Bewezen: lang slapen in het weekend is gezond

24 September 2018

lang-slapen-in-het-weekend-is-gezond-1Na een lange week werken is er niets zo leuk als uitslapen. En wat blijkt? Het is ook nog eens gezond!

Uit een recent onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Sleep Research, waarvoor wetenschappers aan de Universiteit van Stockholm een rondvraag deden bij 43 880 personen, blijkt dat volwassenen tot 65 jaar die minder dan vijf uur slapen hebben per nacht meer kans op een vroegtijdige dood hebben dan leeftijdsgenoten die elke nacht één tot twee uur langer in hun bed doorbrengen.

Wie tijdens de week te weinig slaapt, hoeft niet meteen het ergste te vrezen. Als je tijdens de week niet voldoende slaap hebt, wees dan niet gevreesd. De slaap dat je mist in de week valt namelijk te compenseren door langer te slapen in het weekend. De studie wees uit dat als je op zaterdag en zondag wel gedurende acht uur slaapt, het negatieve effect op je levensverwachting verdwijnt.

Het onderzoek waarschuwt wel dat te lang slapen ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Wie geregeld langer dan acht uur per nacht slaapt, heeft namelijk tot 25% meer kans om vroegtijdig te sterven. De studie toont nogmaals het belang aan van een regelmatig slaappatroon. Probeer daarom elke nacht van de week voldoende nachtrust te krijgen, niet enkel in het weekend.

Dus draai je gerust nog eens om als je niet hoeft te werken.

Kosta redactie