland en blij dat zij nu zelfstandig kunnen functioneren. De belangrijkste bron van inkomsten op La Graciosa is het toerisme, naast de visserij. De toeristen bezoeken het eiland voornamelijk vanwege de idyllische stranden en de indrukwekkende onderwaterwereld.


De schoonheid van La Graciosa

la-graciosa-het-achtste-bewoonde-canarische-eiland-3

La Graciosa is onderdeel van het natuurpark van de archipel Chinijo. Het eiland bestaat uit zandvlakten en vulkanische gesteenten. De hoogste berg is de vulkaan Las Agujas, met een top van 266 meter.

Het dichtstbijzijnde strand is La playa de La Laja in Caleta de Sebo. Het volgende strand dat je tegenkomt is La playa de Las Conchas, met prachtige vergezichten. Het strand La playa de El Salado is bijna twee km lang en zeer rustig. De verste stranden zijn La playa de La Francesa, La playa de La Cocina (op de foto’s te zien), La playa de Lambra en tot slot La playa de Caleta de Arriba.

De meeste stranden hebben weinig tot geen voorzieningen. Bereid je hier dus op voor door voldoende water en wat te eten mee te brengen.

Een bezoek aan La Graciosa is heel goed mogelijk op één dag (´s ochtends vanaf 08.30 uur heen en eind van de middag terug). Overnachten op het eiland is ook een optie, er zijn hotels. De diverse stranden zijn te voet bereikbaar, hoewel de afstand met kleine kinderen naar het mooiste strand (La Cocina) best even afzien is. Maar… de moeite waard!

Kosta redactie